Misterul morții lui Edgar Allan Poe, un final demn de maestrul macabrului

Câte amănunte cunoști despre moartea lui Edgar Allan Poe? Marele scriitor american a murit la 7 octombrie 1849, lăsându-ne o moștenire literară excepțională și, drept „bomboană de pe colivă”, o enigmă căreia istoricii nu i-au putut da de cap nici până în ziua de azi.

Este 3 octombrie 1849. Un bărbat este găsit delirând pe străzile unui oraș în care nu locuiește, purtând haine care nu sunt ale lui, incapabil sau nedorind să discute împrejurările care l-au adus aici.

Moartea lui Edgar Allan Poe
Dagherotip al lui Edgar Allan Poe, realizat în primăvara anului 1849, cu numai șase luni înainte de moartea sa. Foto: Wikimedia

Poe a murit câteva zile mai târziu, iar în ultimele ore ale vieții a suferit halucinații severe, strigând în repetate rânduri numele unui bărbat pe care nu-l cunoștea nimeni.

Moartea lui Edgar Allan Poe este la fel de ciudată și sinistră precum scrierile sale. Timp de un secol și jumătate, istoricii au studiat în detaliu circumstanțele decesului scriitorului, însă multe lucruri rămân învăluite în mister.

Ce ne spun documentele istorice despre moartea lui Edgar Allan Poe

Cu șase zile înainte de a muri, Edgar Allan Poe a dispărut. Plecase de locuința sa din Richmond, Virginia, pe 27 septembrie 1849, pornind spre Philadelphia ca să editeze o colecție de poezii pentru un prieten.

Pe 3 octombrie a fost găsit pe jumătate conștient, dar incoerent, în fața unui local din Baltimore. Mai târziu, s-a dovedit că Poe nu ajunsese niciodată în Philadelphia și că nimeni nu îl mai întâlnise de-a lungul celor șase zile care trecuseră de la plecarea sa.

Nu se știe cum a ajuns în Baltimore. Fie nu știa unde se află, fie nu dorea să dezvăluie motivul pentru care se afla acolo. Când a fost găsit (în fața unui bar), Poe purta haine murdare și largi care, în mod evident, nu erau ale lui.

Încă o dată, fie nu a vrut, fie nu a putut să ofere explicații legate de starea în care se afla. Totuși, a reușit să comunice ceva.

Cel care l-a găsit, Jospeh Walker, un tipograf care lucra pentru ziarul Baltimore Sun, a susținut că Poe reușise să fie coerent atât cât să menționeze un nume: Joseph E. Snodgrass, editor și prieten al lui Poe, care se întâmpla să aibă o oarecare pregătire medicală.

Din fericire, Walker a reușit să-i dea de știre lui Snodgrass printr-un bilet.

„Un anumit domn, în stare mai degrabă proastă, se află în fața localului Ryan’s. Se numește Edgar A. Poe și pare a fi la mare ananghie. Spune că vă cunoaște și vă asigur că are nevoie urgentă de ajutor”, a scris Walker.

După câteva ore, Snodgrass a sosit, însoțit de un unchi al lui Poe. Nici ei, nici membrii familiei lui Poe nu au reușit să-i explice comportamentul sau absența. Cei doi l-au dus pe Poe la Spitalul Washington College, unde scriitorul a făcut febră.

Cum a murit Edgar Allan Poe

Moartea lui Edgar Allan Poe
O caricatură din 1857 din Harper Magazine înfățișând un votant acostat pe stradă de o echipă de campanie. Foto: Biblioteca Congresului SUA

Timp de patru zile, Poe a suferit de febră și halucinații. Chema în mod repetat un individ pe nume Reynolds. Prietenii și membrii familiei lui Poe nu cunoșteau pe nimeni cu acest nume și istoricii nu au reușit să identifice niciun Reynolds în viața lui Poe.

De asemenea, scriitorul a vorbit despre soția sa aflată în Richmond, cu toate că prima lui soție, Virginia, murise cu un an înainte, iar Poe încă nu se căsătorise cu logodnica lui, Sarah Elmira Royster.

Moartea lui Edgar Allan Poe este un mister care continuă să fascineze publicul

În cele din urmă, pe 7 octombrie 1849, Edgar Allan Poe și-a dat ultima suflare. Cauza oficială a morții a fost stabilită ca fiind „frenita”, o inflamație a creierului, însă documentele s-au pierdut și mulți le pun la îndoială exactitatea.

Istoricii au propriile lor teorii, care mai de care mai sordide. Una dintre ipotezele cele mai populare referitoare la moartea lui Edgar Allan Poe, teorie sprijinită de însuși Snodgrass, spune că Poe a băut până când a murit. Teoria a fost perpetuată de către rivalii lui Poe după moartea sa.

Alții spun că Poe a fost victima fraudelor electorale. Pe atunci existau bande ce răpeau oameni cu drept de vot, îi obligau să bea alcool și îi duceau în stare de ebrietate la secțiile de votare, obligându-i să voteze de mai multe ori pentru același candidat.

Adeseori, victimelor li se schimbau hainele sau erau deghizați pentru a nu stârni suspiciuni. Despre Poe se știa că avea o rezistență scăzută la alcool.

Multe dintre cunoștințele sale spuneau că un pahar de vin era suficient ca să i se facă rău, ceea ce pare a sprijini teoria conform căreia băuse prea mult – din proprie inițiativă sau obligat.

Totuși, un alt medic, care a testat mostre din părul lui Poe, spune că în lunile dinaintea morții sale, Poe a evitat să bea alcool, informație care a turnat gaz pe foc.

Moartea lui Edgar Allan Poe
Casa lui Poe din Virginia, unde scriitorul locuia înainte de apariția lui misterioasă în Baltimore. Foto: Getty Images

În anii scurși de la moartea lui Edgar Allan Poe, cadavrul său a fost exhumat și rămășițele au fost studiate de multe ori. Cele mai multe boli, cum ar fi gripa sau rabia, au fost excluse drept cauze ale morții.

Totuși, unii cercetători spun că este imposibil de dovedit că nu a fost răpus de vreuna dintre aceste boli. De asemenea, au fost demontate teoriile privitoare la o eventuală otrăvire, analiza mostrelor de păr arătând că nu există dovezi în acest sens.

O ipoteză inedită stârnește noi dezbateri

O teorie care a câștigat în popularitate în ultimii ani se referă la cancerul la creier. Când cadavrul lui Poe a fost exhumat pentru a fi mutat din mormântul din Baltimore în alt mormânt, a avut loc un mic incident.

După 26 de ani petrecuți sub pământ, integritatea structurală a scheletului și a sicriului fusese grav afectată, iar rămășițele s-au desfăcut în bucăți.

Unul dintre muncitorii care primiseră sarcina să le reasambleze a observat un lucru ciudat la craniul lui Poe – un obiect mic și tare care se rostogolea în cutia craniană. Medicii au susținut imediat că aceasta era dovada existenței unei tumori cerebrale.

Creierul este una dintre primele părți ale corpului uman care se descompune, însă au existat cazuri în care tumorile cerebrale s-au calcifiat după moarte și au rămas în interiorul craniului.

Această teorie trebuie cercetată și acceptată ori respinsă de către experți. În plus, fiind vorba de moartea unui om atât de misterios, există și teorii care menționează crima.

Acuarelă reprezentând-o pe Virginia Poe, prima soție a poetului. Portretul a fost realizat după moartea Virginiei, survenită în 1847. Foto: Wikimedia

Un istoric specializat în viața lui Poe, John Evangelist Walsh, a emis teoria conform căreia Poe a fost ucis de familia logodnicei, la care Poe locuia, în Richmond, cu puțin timp înainte de a muri.

Walsh susține că părinții lui Sarah Elmira Royster, care urma să fie soția lui Poe, nu doreau ca tânăra să se mărite cu scriitorul. Cum amenințările nu l-au îndepărtat pe Poe, familia fetei a recurs la crimă.

Azi, la mai bine de 170 de ani de la toate aceste evenimente, moartea lui Poe este mai misterioasă ca niciodată. Dar, la urma urmei, Poe a fost cel care a inventat povestirile detectivistice, așa că nu ar trebui să ne surprindă că a lăsat în urma sa acest mister impenetrabil, care este departe de a fi o simplă ficțiune.

Ca să știi mai mult, citește „Crimele din Rue Morgue și alte povestiri”

„Crimele din Rue Morgue și alte povestiri” cuprinde cele mai cunoscute nuvele și povestiri ale lui Edgar Allan Poe, unul dintre cei mai provocatori scriitori ai secolului al XIX-lea. Poe este considerat inventatorul literaturii polițiste și a contribuit, de asemenea, la cristalizarea genurilor științifico-fantastic și horror.

Printre povestirile incluse în acest volum se numără „Manuscris găsit într-o sticlă”, „Prăbușirea casei Usher”, „Crimele din Rue Morgue”, „O pogorâre în Maelstrom”, „Masca Morții Roșii”, „Misterul Mariei Roget”, „Cărăbușul de aur” și „Scrisoarea furată”, adevărate capodopere ale genului scurt, care i-au consolidat autorului reputația atât în Statele Unite, cât și în Europa.

„Poe își alege cea mai neobișnuită realitate, își plasează eroul în cea mai inedită situație, fizică sau psihologică, iar apoi descrie starea lăuntrică a acestui personaj cu o rară acuitate și cu un remarcabil realism… Edgar Poe prezintă, în cel mai mic amănunt, întreg tabloul închipuit, ori evenimentele, cu o plasticitate uluitoare, încât ajungi să crezi în realitatea sau posibilitatea unui fapt care nu s-a întâmplat niciodată, și nici nu s-ar putea întâmpla.” – F. M. Dostoievski

„Crimele din Rue Morgue și alte povestiri” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Misterul morții lui Edgar Allan Poe, un final demn de maestrul macabrului”

  1. Un lucru esențial despre care nu s-a discutat ar fi cel privitor la sănătatea mentală a scriitorului. Rapoartele ultimii zece ani indică faptul că persoana în cauză suferea de tulburare bipolară (depresie maniacală). La fel ca și Mihai Eminescu, Ernest Hemingway și Mark Twain, boala le-a conferit acestora „intuiție de geniu”, însă și o gândire instabilă care poate duce (fără tratament in vremea respectivă până la utilizarea litiului în scop medical), la psihoze (halucinații, paranoia, pierderea contactului cu realitatea, delir etc.). Riscul de suicid la cel cu tulburare bipolară este ~20 % de-a lungul vieții și afectează ~1% populația globală.
    Link 1: https://www.conorbezane.com/thebipolaraddict/bipolar-disorder-edgar-allan-poe/
    Link 2: https://ro.wikipedia.org/wiki/Tulburare_bipolar%C4%83

    Răspunde

Lasă un comentariu