Misterul morții lui Edgar Allan Poe, un final demn de maestrul macabrului

Câte amănunte cunoști despre moartea lui Edgar Allan Poe? Marele scriitor american a murit în 1849, lăsându-ne o moștenire literară excepțională și, drept „bomboană de pe colivă”, o enigmă căreia istoricii nu i-au putut da de cap nici până în ziua de azi.

Este 3 octombrie 1849. Un bărbat este găsit delirând pe străzile unui oraș în care nu locuiește, purtând haine care nu sunt ale lui, incapabil sau nedorind să discute împrejurările care l-au adus aici.

Moartea lui Edgar Allan Poe
Dagherotip al lui Edgar Allan Poe, realizat în primăvara anului 1849, cu numai șase luni înainte de moartea sa. Foto: Wikimedia

După cum relatează Smithsonian, Poe a murit câteva zile mai târziu, iar în ultimele ore ale vieții a suferit halucinații severe, strigând în repetate rânduri numele unui bărbat pe care nu-l cunoștea nimeni.

Moartea lui Edgar Allan Poe este la fel de ciudată și sinistră precum scrierile sale. Timp de un secol și jumătate, istoricii au studiat în detaliu circumstanțele morții scriitorului, însă multe lucruri rămân învăluite în mister.

Ce ne spun documentele istorice despre moartea lui Edgar Allan Poe

Potrivit Wikipedia, cu șase zile înainte de a muri, Edgar Allan Poe a dispărut. Plecase de locuința sa din Richmond, Virginia, pe 27 septembrie 1849, pornind spre Philadelphia ca să editeze o colecție de poezii pentru un prieten.

Pe 3 octombrie, a fost găsit pe jumătate conștient, dar incoerent, în fața unui local din Baltimore. Mai târziu, s-a dovedit că Poe nu ajunsese niciodată în Philadelphia și că nimeni nu îl mai întâlnise de-a lungul celor șase zile care trecuseră de la plecarea sa.

Nu se știe cum a ajuns în Baltimore. Fie nu știa unde se află, fie nu dorea să dezvăluie motivul pentru care se afla acolo. Când a fost găsit în fața barului, Poe purta haine murdare și largi care, în mod evident, nu erau ale lui.

Încă o dată, fie nu a vrut, fie nu a putut să ofere explicații legate de starea în care se afla. Totuși, a reușit să comunice ceva.

Cel care l-a găsit, Jospeh Walker, un tipograf care lucra pentru ziarul Baltimore Sun, a susținut că Poe reușise să fie coerent atât cât să menționeze un nume: Joseph E. Snodgrass, editor și prieten al lui Poe, care se întâmpla să aibă o oarecare pregătire medicală.

Din fericire, Walker a reușit să-i dea de știre lui Snodgrass printr-un bilet.

„Un anumit domn, în stare mai degrabă proastă, se află în fața localului Ryan’s. Se numește Edgar A. Poe și pare a fi la mare ananghie. Spune că vă cunoaște și vă asigur că are nevoie urgentă de ajutor”, a scris Walker.

După câteva ore, Snodgrass a sosit, însoțit de un unchi al lui Poe. Nici ei, nici membrii familiei lui Poe nu au reușit să-i explice comportamentul sau absența. Cei doi l-au dus pe Poe la Spitalul Washington College, unde scriitorul a făcut febră.

Cum a murit Edgar Allan Poe?

Moartea lui Edgar Allan Poe
O caricatură din 1857 din Harper Magazine înfățișând un votant acostat pe stradă de o echipă de campanie. Foto: Biblioteca Congresului SUA

Timp de patru zile, Poe a suferit de febră și halucinații. Chema în mod repetat un individ pe nume Reynolds. Prietenii și membrii familiei lui Poe nu cunoșteau pe nimeni cu acest nume și istoricii nu au reușit să identifice niciun Reynolds în viața lui Poe.

De asemenea, scriitorul a vorbit despre soția sa aflată în Richmond, cu toate că prima lui soție, Virginia, murise cu un an înainte, iar Poe încă nu se căsătorise cu logodnica lui, Sarah Elmira Royster.

Moartea lui Edgar Allan Poe continuă să fie un mister care fascinează

În cele din urmă, pe 7 octombrie 1849, Edgar Allan Poe a murit. Cauza oficială a morții a fost stabilită ca fiind „frenita”, o inflamație a creierului. Însă documentele s-au pierdut și mulți le pun la îndoială exactitatea.

Istoricii au propriile lor teorii, care mai de care mai sordidă. Una dintre teoriile cele mai populare referitoare la moartea lui Edgar Allan Poe, teorie sprijinită de însuși Snodgrass, spune că Poe a băut până a murit. Teoria a fost perpetuată de către rivalii lui Poe după moartea sa.

Alții spun că Poe a fost victima fraudelor electorale. Pe atunci, bandele răpeau cetățeni, îi obligau să bea alcool și duceau victimele în stare de ebrietate la secțiile de votare, obligându-le să voteze din nou și din nou pentru același candidat.

Adeseori, cetățenilor li se schimbau hainele sau erau deghizați pentru a nu stârni suspiciuni. Poe avea reputația de a fi un băutor slab.

Multe dintre cunoștințele sale spuneau că un pahar de vin era suficient ca să i se facă rău, ceea ce pare a sprijini teoria conform căreia băuse prea mult – din proprie intenție sau obligat.

Totuși, un alt medic, care a supus la teste mostre din părul lui Poe, spune că în lunile dinaintea morții sale, Poe evitase să bea alcool – informație care a aruncat gaz pe foc.

În anii scurși de la moartea lui Edgar Allan Poe, cadavrul său a fost exhumat și rămășițele au fost studiate de nenumărate ori. Cele mai multe boli, cum ar fi gripa sau rabia, au fost excluse drept cauze ale morții.

Moartea lui Edgar Allan Poe
Casa lui Poe din Virginia, unde scriitorul locuia înainte de apariția lui misterioasă în Baltimore. Foto: Getty Images

Totuși, unii cercetători spun că este imposibil de dovedit că nu a fost ucis de vreuna dintre aceste boli. De asemenea, au fost demontate teoriile privitoare la o eventuală otrăvire, testarea mostrelor de păr arătând că nu există dovezi în acest sens.

O ipoteză inedită privitoare la moartea lui Edgar Allan Poe stârnește noi dezbateri

O teorie care a câștigat în popularitate în ultimii ani se referă la cancerul la creier. Când Poe a fost exhumat pentru a fi mutat din mormântul din Baltimore în alt mormânt mai frumos, a avut loc un mic incident.

După 26 de ani petrecuți sub pământ, integritatea structurală a scheletului și a sicriului fusese grav afectată. Scheletul și sicriul s-au desfăcut în bucăți.

Unul dintre muncitorii care primiseră sarcina de a le reasambla a observat un lucru ciudat la craniul lui Poe – un obiect mic și tare care se rostogolea înăuntru. Medicii au susținut imediat că aceasta era dovada existenței unei tumori cerebrale.

Creierul este una dintre primele părți ale corpului uman care se descompune, însă au existat cazuri în care tumorile cerebrale s-au calcifiat după moarte și au rămas în interiorul craniului.

Această teorie trebuie cercetată și acceptată ori respinsă de către experți. În plus, fiind vorba de moartea unui om atât de misterios, există și teorii care implică crima.

Acuarelă reprezentând-o pe Virginia Poe, prima soție a poetului. Portretul a fost realizat după moartea Virginiei, survenită în 1847. Foto: Wikimedia

Un istoric specializat în viața lui Poe, John Evangelist Walsh, a emis teoria conform căreia Poe a fost ucis de familia logodnicei sale, la care Poe locuia, în Richmond, înainte de a muri.

Walsh susține că părinții Sarei Elmira Royster, care urma să fie soția lui Poe, nu doreau ca Sarah să se mărite cu scriitorul. După ce amenințările nu l-au îndepărtat pe Poe, familia fetei a recurs la crimă.

După 170 de ani, moartea lui Poe este mai misterioasă ca niciodată, ceea ce pare foarte nimerit. La urma urmei, Poe a inventat povestirea detectivistică, așa că nu ar trebui să ne surprindă că a lăsat în urma sa acest mister care este departe de a fi o simplă ficțiune.


În continuare, descoperă 10 lucruri despre viața ciudată a lui Edgar Allan Poe, apoi citește despre legătura bizară dintre Poe și Crimele din Rue Morgue.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu