Mona Lisa: 5 enigme ale capodoperei lui Leonardo da Vinci

Expusă la Muzeul Luvru, în Paris, pictura cunoscută drept Mona Lisa sau Gioconda, creație a lui Leonardo da Vinci, este considerată „cea mai cunoscută, cea mai vizitată, cea mai documentată și cea mai parodiată operă de artă din lume”. Enigmatica creație a lui da Vinci a stârnit fascinația criticilor, istoricilor și amatorilor de artă din întreaga lume.

Deși studiile realizate de-a lungul timpului au scos la iveală multe detalii despre această operă, Mona Lisa ascunde încă multe mistere ce așteaptă să fie elucidate.

1

Cine este femeia din tablou?

Foto: Wikimedia

Adevărata identitate a femeii care a fost modelul lui da Vinci este încă un mister. Cei mai mulți cred că este vorba de Lisa Maria de Gherardini (cunoscută și ca Lisa del Giocondo), o nobilă născută la Florența în 1479.

Se crede că, la momentul realizării picturii, Lisa Maria avea 24 de ani. Portretul ar fost comandat de soțul ei, Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo, negustor de mătase și postav.

Alte ipoteze sugerează că femeia din tablou ar fi Caterina Sforza, contesă de Forli, care era foarte pricepută în operațiuni militare. O altă teorie propune ideea că tânăra era amanta lui Giuliano de’ Medici, conducătorul Florenței, sau Isabella d’Este, marchiza de Mantua.

Alții cred că în tablou este reprezentată mama lui da Vinci sau Leonardo da Vinci însuși, din pricina similarității structurilor faciale.

2

Zâmbetul Mona Lisei

Zambetul
Foto: Wikimedia

Zâmbetul enigmatic al Mona Lisei este, probabil, unul dintre elementele cele mai fascinante. Vreme de cinci secole, oamenii au dezbătut dacă Mona Lisa zâmbește, dacă este fericită sau nefericită.

Profesorul Margaret Livingstone, de la Universitatea Harvard, sugerează că „frecvențele spațiale joase” la care este pictat portretul creează un zâmbet uimitor atunci când privitorii se uită în ochii Mona Lisei.

În 2005, după ce cercetătorii olandezi au dezvoltat programe computerizate de recunoaștere a emoției, s-a descoperit că Mona Lisa este 83% fericită, 9% dezgustată, 6% temătoare, 2% furioasă, mai puțin de 1% neutră și 0% surprinsă. (Dacă această cuantificare a emoțiilor te face să râzi, testează acest instrument de la Google, care face exact același lucru.)

Totuși, mulți spun că zâmbetul ei se schimbă în funcție de unghiul și distanța de la care privești. Dacă privești de aproape, detaliile indică o expresie afectată. Însă, de la depărtare, femeia pare să zâmbească.

3

Mona Lisa și codurile secrete

Mona Lisa coduri secrete
Foto: The Telegraph

După ce au mărit la microscop mai multe imagini de înaltă rezoluție ale tabloului, cercetătorii de la Comitetul Național Italian pentru Patrimoniul Cultural au descoperit că pe numeroase porțiuni ale pânzei sunt pictate o serie de litere și cifre.

Istoricul de artă Silvano Vinceti spune că în ochiul drept al Mona Lisei apar literele LV, despre care se crede că reprezintă inițialele numelui artistului, Leonardo da Vinci. În ochiul stâng, se poate vedea conturul neclar a ceea ce par a fi literele „CE” sau litera „B”.

Pe podul din fundal se află numărul „72” sau litera „L” urmată de cifra „2”, pictată pe arcul podului. Ne întrebăm care anume a fost intenția artistului când a pictat aceste litere și cifre sub o formă invizibilă ochiului liber.

4

O pictură ascunsă în spatele portretului

Foto: The Guardian

În 2005, cu ajutorul scannerelor cu infraroșu și laser, cercetătorii din Canada au scos la iveală schițele inițiale ale lui Leonardo da Vinci. Astfel, specialiștii și-au dat seama de diferențele între planul inițial și ceea ce a ieșit Mona Lisa în final.

A fost descoperită o modificare a poziției degetelor arătător și mijlociu ale mâinii stângi, precum și dantelă desenată pe rochia femeii.

În 2005, inginerul Pascal Cotte a proiectat pe tablou raze de lumină de diverse lungimi de undă, după care a măsurat cantitatea de lumină reflectată. Așa a descoperit că în spatele Mona Lisei se află un portret secret. Cotte numește această tehnică „metoda amplificării straturilor”.

„Putem analiza cu exactitate ce se întâmplă în straturile operei și le putem decoji ca pe o ceapă”, a descris Cotte procedeul.

Inginerul a descoperit patru imagini sub stratul superior, inclusiv portretul unei femei mai tinere, care nu zâmbea.

5

De ce ni se pare frumoasă Mona Lisa

Mona Lisa secventa
Foto: Steemit

De-a lungul istoriei, Mona Lisa a fost oferită drept exemplu de frumusețe atemporală. Ne-am limita foarte mult dacă am sugera că misterul și frumusețea Monei Lisa se reduce doar la privirea și zâmbetul ei.

Frumusețea tabloului se extinde dincolo de aceste două trăsături, deoarece pictura este construită pe baza „secțiunii de aur”, proporția cea mai încântătoare pentru ochiul uman, din punct de vedere estetic.

Prezentă în structurile naturale, precum centrul spiralat al florii soarelui și coloanele Partenonului, secțiunea de aur a fost numită „proporția divină” de către Leonardo da Vinci însuși. Prevalența acestei proporții de aur în opera de artă explică, poate, misterul resimțit de cei care privesc portretul.

Proporțiile Mona Lisei sunt considerate cele mai plăcute pentru ochi, oferind un sentiment de echilibru natural și frumusețe. Cine și-ar fi închipuit că tocmai acest număr magic ar putea explica atracția pe care tabloul o exercită asupra privitorului?

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu