9 monumente istorice misterioase, care încă nasc întrebări

Din fericire pentru amatorii de puzzle-uri ale trecutului, pe Pământ există numeroase monumente istorice misterioase. Civilizațiile care au trăit cu mii de ani înaintea noastră au ridicat structuri ieșite din comun.

Unele dintre ele sunt atât de bine realizate, încât savanții caută de secole întregi răspunsul la întrebările „cine?”, „de ce?” și – cel mai important – „cum le-a construit?”

Așa au apărut diverse teorii, de la cele care spun că aceste superstructuri au fost ridicate cu unelte primitive, din piatră, până la cele mai exotice, care se referă la intervenția extratereștrilor.

În acest articol îți prezentăm nouă monumente istorice misterioase, care încă nasc multe întrebări și controverse.

1

Stonehenge, Anglia, și revelația din anul 2020

Monumente istorice misterioase 01
Foto: Inverse

Stonehenge este cea mai celebră structură de pe lista noastră cu monumente istorice misterioase. Potrivit legendei, complexul de piatră a fost construit de magicianul Merlin.

De fapt, Stonehenge a apărut cu mult timp înaintea perioadei ipotetice în care au trăit Merlin și regele Arthur. Dar cum au transportat oamenii aceste blocuri imense de piatră de la cariera aflată la sute de kilometri distanță?

Nimeni nu poate da un răspuns convingător la această întrebare. De asemenea, nici scopul construcției nu este foarte clar.

S-ar putea să nu aflăm niciodată dacă era un observator astronomic (amplasarea megaliților imită dispunerea sistemului solar) sau un sanctuar (folosit de druizi, preoții celților).

Totuși, în vara anului 2020 a avut loc o nouă descoperire importantă. O simulare efectuată asupra unei machete la scară 1:12 a celebrului monument a relevat că Stonehenge are o acustică specială.

Datorită modului în care au fost așezate pietrele, ansamblul acționa ca un amplificator al vocii celor care se aflau în centrul său. În schimb, același sunet era perceput mult estompat de cei situați în afara cercului de piatră.

Iată că, la câteva milenii de la construirea sa, savanții au reușit să mai „smulgă” un secret al enigmaticului monument.

2

Monumente istorice misterioase: Baalbek, Liban

Monumente istorice misterioase 02
Foto: Lonely Planet

Acest templu este perla ruinelor unui oraș cândva prosper. Numai că romanii nu aveau tehnologia care să le permită să manipuleze aceste blocuri de piatră, care cântăresc până la 1.000 de tone.

Prin comparație, Partenonul atenian are doar jumătate din dimensiunile gigantului libanez, iar cel mai mare bloc de piatră al Marii Piramide din Egipt cântărește „doar” 90 de tone.

Crearea fundației templului este atribuită egiptenilor, dacă nu cumva uriașilor. Unii cred că ar putea fi vorba de fundația turnului Babel.

3

Newgrange, Irlanda

Monumente istorice misterioase 03
Foto: viamichelin.co.uk

Când vine vorba de monumente istorice misterioase, Newgrange nu poate fi omis. Situl nu este atât de cunoscut precum piramidele egiptene sau Stonhenge.

Deși constructorii de drumuri au descoperit monumentul în secolul XVII, situl a început să fie cercetat abia trei secole mai târziu.

Săpăturile au arătat că era vorba de un tumul perfect rotund, mai vechi decât piramidele egiptene și cu un diametru impresionant. În mijloc, arheologii au găsit un mormânt.

Dacă vizitezi Newgrange în timpul solstițiului, poți asista la un fenomen astronomic uimitor – o rază de lumină umple treptat întreaga încăpere. Superstițiile irlandeze spun că acest loc este intrarea în țara elfilor și a zânelor.

4

Dolmenele din Caucazul de Nord, Rusia

Monumente istorice misterioase 04
Foto: Twitter

Aceste monumente (pre)istorice misterioase sunt mai puțin cunoscute decât ar merita. Pe versanții munților din Caucazul de Nord se află structuri ce seamănă cu mici case construite din plăci de piatră.

Fațadele construcțiilor sunt prevăzute cu nișe găuri rotunde. Surprinzător este că plăcile de piatră cântăresc mai multe tone și totuși unele se îmbină atât de bine, încât nici măcar o lamă de cuțit nu ar încăpea între ele.

Vârsta acestor construcții ajunge la 5.000 de ani. Unele dolmene, cum ar fi Volkonski, sunt celebre pentru presupusele lor proprietăți lor vindecătoare.

