La aproximativ 180 de kilometri sud de Tokyo, la baza vulcanului Oyama, înalt de aproape 800 de metri, se află satul Miyake. Localitatea este acoperită de un nor toxic de dioxid de sulf, emanat de erupțiile vulcanice.
Vremea din zonă și temperaturile scăzute înrăutățesc situația. Cei care locuiesc pe insula Miyake-jima trebuie să facă față dioxidului de sulf pompat constant în aer.
Ca să trăiești aici, trebuie să ai mereu asupra ta o mască de gaze. Când calitatea aerului scade foarte mult, localnicii par extratereștri sau participanți la un bal mascat cu temă apocaliptică.
Cei care au studiat comportamentul vulcanului au descoperit că erupe la intervale de 20 de ani. La un moment dat, situația era atât de gravă, încât aerul era poluat cu 42.000 de tone de dioxid de sulf pe zi.
Anul 2000 a fost deosebit de rău pentru locuitorii insulei, care au fost evacuați din cauza poluării extreme. Însă mulți dintre ei s-au întors în 2005, iar la 1 ianuarie 2012 populația insulei era de aproximativ 2.500 de persoane.
Locul nu pare a fi o atracție turistică ideală, însă există curioși care se aventurează aici. Site-ul oficial al satului avertizează turiștii să se informeze în legătură cu efectele nocive ale dioxidului de sulf înainte să viziteze acest loc.
Site-ul le sugerează turiștilor chiar și să se supună unui consult medical al sistemului respirator înainte de călătorie. Și, desigur, toți trebuie să aibă o mască la ei.
În ceea ce privește monitorizarea calității aerului, autoritățile din Tokyo urmăresc activitatea vulcanică prin filmări și imagini captate din elicopter și satelit. Între timp, civilii își văd de treabă, cu măștile de gaze pregătite.