Mormântul adevăratului Harry Potter, ucis în Palestina

În cimitirul din Ramle, Israel, unde au fost îngropați numeroși britanici care au murit în Al Doilea Război Mondial, se află un mormânt care este frecventat astăzi de „hoarde” de turiști din întreaga lume.

Mormântul este al lui Harry Potter, un soldat din Regimentului Worcestershire care a fost ucis în timpul revoltei arabe din Palestina.

Atracția față de mormânt se datorează faptului că Harry Potter are același nume cu al personajului de ficțiune extrem de popular din seria creată de scriitoarea britanică J. K. Rowling.

Foto: Wikimedia
Mormântul soldatului Harry Potter din Cimitirul din Ramleh, Israel. Foto: Boaz Rottem / Alamy Stock Photo

În realitate, Harry Potter s-a născut în 1920 la Kidderminster, în Anglia, și a avut șapte frați. Potter a abandonat școala la vârsta de 14 ani, după care a lucrat la o fabrică de covoare, apoi s-a înrolat în armata britanică, la vârsta de 16 ani.

Pentru că era prea tânăr pentru a intra în armată, Potter a mințit în legătură cu data nașterii și a spus că era cu un an mai mare. În 1938, Harry Potter a devenit soldat în Batalionul 1 al Regimentului Worcestershire.

În luna septembrie a aceluiași an, Potter și batalionul său au fost transferați în Palestina, care se afla sub dominație britanică la acea vreme, pentru a înăbuși revoltele arabilor împotriva administrației britanice.

După ce a trecut prin Israel, Potter a fost în cele din urmă trimis la o la o stație de pompare situată la sud de Hebron, care alimenta cu apă orașul.

La 22 iulie 1939, compania lui se lupta cu o bandă de arabi înarmați pe drumul Hebron-Beersheba, când Potter a fost ucis în schimbul de focuri. A fost înmormântat la Cimitirul din Ramleh.

Foto: Wikimedia
Harry Potter la vârsta de 17 ani. Foto: Wikimedia

Cu puțin timp înainte de a fi ucis, Potter i-a scris o scrisoare mamei sale, care a ajuns la destinație a doua zi după ce familia a fost anunțată de moartea tânărului. Scrisoarea suna astfel:

Dragă mamă, ca răspuns la scrisoarea ta, mă descurc bine. Mă aștept să fiu acasă de Crăciun. Dacă nu, aș avea ghinion. În prezent mă aflu într-un loc pe care îl numim The Pumpet. Nu prea avem multe de făcut. Sper că ești bine. Sper că tata este încă la muncă. Spune-i lui Ken (fratele său de șase ani) că nu am uitat de bicicletă. Sper că Alice (sora lui mai mare) este bine. În ultima vreme am mers mult la înot. Poate că ai citit ziarele. Nu mă laud, dar urmăriți știrile de la radio și ascultați ce treabă bună am făcut noi, cei din Worcestershire. Asta-i tot, deocamdată. La revedere, Crash Harry.”

Vreme de aproape 70 de ani, mormântul lui Potter a fost uitat, cu excepția prietenilor și membrilor familiei sale. Dar, de circa 20 de ani, de la lansarea cărților, acest cimitir cândva obscur a început să atragă vizitatori din toată lumea.

În 2010, odată cu lansarea filmului „Harry Potter și Talismanele Morții”, au fost scrise articole despre viața reală a lui Harry Potter, inclusiv interviuri cu frații săi.

În rândul fanilor lui Harry Potter, interesul pentru mormânt a fost atât de mare, încât locul este astăzi menționat pe site-ul turistic al localității Ramle.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu