Misterul tăblițelor sumeriene din România, o descoperire care a schimbat istoria

Cu toate că, potrivit folclorului din anumite părți ale lumii, inventatorii scrisului sunt considerați a fi atlanții, știința modernă atribuie acest rol sumerienilor, considerați primii care au pus bazele unui tipar de scris.

Însă descoperirea tăblițelor de la Tărtăria, petrecută în anii ’60, avea să provoace ordinea cronologică a istoriei scrisului și inclusiv să îi facă pe unii să susțină că leagănul civilizației umane se găsește în spațiul României actuale.

În același timp, tăblițele dela Tărtăria au dat naștere unui lung lanț de controverse.

Trei tăblițe de lut misterioase

Tablitele de la Tartaria

În 1961, arheologul Nicolae Vlassa a început să lucreze la un sit de lângă satul Tărtăria, o zonă renumită pentru artefactele antice de ceramică descoperite aici.

În pofida unui început timid, activitatea echipei de arheologi a dat rezultate în cele din urmă, când cercetătorii au dezgropat trei tăblițe de lut care au atras mai târziu atenția savanților din toată lumea.

Însemne runice

Tablitele de la Tartaria 2
Foto: tudorphotoblog.blogspot.ro

Faptul că o bună bucată a istoriei trebuia să fie acum revizuită a făcut comunitatea științifică să privească cu scepticism descoperirea din Tărtăria, cele trei tăblițe fiind considerate prea fragile ca să poată rezista unei asemenea presiuni.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În afară de tăblițe, arheologii au mai descoperit 26 de statuete de lut, o brățară din cochilii de scoici și câteva rămășițe umane. Totuși, cele trei tăblițe au intrat repede în centrul atenției tuturor.

Două dintre obiecte aveau formă dreptunghiulară, iar al treilea era rotund. Simbolurile fuseseră imprimate pe câte o parte, iar piesele dreptunghiulare aveau câte o gaură în mijloc, ceea ce – potrivit arheologilor – nu este o coincidență.

Două dintre tăblițe erau acoperite cu însemne runice și erau mai vechi cu cel puțin un mileniu decât tăblițele găsite în Djemer-Nasr, Kia și Uruk, în Sumer. Artefactele dezgropate la Tărtăria i-au condus pe arheologi la concluzia că aceste obiecte aparținuseră unui om important, probabil șaman sau preot.

Ceea ce părea a fi cea mai mare descoperire din Europa a devenit repede subiectul unei aprinse dezbateri care a scindat lumea academică în două tabere: cei care erau de acord că se aflau în fața unei descoperiri epocale și cei care credeau că tăblițele sunt lipsite de valoare.

O civilizație mai avansată decât credem?

tartaria-tablet-2

Cei mai mulți arheologi și istorici afirmă că tăblițele de la Tărtăria au fost produse în jurul anului 5.000 î.e.n., ceea ce împingea cu o mie de ani în trecut data la care se credea că a fost inventat scrisul și, de asemenea, îi schimba scrisului locul de naștere, din Mesopotamia, în bazinul Dunării.

Așadar, este posibil ca o civilizație prosperă și puternică să fi existat cu un mileniu înaintea celor mai mari puteri ale lumii din acea vreme – Sumer și Egipt?

Pe plăcuțele de lut este scrijelit cel mai vechi text din lume descoperit până acum. Unii arheologi au încercat să demonteze acest fapt susținând că tăblițele de la Tărtăria au apărut ca urmare a influenței sumeriene, pentru că simbolurile seamănă foarte mult cu cele folosite de sumerieni în primele lor texte.

S-a presupus că simbolurile a fost împrumutate de la sumerieni și că oamenii care au trăit la Tărtăria le-au folosit fără a le cunoaște, de fapt, semnificația.

tartaria-tablet-3

Numai că savanții sunt contraziși tocmai de istorie, deoarece în jurul anului 5.500 î.e.n. scrisul sumerian nu exista, iar dacă a existat, până astăzi nu au fost descoperite dovezi care să susțină această teorie.

De asemenea, după ce au încercat să traducă textele, istoricii au fost bulversați de faptul că pe una dintre tăblițe au găsit numele „Saue”, echivalentul zeului „Usmu” din cultura sumeriană.

După ce au analizat ciudatele obiecte, experți de la Academia Rusă de Științe au concluzionat că simbolurile de pe tăblițele de la Tărtăria făceau parte dintr-un sistem mai larg de scriere folosit în regiunea în care au fost descoperite.

Potrivit experților, textul de pe o tăbliță coincide cu un fragmente de text dintr-un manuscris din orașul sumerian Djemer-Nasr. Citindu-l în sens invers acelor de ceasornic, avem: „NUN.KA.S.UGULA.PL.IDIM.KARA.I”, cu traducerea:

În (cea de-a) patruzecea domnie pentru buzele (gura) zeului Saue cel mai vârstnic după ritual (a fost) ars. Acesta-i al zecelea.

