VIDEO O molie, surprinsă hrănindu-se cu lacrimile unei păsări care doarme

Un cercetător brazilian a reușit o performanță rar întâlnită: a filmat o molie hrănindu-se cu lacrimile unei păsări care doarme. Cercetătorul Leandro Joao Carneiro de Lima Moraes, de la Institutul Național de Cercetare Amazoniană, făcea observații privitoare la amfibieni și reptile în Amazonia braziliană. La un moment dat, a observat molia stând pe capul unei păsări și a filmat-o.

Un observator uman ar putea fi tentat să considere acest comportament ca fiind situat undeva între grețos și sinistru. Totuși, el s-ar putea să nu fie ieșit din comun din punct de vedere biologic.

Moliile preferă lacrimile

Molie lacrimi pasare
O molie erebidă (Gorgone macarea) se hrănește cu secrețiile oculare ale unei păsări din specia Hypocnemoides melanopogon în pădurea amazoniană din Brazilia

De-a lungul timpului, cercetătorii au documentat mai multe cazuri de molii care sorbeau lacrimile unor crocodili, iguane sau ale unor broaște țestoase. Ei știau și că aceste insecte beau lacrimile păsărilor, dar astfel de momente erau surprinse foarte rar.

De ce recurg moliile la această strategie? Cercetătorii cred că băutul lacrimilor are o explicație biologică.

Cel mai probabil, moliile caută anumite substanțe nutritive – precum sodiul și anumite proteine. Ele sunt importante pentru sănătatea acestor insecte și pot fi găsite în compoziția lacrimilor.

În plus, o pasăre care doarme sau alt animal relativ nemișcat, precum un crocodil care stă lungit la soare, este o țintă ușoară. Trompa lungă a moliei îi permite să nu aterizeze prea aproape de ochi, lucru care ar putea deranja animalul.

Filmarea surprinzătoare

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla cu exactitate motivele comportamentului acestei molii. Însă, pentru moment, iată scena surprinsă de cercetătorul brazilian.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>