Interesant este faptul că tradiția dolmenelor poate fi întâlnită în mai multe părți ale lumii, inclusiv în România.

5

Monumente istorice misterioase: Tikal, Guatemala

Monumente istorice misterioase 05
Foto: Mansion Global

Una dintre cele mai mari așezări mayașe este ascunsă în jungla verde și densă. Aici se află lacuri artificiale, un teren presupus a fi fost construit pentru jocuri cu mingea, precum și palate.

Însă cele mai evidente sunt piramidele, între care se formează un soi de piață a orașului.

Există multe teorii privitoare la funcțiile acestor piramide: clădiri cu destinație religioasă, centre de cercetare, cimitire sau toate acestea la un loc. Etimologia cuvântului „Tikal” este neclară, însă așezarea are un supranume sugestiv: Orașul vocilor.

Asta, deoarece chiar și șoaptele par a avea ecou în acest loc.

6

Labirinturile de piatră de pe insula Bolșoi Zaiațki, Rusia

Monumente istorice misterioase 06
Foto: Pinterest

Insulele Solovețki sunt decorate cu mai multe structuri din pietre care arată ca niște labirinturi în formă de spirală dublă. Localnicii le spun „babiloane”.

Interesant este că, la aceste labirinturi, dacă urmezi calea formată de bolovani, după o vreme vei ieși pe acolo pe unde ai intrat, datorită dispunerii lor în spirală dublă. Dar cum era acest loc în vremurile de demult?

Unii au comparat labirinturile cu plasele de prins pește. Alții au opinat că scopul lor era de divertisment, fiind un teren pentru dansuri în cerc și alte jocuri.

Însă cei mai mulți savanți sunt destul de siguri că aceste labirinturi erau structuri cu scop ritual, aflate la granița cu lumea spiritelor.

Totuși, și această interpretare ar trebui privită cu scepticism, deoarece arheologii par să fi făcut un standard din atribuirea de semnificații religioase structurilor care astăzi sunt de neînțeles.

7

Monumente istorice misterioase: Petra, Iordania

Monumente istorice misterioase 07
Foto: costacruises.co.uk

În stânca din pustiul Iordaniei a fost ascuns un „cuib” monumental, situat la 900 de metri deasupra nivelului mării. Constructorii au avut o răbdare remarcabilă, transformând stâncile sterpe într-o capodoperă.

La capătul răcorosului canion Siq se deschide o priveliște fantastică a fațadei, plină de coloane și portice: Al Khazneh („trezoreria” în arabă).

Se spune că Petra este un templu sau un mausoleu. Problema este că nu înțelegem cum au lucrat cei care l-au creat.

8

Sferele de piatră din Costa Rica

Monumente istorice misterioase 08
Foto: The Costa Rica News

Aceste monumente istorice misterioase de pe coasta Pacificului au fost aproape de a cădea victime vandalismului. Muncitorii care le-au descoperit au crezut că în ele se ascundea aur.

De aceea, unele sfere au fost aruncate în aer cu dinamită, dar s-a dovedit că erau formate exclusiv din piatră. Apoi, pentru a atrage turiștii, bolovanii au fost expuși în diverse piețele publice. Din cauză că au fost mutați constant, este imposibil să fie datați cu exactitate.

Există diverse teorii cu privire la sferele de piatră. Unii istorici spun că au fost create pe cale naturală, iar alții spun că sunt reprezentări ale aștrilor, un fel de hărți cosmice.

Există și teorii care spun că sferele au funcționat pe post de pietre de hotar. Deocamdată, niciuna dintre aceste ipoteze nu este susținută de dovezi suficiente.

9

Angkor Wat, Cambodgia

Monumente istorice misterioase 09
Foto: Pinterest

Europenii au descoperit acest complex monumental abia în secolul XIX. Această minune arhitecturală are o zidărie foarte densă și bogat ornamentată, iar uneori este greu să găsești îmbinările dintre pietre.

De asemenea, pietrele sunt netede, iar construcția este susținută vertical de propria greutate. Ansamblul de 200 de temple a fost proiectat astfel încât, indiferent din ce parte vine, călătorul poate vedea doar trei dintre ele.

Priveliștea este uimitoare mai ales în anotimpul ploios: un șanț lat, plin cu apă, face ca Ankgor Wat să semene cu o insulă aflată în mijlocul unui vast ocean.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu