10 creaturi terifiante care trăiesc în lumea întunericului

Cartografii medievali obișnuiau să deseneze pe hărți tot felul de monștri marini în regiunile neexplorate ale oceanului sau în zonele despre care se știa că sunt periculoase.

Numărul locurilor necunoscute de pe Terra se restrânge de la o zi la alta, iar în acest ultim tărâm cu adevărat neexplorat – adâncurile oceanelor – monștrii par să existe cu adevărat.

Pe măsură ce adâncimea crește și apele se întunecă, creaturile devin din ce în mai ciudate, dezvoltând tot felul de adaptări pentru a face față lipsei de lumină și presiunii imense.

Multe creaturi care trăiesc în apele de mare adâncime sunt oarbe, deoarece lumina soarelui abia pătrunde sau chiar lipsește cu desăvârșire. Singura sursă de lumină o constituie viețuitoarele marine care au dezvoltat bioluminiscență ca modalitate de a atrage prada sau de a se proteja.

Iată câteva dintre cele mai ciudate și mai înfricoșătoare animale care viețuiesc în adâncurile oceanelor.

1

Calamarul gigant

Calamarul gigant
Foto: Pinterest

Calamarul gigant pare desprins din poveștile cu bestii cu tentacule colosale care trag vapoarele pe fundul oceanului. Acest animal poate atinge lungimea de 13 metri.

Se hrănește înhățând prada cu ventuzele de pe cele două tentacule (celelalte membre sunt denumite „brațe”) și sfâșiind-o cu gura sa puternică și cu limba asemănătoare unui fierăstrău.

2

Sepia-vampir

Sepia vampir
Foto: padi.com

În ciuda denumirii înfricoșătoare (Vampyroteuthis infernalis se traduce „sepia-vampir din iad”), a ochilor roșii și a „capei” căptușite cu țepi, acest cefalopod este relativ inofensiv, deoarece se hrănește în mare parte cu resturi.

Corpul său este acoperit de organe speciale ce eliberează un mucus bioluminiscent care dezorientează prădătorii.

3

Izopodul gigantic

Deși este similar, la o primă privire, cu creveții și alte crustacee familiare, acest monstru segmentat este înrudit mai îndeaproape cu un crustaceu izopod adaptat la viața terestră, denumit „molia zidurilor” (Oniscidee).

Aceste bestii cu armură sunt în principal necrofage, însă se hrănesc și cu animale vii. Filmarea de mai sus înfățișează un izopod care se atașează de fața unui rechin și începe să îl mănânce în timp ce peștele se zbate.

4

Peștele-pescar

Pestele pescar
Foto: earth.com

Aceste animale sunt, fără îndoială, niște creaturi de coșmar. Femelele au niște guși uriașe, căptușite cu dinți ascuțiți și lungi, și atrag prada cu ajutorul unui apendice strălucitor care le atârnă deasupra capului.

Masculii sunt minusculi și subdezvoltați și se reproduc atașându-se de femele, încorporându-se în cele din urmă în pielea acestora și devenind o parte integrantă a corpului lor.

5

Rechinul goblin

Rechinul goblin
Foto: ocean.si.edu

Mulți rechini sunt înspăimântători, însă acesta este de-a dreptul de coșmar. Singurul supraviețuitor al unei familii de rechini vechi de 120 de milioane de ani, acest animal solitar are un cap bizar, cu botul lung, sub formă de lopată.

În medie, are lungimea între trei și patru metri și cântărește peste 160 de kilograme.

6

Anghila-pelican

Anghila pelican
Foto: meest-online.com

Anghila-pelican este o creatură de mare adâncime rareori văzută de oameni (deși unele exemplare se mai prind în plasele de pescuit). Cea mai distinctivă trăsătură a anghilei-pelican este gura uriașă, care îi permită să înghită întregi animale mari.

Coada sa ca un bici se termină cu un bulb strălucitor, pe care îl folosește ca să atragă prada, la fel ca peștele-pescar.

7

Rechinul gulerat

Rechinul gulerat
Foto: earthtouchnews.com

Cu corpul său unduitor, branhiile pronunțate și șiruri după șiruri de dinți ascuțiți, această creatură este un adevărat monstru marin. La fel ca alte ființe care trăiesc la mare adâncime, acest animal este greu de observat.

Unii biologi cred că rechinul gulerat își prinde prada încolăcindu-se și propulsându-se în față, ca un șarpe. Alți oameni de știință cred că animalul își mișcă branhiile, folosind presiunea apei pentru a atrage prada aproape de botul său.

8

Cașalotul

Casalot
Foto: ft.com

Deși mai apropiat de orci și delfini decât de balene (care nu au dinți și se hrănesc înghițind prada care le intră în gură în timp ce înoată), cașalotul este unul dintre cele mai mari animale de pe Pământ. Poate ajunge la lungimea de 20,5 metri și la greutatea de 57 de tone.

Este cel mai mare prădător de pe Pământ și unul dintre mamiferele care pot coborî la cea mai mare adâncime. Se hrănește în principal cu cefalopode, inclusiv cu terifiantul calamar gigantic.

9

Uranoscopidele

Stargazer
Foto: Wikimedia

Acești pești își surprind prada în ambuscadă săpându-și adăposturi în nisipul de pe fundul oceanului. Din adăpost, aceste animale atacă prada care înoată prea aproape de sol, ingerând-o adeseori întreagă, dintr-o singură înghițitură.

Uranoscopidele au un cap mare, ochi mari și bulbucați și o gură cu o multitudine de dinți ca niște țepi. Mai mult, acești pești au doi țepi veninoși, situați în apropierea înotătoarelor ventrale.

10

Crabul-păianjen japonez

Crabul japonez
Foto: science-rumors.com

Acest crustaceu, botezat astfel din pricina picioarelor care îi dau aspectul unui păianjen, are cea mai mare anvergură a membrelor dintre toate nevertebratele cu exoschelet.

Un crab adult ajunge să cântărească aproape 20 de kilograme, iar brațele cu clești pot atinge lungimea de 1.75 metri. În ciuda aspectului feroce, este un animal necrofag și erbivor. Este considerat o delicatesă a bucătăriei japoneze.


Te fascinează viața din adâncurile oceanelor? Iată alte 20 de animale marine deosebite, locuitori stranii ai abisului.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu