Dacă vrei să trăiești în Miyake-jima, trebuie să ai mereu la tine o mască de gaze

La aproximativ 180 de kilometri sud de Tokyo se află satul Miyake, la baza vulcanului Oyama, înalt de aproape 800 de metri. Localitatea este acoperită de un nor toxic de dioxid de sulf, emanat în urma erupțiilor vulcanice.

Vremea din zonă și temperaturile scăzute înrăutățesc situația. Cei care locuiesc pe insula Miyake-jima trebuie să facă față dioxidului de sulf pompat constant în aer.

Miyake-jima face parte din Arhipelagul Izu. Insula este un petec de pământ foarte tânăr, format, potrivit geologilor, în urmă cu 10.000-15.000 de ani, prin activitate vulcanică. Foto: Pinterest

Ca să trăiești aici, trebuie să ai mereu asupra ta o mască de gaze. Când calitatea aerului scade foarte mult, localnicii par extratereștri sau participanți la un bal mascat cu temă apocaliptică.

Cei care au studiat comportamentul vulcanului au descoperit că erupe la intervale de 20 de ani. La un moment dat, situația era atât de rea, încât aerul era poluat cu 42.000 de tone de dioxid de sulf pe zi.

Anul 2000 a fost deosebit de rău pe insulă – locuitorii au fost evacuați. Mulți dintre ei s-au întors în 2005 și, la 1 ianuarie 2012, populația insulei era de aproximativ 2.500 de locuitori.

Preoții budiști ai Templului Senso din Asakusa se pregătesc pentru cel de-Al Doilea Război Sino-Japonez, purtând măști de gaze în timpul antrenamentelor împotriva viitoarelor atacuri aeriene, 30 mai 1936. Ceea ce în alte părți din Japonia reprezintă o imagine a trecutului, pe Miyake-jima este nu fenomen de actualitate. Foto: Pinterest

Nu pare a fi o atracție ideală, însă unii curioși se aventurează aici. Site-ul oficial al satului avertizează turiștii să se informeze în legătură cu efectele nocive ale dioxidului de sulf înainte să viziteze acest loc.

Site-ul sugerează turiștilor chiar și să se supună unei examinări medicale respiratorii înainte de călătorie. Și, desigur, trebuie să aibă o mască la ei.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În anul 2008, o cursă de ciclism a fost anulată din cauza nivelului prea ridicat de gaze toxice emanate de vulcan. Foto: cyclitis.files.wordpress.com

În ceea ce privește monitorizarea calității aerului, autoritățile din Tokyo urmăresc activitatea vulcanică prin filmări și imagini captate din elicopter și satelit. Între timp, civilii își văd de treabă, cu măștile de gaze pregătite.

Voluntarii participă la plantarea de copacii pe Miyake-jima, ca parte a unui efort de regenerare a florei locale. Foto: aeon.info

În continuare, citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu