Moartea lui Alexandru cel Mare, un mister ce dăinuie de două milenii

Alexandru cel Mare este un personaj istoric de proporții colosale, a cărui moarte rămâne un mister. Realizările scurtei sale vieți sunt atât de ieșite din comun, încât te fac să te întrebi ce alte lucruri ar fi reușit să facă dacă ar mai fi trăit măcar câțiva ani.

De-a lungul istoriei, relatările privind evenimentele care au dus la moartea lui Alexandru, la vârsta de numai 33 de ani, au fost întoarse pe toate părțile. Este adevărat că, spre sfârșitul vieții sale, șansele unor noi cuceriri erau foarte scăzute pentru Alexandru.

Alexandru cel Mare
„Aristotel ținându-i lecții lui Alexandru”, detaliu de pe un tablou de Jean Leon Gerome Ferris. Foto: Wikimedia

Comandanții săi și armata luptaseră deja din greu până la vremea la care Alexandru a intrat în Babilon, în iarna dintre anii 324 și 323 î.e.n. Însă, fiind un om de neclintit, Alexandru plănuia noi campanii.

Este, oare, posibil ca după atâtea greutăți îndurate împreună și după atâta glorie dobândită, unul dintre oamenii săi de încredere să-l fi otrăvit? Poate că Alexandru a devenit încă un aristocrat macedonean căzut pradă asasinării…

Alexandru cel Mare rămâne o figură istorică legendară

Cărturarii antici precum Diodor, Plutarh, Arrian, Iustin și Curtius spun că a existat o astfel de teorie. Iustin și Curtius ilustrează ideea otrăvirii, însă ceilalți istorici antici nu par a crede în ea.

Casandru, care a fost fiul viceregelui Greciei, Antipater, a dus otrava în Babilon ascunsă în copita unui măgar, potrivit scenarului otrăvirii, prezentat de Iustin și Curtius. În acel moment, Iollas, care era fratele lui Casandru și paharnicul regal al lui Alexandru, i-ar fi administrat otrava.

Alexandru cel Mare
Alexandru cel Mare (stânga) și  Hefaestion. Foto: Wikimedia

Teoria otrăvirii nu este prea credibilă, ținând cont de faptul că nu se cunosc otrăvuri antice care să-l fi putut ține pe Alexandru bolnav timp de 12 zile înainte de a-l ucide. Mai mult, o astfel de acuzație împotriva lui Antipater ar putea fi propagandă lansată de inamicii săi politici.

De asemenea, este important să ne amintim că sănătatea lui Alexandru cel Mare avusese foarte mult de suferit după ani de zile de băut în exces și câteva răni grave primite în luptă.

Mai știm că, înainte de moarte,  Alexandru a fost devastat de moartea prietenului său cel mai apropiat, Hefaestion. Se pare că Alexandru l-a jelit timp de șase luni și a jefuit un oraș din apropiere, ucigând toți locuitorii săi drept sacrificiu pentru spiritul lui Hefaestion.

Plutarh scrie că Alexandru cel Mare „și-a pierdut cumpătul și a devenit neîncrezător în protecția și ajutorul zeilor și foarte bănuitor față de prietenii săi.”

O ilustrată din secolul XIX ce reprezintă procesiunea funerară a lui Alexandru, pe baza descrierii furnizate de Diodor. Foto: Wikimedia

Stricnina și spânzul sunt posibilele otrăvuri care ar fi putut fi folosite dacă Alexandru a fost într-adevăr otrăvit. Alte teorii despre moartea sa fac referire la cauze naturale, cum ar fi malaria, febra tifoidă sau infecția cu un virus încă necunoscut.

Oricare ar fi fost cauza sau cauzele morții, se știe că Alexandru a murit în urma unei febre puternice la începutul lunii iunie, în anul 323 î.e.n.

Ca să știi mai mult

Dacă te pasionează marile descoperiri geografice și vrei să afli mai multe despre oamenii extraordinari care le-au realizat, îți recomandăm o carte captivantă: „Mari exploratori”. Citind-o, vei face o incursiune în istoria de peste 5.000 de ani a explorărilor și aventurilor, pe uscat, pe mare și chiar dincolo de granițele terestre. Alexandru cel Mare, Marco Polo, Cristofor Columb, Vasco da Gama, Magellan, Francis Drake, James Cook, Jacques-Yves Cousteau, Iuri Gagarin și Neil Armstrong sunt doar câteva dintre personajele acestor povești fascinante.

Comandă cartea „Mari exploratori” pe Cartepedia sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu