Molia cu sac, creatura care construiește „cabane” de lemn

Larvele moliilor din familia Psychidae, cunoscute și drept „molii cu sac”, sunt renumite pentru talentul arhitectural de invidiat. Acestea își construiesc coconi impresionanți și rezistenți din crenguțe, frunze, semințe și alte materiale organice.

Când se află în stadiul de larvă, moliile cu sac caută un loc unde să se așeze și să se hrănească, precum frunzele sau ramurile copacilor. După ce au găsit un loc potrivit, pleacă în căutarea materialelor de construcție cu care să-și consolideze coconii.

Cabane din lemn 03
Foto: Wikimedia / Pinterest

Cele mai des utilizate materiale sunt crenguțele, frunzele moarte, semințele, lichenii și chiar și pământul. În funcție de specie, coconul poate ajunge să arate ca o grămadă de frunze sau o cabană de lemn în miniatură, atent concepută.

Coconii acestor insecte mai sunt cunoscuți și sub denumirea de capsule și sunt extrem de rezistenți datorită mătăsii puternice care leagă materialele.

Coconii oferă și camuflaj împotriva prădătorilor, deoarece sunt confecționați din materiale comune în habitatul în care se află. Dimensiunea capsulelor variază între un centimetru și 15 centimetri, acestea din urmă fiind construite de unele specii tropicale.

Arhitectura capsulei nu este întâmplătoare

Cabane din lemn 01
Foto: R. E. Orosz

Chiar dacă stilurile arhitecturale alese de diversele specii de molii cu sac pot părea aleatorii, oamenii de știință au descoperit că cel puțin unele specii par să-și planifice construcția foarte atent.

Un studiu publicat în revista Journal of Biosciences, în cadrul căruia au fost analizate 42 de construcții realizate de molia cu sac din specia Clania crameri, a relevat că larvele nu lipesc bețigașele de dimensiuni diferite la întâmplare, ci după un tipar bine definit.

Cele mai multe fotografii și videoclipuri în care apar construcțiile impresionante ale moliilor cu sac le înfățișează atașate de copaci, de stânci sau chiar de clădiri, dar în realitate aceste structuri sunt mobile.

Cabane din lemn 02
Foto: The Daily Mail

Larvele își scot capetele de sub „cabanele din bușteni” și își folosesc picioarele puternice pentru a avansa încet, trăgându-și casele după ele, asemenea melcilor.

Pe măsură ce larvele se hrănesc și cresc, coconul se mărește și el, deoarece larvele continuă să adauge materiale la el. Moliile cu sac își petrec cea mai mare parte a vieții în stadiul de larvă, astfel că aceste cabane miniaturale au o importanță deosebită pentru ele.

Masculii ies din cocon după ce se transformă în molii, dar femelele, care nu au aripi, își fac doar o scurtă apariție, pentru a se împerechea.

Cabane din lemn
Deși pare aleatorie, structura „cabanelor” de lemn este bine studiată. Foto: Tree Hugger

Apoi, relatează Discover Magazine, se întorc în cocon pentru a depune ouă, iar în cele din urmă mor. Larvele care eclozează își construiesc propriile capsule.

Deși pentru entomologi sunt niște creaturi fascinante, pentru iubitorii de plante moliile cu sac sunt dăunători.

Dacă sunt lăsate să se înmulțească necontrolat, aceste molii se atașează de plante și le golesc de frunze, în timp ce continuă să se hrănească și să-și extindă casele portabile.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu