Dacă vrei să trăiești în Miyake-jima, trebuie să ai mereu la tine o mască de gaze

La aproximativ 180 de kilometri sud de Tokyo, la baza vulcanului Oyama, înalt de aproape 800 de metri, se află satul Miyake. Localitatea este acoperită de un nor toxic de dioxid de sulf, emanat de erupțiile vulcanice.

Vremea din zonă și temperaturile scăzute înrăutățesc situația. Cei care locuiesc pe insula Miyake-jima trebuie să facă față dioxidului de sulf pompat constant în aer.

Miyake-jima face parte din Arhipelagul Izu. Insula este un petec de pământ foarte tânăr, format, potrivit geologilor, în urmă cu 10.000-15.000 de ani, în urma activității vulcanice. Foto: Pinterest

Ca să trăiești aici, trebuie să ai mereu asupra ta o mască de gaze. Când calitatea aerului scade foarte mult, localnicii par extratereștri sau participanți la un bal mascat cu temă apocaliptică.

Cei care au studiat comportamentul vulcanului au descoperit că erupe la intervale de 20 de ani. La un moment dat, situația era atât de gravă, încât aerul era poluat cu 42.000 de tone de dioxid de sulf pe zi.

Anul 2000 a fost deosebit de rău pentru locuitorii insulei, care au fost evacuați din cauza poluării extreme. Însă mulți dintre ei s-au întors în 2005, iar la 1 ianuarie 2012 populația insulei era de aproximativ 2.500 de persoane.

Preoții budiști ai Templului Senso din Asakusa se pregătesc pentru cel de-Al Doilea Război Sino-Japonez, purtând măști de gaze în timpul antrenamentelor împotriva viitoarelor atacuri aeriene, 30 mai 1936. Ceea ce în alte părți din Japonia reprezintă o imagine a trecutului, pe Miyake-jima este un fenomen de actualitate. Foto: Pinterest

Locul nu pare a fi o atracție turistică ideală, însă există curioși care se aventurează aici. Site-ul oficial al satului avertizează turiștii să se informeze în legătură cu efectele nocive ale dioxidului de sulf înainte să viziteze acest loc.

Site-ul le sugerează turiștilor chiar și să se supună unui consult medical al sistemului respirator înainte de călătorie. Și, desigur, toți trebuie să aibă o mască la ei.

În anul 2008, o cursă de ciclism a fost anulată din cauza nivelului prea ridicat de gaze toxice emanate de vulcan. Foto: cyclitis.files.wordpress.com

În ceea ce privește monitorizarea calității aerului, autoritățile din Tokyo urmăresc activitatea vulcanică prin filmări și imagini captate din elicopter și satelit. Între timp, civilii își văd de treabă, cu măștile de gaze pregătite.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu