Alexandru cel Mare este un personaj istoric de proporții colosale, a cărui moarte rămâne un mister. Realizările scurtei sale vieți sunt atât de mărețe, încât te fac să te întrebi ce alte lucruri ar fi reușit să facă dacă ar mai fi trăit măcar câțiva ani.
De-a lungul istoriei, relatările privind evenimentele care au dus la moartea lui Alexandru, la vârsta de numai 33 de ani, au fost întoarse pe toate părțile.

Este adevărat că, spre sfârșitul vieții sale, șansele unor noi cuceriri erau foarte scăzute. Comandanții săi și armata luptaseră deja din greu până la vremea la care Alexandru a intrat în Babilon, în iarna dintre anii 324 și 323 î.e.n.
Însă, fiind un om de neclintit, Alexandru plănuia noi campanii. Este, oare, posibil ca după atâtea greutăți îndurate împreună și după atâta glorie dobândită, unul dintre oamenii săi de încredere să-l fi otrăvit? Poate că Alexandru a devenit încă un aristocrat macedonean căzut pradă asasinării…
Alexandru cel Mare rămâne o figură istorică legendară
Cărturarii antici precum Diodor, Plutarh, Arrian, Iustin și Curtius spun că a existat o astfel de teorie. Iustin și Curtius menționează ideea otrăvirii, însă ceilalți istorici antici nu par să creadă în ea.
Potrivit scenariului otrăvirii, prezentat de Iustin și Curtius, Casandru, fiul viceregelui Greciei, Antipater, a dus otrava în Babilon ascunsă în copita unui măgar. În acel moment, Iollas, care era fratele lui Casandru și paharnicul lui Alexandru, i-ar fi administrat otrava.
Stricnina și spânzul sunt posibilele otrăvuri care ar fi putut fi folosite dacă Alexandru a fost într-adevăr otrăvit. Însă teoria otrăvirii este prea puțin credibilă, ținând cont de faptul că nu se cunosc otrăvuri antice care să-l fi putut ține pe Alexandru bolnav timp de 12 zile înainte de a-l ucide.
Mai mult, o astfel de acuzație împotriva lui Antipater ar putea fi propagandă lansată de inamicii săi politici.
De asemenea, este important să ne amintim că sănătatea lui Alexandru cel Mare avusese foarte mult de suferit după ani de zile de băut în exces și câteva răni grave suferite în luptă.

Mai știm că, înainte de a deceda, Alexandru a fost devastat de moartea prietenului său cel mai apropiat, Hefaestion. Se pare că Alexandru l-a jelit timp de șase luni și a jefuit un oraș din apropiere, ucigând toți locuitorii săi drept sacrificiu pentru spiritul lui Hefaestion.
Plutarh scrie că Alexandru cel Mare „și-a pierdut cumpătul și a devenit neîncrezător în protecția și ajutorul zeilor și foarte bănuitor față de prietenii săi.”
Alte teorii cu privire la moartea lui Alexandru cel Mare fac referire la cauze naturale, cum ar fi malaria, febra tifoidă sau infecția cu un virus încă necunoscut.
Oricare ar fi fost cauza sau cauzele morții, se știe că Alexandru a murit în urma unei febre puternice la începutul lunii iunie, în anul 323 î.e.n.