Momentul în care rampa de lansare a rachetei Falcon Heavy este lovită de trăsnet

Momentul în care rampa de lansare a rachetei Falcon Heavy este lovită de trăsnet

Imagini uimitoare distribuite pe rețelele sociale au surprins momentul în care un trăsnet a lovit rampa de lansare a rachetei Falcon Heavy, de la SpaceX, care aștepta să decoleze pe 27 aprilie.

Centrul spațial Kennedy al NASA din Florida s-a confruntat cu vreme severă și a fost supus atât avertizărilor de descărcări electrice, cât și celor de tornadă, care au făcut ca încercarea de lansare a Falcon Heavy să fie amânată. (Racheta a fost lansată în cele din urmă pe 30 aprilie.)

Camerele ce înconjurau rampa de lansare a rachetei Falcon Heavy au capturat imagini cu trăsnetul care lovea paratrăsnetul de pe turnul fix din Complexul de Lansare 39A (LC-39A). Paratrăsnetul a fost proiectat pentru a devia sarcina electrică departe de racheta de pe rampa de lansare și în siguranță către sol.

Un trăsnet a lovit rampa de lansare a rachetei Falcon Heavy

A doua zi, după ce furtuna care a produs grindină, tornade și descărcări electrice, SpaceX a spus prin intermediul contului său de Twitter că echipele de ingineri au efectuat verificări suplimentare ale rachetei Falcon Heavy, ale încărcăturii și ale echipamentelor de sprijin de la sol.

Aceste verificări au arătat că paratrăsnetul a funcționat conform planului, protejând racheta și încărcătura de deteriorare, scrie Space.com.

Spaceflight Now a postat pe Twitter un videoclip incredibil cu trăsnetul care a lovit rampa de lansare, demonstrând puterea intimidantă a naturii, în timp ce a iluminat cerul furtunos din Florida.

Ce încărcătură transporta racheta?

Lansarea, destinată trimiterii pe orbită a unui satelit ViaSat-3 Americas, a fost reprogramată pentru lansare pe 28 aprilie, dar a fost din nou amânată. Falcon Heavy și-a luat în sfârșit zborul, transportând satelitul de bandă largă cu o greutate de 6.400 de kilograme, în data de 30 aprilie.

Acesta a fost al șaselea zbor al unei rachete SpaceX Falcon Heavy, care constă din trei unități de primă etapă de rachetă Falcon 9 legate împreună. Acest zbor special a transportat și un satelit de comunicații numit Arcturus, care va fi operat de Astranis Space Technologies, din San Francisco, și un cubesat Internet-of-Things numit GS-1, operat de Gravity Space, din Washington.

Ce mai puternică rachetă de la SpaceX

Falcon Heavy a fost cea mai puternică rachetă a SpaceX de când a fost lansată pentru prima dată în 2018, transportând Tesla Roadsterul roșu al fondatorului și CEO-ului Elon Musk pe o orbită în jurul Soarelui, și până anul acesta.

Falcon Heavy a fost surclasată de lansarea rachetei și mai puternice Starship, în ziua de 20 aprilie 2023. Motoarele Raptor ale rachetei cu o înălțime de 120 de metri oferă o putere de 16,6 milioane de livre la decolare, făcând „de rușine” forța de decolare, deloc neglijabilă, de 5 milioane de livre a rachetei Falcon Heavy.

Lansarea Starship s-a încheiat atunci când racheta a explodat la patru minute după lansare, lucru pe care SpaceX l-a descris drept o „dezasamblare rapidă neprogramată înainte de separare”.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu