7 monumente istorice importante distruse din cauza prostiei oamenilor

Planeta noastră este plină de atracții uimitoare. Unele dintre acestea sunt structuri istorice și artefacte care ne oferă o privire în ansamblu asupra civilizațiilor dispărute. Cu toate acestea, activitățile multor oameni sunt un risc pentru cele mai spectaculoase vestigii.

În ultimele decenii, numeroase structuri au fost distruse din cauza nepăsării, vandalismului și războiului, iar unele dintre ele nu au mai beneficiat de reparații. Iată, așadar, câteva monumente istorice importante distruse din cauza prostiei oamenilor.

1

Turiștii care au distrus o statuie a lui Hercule pentru a face un „selfie perfect”

Statuia lui Hercule formată din două figuri, veche de 300 de ani, a fost mult timp un simbol al orașului Cremona, din nordul Italiei. Dar, în 2015, doi turiști obsedați de selfie-uri au spart opera de artă în timp ce încercau să se urce pe ea pentru a face o fotografie.

Turiștii au reușit să rupă o bucată din coroana de marmură a unei statui. Obiectul neprețuit realizat în anul 1700 a fost distrus în doar câteva minute.

2

O companie de construcții a dărâmat una dintre cele mai mari piramide mayașe

Micul stat Belize este bine cunoscut pentru plajele sale minunate, reciful remarcabil, pădurea tropicală și construcțiile mayașilor. Dar, în 2013, țara a pierdut unul dintre monumentele sale istorice, din cauza unei companii de construcții.

O piramidă mayașă construită acum 2.300 de ani a fost distrusă de buldozere pentru ca piatra din ea să fie folosită la construcția unui drum. Potrivit presei locale, piramida de 65 de metri înălțime a fost construită în jurul anului 250 î.e.n. cu blocuri de calcar tăiate manual.

„Acesta este unul dintre cele mai grave dezastre pe care le-am văzut în cei 25 de ani de arheologie din Belize”, a afirmat arheologul John Morris, de la Institutul de Arheologie din Belize.

3

În 2015, militanții Statului Islamic au distrus vechiul sit Hatra din Irak, construit acum 2.000 de ani

Foto: Wikimedia

Militanții Statului Islamic, cunoscuți pentru violența lor extremă, au ucis mii de oameni și i-au transformat în refugiați pe mulți alții. În plus, au distrus numeroase monumente istorice.

În 2015, militanții au demolat situl arheologic Hatra din Irak, care a fost construit acum 2.000 de ani. Situat la 110 kilometri sud-vest de Mosul, situl a fost cândva un oraș care a reușit să reziste împotriva invaziilor romanilor, datorită zidurilor sale groase.

În plus, orașul Hatra conținea mai multe temple și sculpturi dedicate zeilor Apollo și Poseidon. Două milenii mai târziu, militanții Statului Islamic au folosit explozivi și buldozere pentru a distruge clădirile.

Potrivit Statului Islamic, sanctuarele și statuile sunt „idoli falși”, care trebuie dărâmați.

4

În 2018, un șofer a trecut cu camionul peste Liniile Nazca, provocând pagube semnificative

Foto: Wikimedia / AP

În 2018, atitudinea nesăbuită a unui șofer de camion a dus la deteriorarea unui artefact istoric vechi de 2.000 de ani. Trei dintre Liniile Nazca din Peru, de renume mondial, care au fost trasate în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, au fost deteriorate.

Regiunea aridă se întinde pe o suprafață de aproximativ 725 de kilometri pătrați, reprezentând diferite animale, plante, ființe imaginare și figuri geometrice. Camionagiul nu a respectat semnele de avertizare și a intrat în situl patrimoniului UNESCO, teritoriu cu acces restricționat.

Autoritățile l-au identificat pe șoferul camionului drept Jainer Jesus Flores Vigo. Camionul bărbatului în vârstă de 40 de ani a lăsat urme adânci pe o suprafață de 100 de metri din situl arheologic, deteriorând semnificativ trei desene.

Jainer Jesus Flores Vigo a fost arestat în aceeași noapte, însă instanța nu a găsit suficiente dovezi care să arate că a distrus liniile intenționat.

5

În 2001, talibanii au aruncat în aer două statui uriașe care îl înfățișau pe Buddha, construite acum 2.000 de ani

Foto: Wikimedia

Nu este un secret faptul că războiul ne-a devastat planeta. În ultimele decenii, Afganistanul a fost dovada cea mai clară a acestui lucru. Poate că cea mai gravă pierdere din patrimoniului cultural al țării au fost cele două statui ale lui Buddha din Bamiyan.

Locul se află pe Drumul Mătăsii, vechea și celebra rută care lega piețele din China cu lumea occidentală. Operele au fost sculptate în gresie, într-o stâncă din Valea Bamiyan, acum aproximativ 2.000 de ani, când Bamiyan era un loc de pelerinaj pentru zeci de mii de călugări budiști.

Cele două opere, care au dăinuit de-a lungul mileniilor, au fost cele mai înalte statui ale lui Buddha până în 2001, când extremiștii islamici au pus material exploziv în jurul lor și le-au distrus.

Talibanii au forțat prizonierii să efectueze actul de distrugere, care a durat aproape o lună.

„Mai întâi au tras asupra statuilor cu tancuri și obuze de artilerie, dar când au văzut că acest lucru este ineficient, au folosit material exploziv pentru a încerca să le distrugă”, a povestit ulterior Mirza Hussain, un fost prizonier al talibanilor.

6

Templul aztec dărâmat de conchistadorii care au construit o catedrală din piatra lui

Foto: Wikimedia

Când conchistadorii spanioli au văzut prima dată capitala aztecă, Tenochtitlan, au fost uimiți de splendoarea sa arhitecturală. Desigur, asta nu i-a împiedicat să cucerească orașul și să dărâme unele dintre cele mai impresionante monumente aztece.

În categoria monumentelor dărâmate intră și Mayor, un imens complex de temple, dominat de o piramidă masivă în trepte, de aproximativ 200 de metri înălțime, unde sacrificiile umane erau efectuate la scară aproape industrială.

După bătălia de la Tenochtitlan și stabilirea ulterioară a stăpânirii spaniole în Mexic, spaniolii au folosit o parte din piatra Templului Mayor pentru a construi Catedrala Adormirii Maicii Domnului, clădire care există și astăzi.

7

În 2015, cetatea regelui dac Dromichete a fost distrusă cu buldozerele de autoritățile din Ialomița

Grafică: Incredibilia

În 2015, cetatea regelui dac Dromichete a fost distrusă cu buldozerele de autorități, care au folosit pământul (cu tot cu vestigii) la întărirea unui picior de pod peste râul Ialomița.

Situl arheologic „Piscul Crăsani” are, potrivit specialiștilor din cadrul Muzeului Județean Ialomița, o deosebită importanță istorică și națională. El se află pe lista A a monumentelor istorice, făcând parte din Patrimoniul Național al județului Ialomița, conform ziarului Adevărul.

Importanța sa este mare atât datorită faptului că aici s-au descoperit foarte multe urme ale trecutului, dar şi prin faptul că a fost primul șantier arheologic deschis în România. Primele săpături s-au efectuat aici în urmă cu mai bine de 100 de ani, iar cercetările sunt încă în desfășurare.

Însuși marele Vasile Pârvan a coordonat lucrările arheologice de la „Piscul Crăsani”. Cercetările istorice au scos la iveală faptul că aici și-ar fi avut cetatea regele dac Dromichete.

„Importanța acestui sit este mare din mai multe puncte de vedere. În primul rând, săpăturile de aici durează de peste un secol și încă se continuă. Apoi despre această zonă s-au realizat numeroase studii de cercetare istorică foarte complexe”, explică Ioan Cernău, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean Ialomiţa.

Însă, în toamna anului 2015, în urma unei inspecții în teren, cercetătorii de la muzeul din Slobozia au descoperit că o bună parte din situl arheologic a fost distrusă cu buldozerele.

Practic, peretele de nord al sitului a fost excavat în baza unei autorizații emise de Primăria Balaciu, localitate pe raza căreia se află situl arheologic.

Autoritățile locale au luat practic pământ galben din incinta sitului arheologic pentru a-l folosi la întărirea unuia dintre picioarele podului peste râul Ialomița, aflat în apropiere.

„N-am făcut nimic ilegal, nu înțeleg de ce se agită toată lumea. Nu aveam de unde să luăm pământ mai bun, pentru că tot ce-i în jurul podului e nisipos. Oricum nu e prima dată când facem astfel de lucrări și nu se sesizează nimeni!”, afirma în 2015 Cornel Mihu, primarul comunei Balaciu.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „7 monumente istorice importante distruse din cauza prostiei oamenilor”

Lasă un comentariu