Sensul acestui text este încă subiect de controverse și lasă loc la multe speculații, din moment ce comunitatea științifică nu a ajuns încă la un consens. Opinia generală este că această scriere nu putea apărea pur și simplu de nicăieri, ci s-a dezvoltat în interiorul unei culturi vaste și prospere.

Doar o coincidență? Prea puțin probabil

Tablitele de la Tartaria 3

Așadar, pentru a descifra misterul celor trei tăblițe de lut, întregul complex arheologic unde au fost găsite – Turdaș-Vinca – ar trebui excavat și studiat.

Simbolurile nu doar că seamănă cu scrierea sumeriană, dar sunt și aranjate în aceeași ordine, ceea ce înseamnă că nu poate fi vorba în niciun caz de o coincidență.

De asemenea, mai multe observații arheologice indică similarități între credințe religioase de la Tărtăria și cele din Djemdet-Nasra. Textul de pe tableta rotundă pare să descrie pe scurt ritualul de sacrificare a unui preot.

Cu aceste enigme încă nedezlegate, cercetătorii se întreabă cum a fost posibil ca locuitorii din Tărtăria să fi scris în sumeriană într-o vreme când Sumerul nici nu exista.

Cercetătorul rus Boris Perlov crede că sumerienii și babilonienii au fost doar „elevi foarte buni” care au preluat scrierea pictografică din culturile vestice, pe care au transformat-o mai apoi în scriere cuneiformă.

Potrivit lui Perlov, adevărații inventatori ai scrisului au fost popoarele balcanice, nu sumerienii. Așadar, trebuie oare istoria să își îndrepte atenția în altă parte pentru a elucida misterul primelor scrieri?

Au existat, oare, și alte mari civilizații, în afară de Sumer și Egipt? Și – cel mai important – cât vom mai continua să ignorăm dovezile care contrazic direct teoriile „acceptate” ale științei?

Filmul documentar prezentat în continuare, „Niascharian – Să renaștem”, este, prin abordarea științifică a subiectului şi prestigiul profesional al consilierilor, un document autentic care leagă circa 8.000 de ani de istorie pe teritoriul României.


În continuare, află mai multe despre Anunnaki și descoperă un posibil răspuns la întrebarea De ce cred unii oameni că sumerienii au fost vizitați de extratereștri?


Distribuie articolul:

Citește în continuare

16 comentarii la „Misterul tăblițelor sumeriene din România, o descoperire care a schimbat istoria”

 1. Doresc să va atrag atenția și asupra altui artefact. A. Bucuresu, in cartea sa Dacia
  secreta, afișează desenul unei geme tracice pe care se află un răstignit. Până aici pare să nu fie nimic deosebit, în afară de răstignit, dar…deasupra răstignitului sunt înfățișate șapte stele, cea din mijloc având dedesubt o semilună. Șapte stele, din care una are dedesubt o semilună nu sunt prezente decât în Sumer.
  Pentru mine steaua cu semilună este steaua cu care călătoreau îngerii veghetori ai lui Enoh sau anunnaki lui Sitchin. Pentru că Sitchin a greșit, nu există Planeta Crucii de care vorbește el, ci Steaua Arcului (vezi Enuma Elish). Și mai interesant este faptul că această Stea a Crucii, a Arcului, Marduk sau Nemesis, sau Nibiru apare desenată și în Codex Rohonczi.
  Iată că aveți un nou material.

  Răspunde
  • Nu. E vechi. Nu e “semiluna” in intelesul nostru azi de semiluna. E vorba de ciclul zi-noapte, soare si luna, ca pe placa dacica de la Sarmisegetuza, si multe alte artefacte dacice de pe tot globul. Si la dacii occidentali (celtii) gasesti pe scuturile lor sceeasi reprezentare: “semiluna”😉 cu o stea (soarele) in partea ei interioara/concava, simbol dacic/arian preluat apoi de arabi/musulmani.
   Vezi aici toata istoria lumii, cu dovezi: http://www.officialhistoryinvestigators.org

   PS: Si dacii din Sumeria/Simeria* aveau simbolurile astea, plus toate celelalte simboluri dacice, incl. lupoaica dacica, cu cap de lup si coada de sarpe.
   Vezi artefacte sumeriene, cel putin pe en.wikipedia.org.

   *nume real initial “Simeria”, dar citit azi de prosti “Sumeria”, la fel de prost ca si Isy(s) (dacic citit Isu si greceste Isus), prezentat azi de cretinii/istoricii lumii ca “Isis”😉👎😅, la fel si zeita pamantului GLIA, tradus de cretini ca “GAIA” (fiindca literele pelasge A si L se scriu ambele ca A fara linie in mijloc), la fel si puzderie de alte nume dacice malformate de oligofrenii Talmud-ieni ai lumii” cu sau fara premeditare.

   Y-ul dacic (devenind ulterior “v”) se citeste “u”, iar “u”-ul dacic se citeste “i”.

   Răspunde
   • Domnule Castell si dumneata te poti lua de mana frumos cu dacopatii Eugen Delcea , Constantin Olariu Arimin, Paul Lazar Tonciulescu , Tudor Diaconu , Adrian Bucurescu si altii, cu Isu, Isys , Iisus geto-dac din Ardeal,,,, nu e mare diferenta.

    Răspunde
  • Simbolul Stea cu Semilună este întâlnit și în civilizația vedică și este cunoscut sub denumirea Candra – Bindu (Chandra – Bindu), sau Lună – Punct. Punctul (Bindu) este zeul Brahma iar Semiluna este Luna în faza crescătoare. Candra – Bindu este un simbol sacru în religia Hindu și a fost identificat pe monezi indiene din sec. VI î.Hr. în perioada vedică a istoriei Indiei, deci are origine vedică. Dacă ținem seama de faptul că sumerianii au fost un popor turcic și că originea lor geografică a fost Asia, putem face o conexiune între civilizațiile sumeriană și vedică (indo – europeană). Dar tracii au fost tot indo – eurolpeni și conexiunea cu sumerienii este clară.

   Răspunde
 2. Articolul este excelent gandit si scris, dar contine o greseala majora chiar din titlu.
  O pleiada de oameni de stiinta, din diferite domenii, au afirmat ca scrierile de pe tablitele de la Tartaria sunt mai vechi decat cele sumeriene cu peste 1000 de ani si ca scrierile despre care se face referire in articol sunt intr-o limba necunoscute, deci in nici un caz sumeriana.
  Si atunci intreb: cand in medii stiintifice se afirma ca istoria omenirii a pornit din Carpati, noua ne este rusine sa vorbim despre o scriere a populatiilor vechi din aceasta zona si trebuie sa-i dam legitimitate numind-o scriere sumeriana?

  Răspunde
 3. Sunt probleme care ma depasesc. Am prieteni profesori,ingineri si vreau sa le trimit silor sa ia cunostinta de aceste descoperiri.
  Poiana

  Răspunde
 4. Este adevarat ca leaganul civilizatiei actuale se afla in interiorul arcului carpatic, ca munti sii platoul Bucegi este un loc unic pe pamant DAR daca ne dorim sa stim mai multe, ar trebui sa facem o organizatie care sa poata sa se ocupe de ACEST SUBIECT !!!

  Răspunde
  • Există o ipoteză care susține că în peninsula Balcanică a existat o civilizație avansată în urmă cu 8 000 de ani. Ipoteza este foarte frumoasă, dar nu are suficiente dovezi științifice.

   Răspunde
 5. Și dacă numele cetății Sarmisegetuza este, de fapt Sarmi-zece-tu-sa(ue), traducându-se ca fiind “cetatea celui de-al zecelea (preot) Saue” ?!
  Pietrele găurite par a fi niște pietre comemorative, care se agață la vedere, făcând oamenii să se gândească la cel sacrificat.

  Răspunde
   • Stii gresit. “Sarmatii” nu erau o natie sau rasa aparte, ci o descriere a dacilor armati/blindati, deci cu armura. Si ei si caii. Deci cavaleria dacica.

    ‘Sarma” in limba dacica inseamna “invelis protector”. Tot de acolo vine si “sarma” ca mancare (existent si la dacii anatolieni, preluat apoi de turci si numit si azi “sarma”, si preparat tot in stil dacic antic, in foi de vita de vie), sarmaua fiind carne tocata in invelis de vita de vie, sau foi de varza acra (varianta ulterioara).

    “Sarmis” inseamna “fortareata”, asezare blindata/aparata bine.

    Sursa: Dinu Costel Linta, investigator istoric international.

    Răspunde
 6. EXCELENT!Ar fi posiibil ca o revista pt adolescenti sa cuprinda aceste informatii ,sa apara ,de ex.trimestrial,servind astfel nu numai culturii lor profund si sistematic neglijate in Romania.Intr-o asemenea grupare de scurte informatii,s-ar putea trezi nu numai interesul lor pt teme istorice generale ci si un sentiment AUTENTIC de apartenenza nativa la o LUME,si o PATRIE ,ceeace ii poate bucura , si RESPONSABILIZA . Aceasta ar putea sa refaca si fragilelele punti intre GENERATII si acoperi distanzele intercontinentale dintre romanii ,straini prin toata lumea.Internetul poate fi cheia spre mintea si sufletul copiiilor nostri,tocmai prin informatia CONCENTRATA si FACULTATIVA .

  Răspunde
 7. Cercetătorii ruși??? Nu, mulțumesc! Nu cunosc, nu am auzit, să ne fi făcut noua, rușii, un bine! Nu avem nevoie de părerea rusului, la nimic! Dușmanul să își dea cu părerea, de el! Niciodată nu ne-au vrut binele, să fie sănătoși, ei cu ale lor, la ei acasă!

  Răspunde

Lasă un comentariu