Monte Kali, cel mai mare munte de sare artificial din lume

În orașul Herringen, în centrul Germaniei, se găsește un morman de clorură de sodiu (sare de masă) atât de mare, încât a ajuns să fie cunoscut sub numele de Monte Kali. Este cel mai mare munte de sare artificial din lume.

Originea Monte Kali poate fi urmărită până în anul 1976, când carbonatul de potasiu a început să fie extras din minele din jurul orașului Hessen.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Pe atunci, era folosit la fabricarea unor produse precum săpunul și sticla, dar astăzi este un ingredient important în mai multe îngrășăminte, cauciuc sintetic și chiar și în unele medicamente, astfel că extracția s-a intensificat în ultimele decenii.

Problema este că exploatarea de carbonat de potasiu generează multă sare ca produs secundar, așa că e nevoie de un spațiu extins pentru depozitarea acesteia.

Compania care exploatează minele a început să arunce toată această sare la câțiva kilometri de Herringen și, de-a lungul anilor, a creat un uriaș munte pe care localnicii l-au numit Monte Kali sau Kalimanjaro (jocuri de cuvinte care combină numele muntelui „Kilimandjaro” cu „Kalisalz”, cuvântul german pentru „potasă”, cum mai este cunoscut carbonatul de potasiu).

În 2017, Monte Kali se află la 530 de metri deasupra nivelului mării și se întindea pe o suprafață de peste 100 de hectare, așa că titulatura de munte artificial nu este o exagerare.

Se poate vedea de oriunde din Herringen, sau chiar trecând pe lângă el pe autostradă, și a devenit un fel de atracție turistică. De fapt, la un moment dat, oamenii puteau plăti pentru a urca pe acest depozit uriaș de deșeuri, ca parte a unui tur ghidat.

Ascensiunea dura, în medie, 15 minute, iar platoul de 23 de hectare de pe vârf oferea priveliști asupra întregii văi Werra, până la Rhön și spre Pădurea Turingia.

Deși este greu de estimat cât de multă sare conține Monte Kali, majoritatea surselor îi estimează masa la 236 de milioane de tone. Monte Kali acoperă o suprafață cât 114 terenuri de fotbal și are greutatea a 23.600 de turnuri Eiffel.

Și cu peste 1.000 de tone de sare care i se adaugă în fiecare oră, Monte Kali nu face decât să crească.

Logic, un munte de sare de asemenea dimensiuni, ridicat în apropiere de păduri și de râul Werra, ridică unele probleme de mediu.

Cercetările au arătat că depozitul a făcut ca apa râului Werra să devină sărată, la fel și apele subterane din zonă. Din cele aproximativ 100 de specii de nevertebrate care odinioară trăiau în zona din jurul Herringen au mai rămas doar trei.

Cele de mai sus ar putea fi descrise ca un dezastru de mediu, dar industria potasei este foarte mare în regiune, reprezentând câteva mii de locuri de muncă, astfel încât închiderea producției nu este cu adevărat o opțiune pentru autorități.

Kali und Salz, compania care exploatează minele, și-a prelungit licența până în 2060, iar în 2020 i-a fost aprobată și cererea de extindere a Monte Kali cu alte 25 de hectare.

Cum reușește Kali und Salz să deverseze peste 1.000 de tone de clorură de sodiu pe Monte Kali în fiecare oră? Ei bine, o face cu ajutorul unei benzi transportoare cu o lungime de 1.5 kilometri.

Interesant este faptul că Monte Kali este doar cel mai mare dintre mai multe depozite de sare de masă din regiunea care a ajuns să fie cunoscută sub numele de „Land der weißen Berge” (Ținutul Munților Albi).

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu