Speculațiile și misterul din jurul morții lui Jim Morrison

Jim Morrison, vocalistul trupei The Doors, a fost unul dintre cei mai nonconformiști artiști istoria muzicii. Din păcate, cariera și viața sa tumultuoasă au fost foarte scurte.

Jim Morrison este membru al așa-numitului „Club 27” – al celebrităților care au încetat din viață la vârsta de 27 de ani. Deși cauza oficială a morții lui Morrison este infarctul, încă există multe întrebări fără răspuns privind la circumstanțele în care a decedat artistul.

Căzut în dizgrație, Morrison se mută la Paris

Jim Morrison 01
Jim Morrison era celebru pentru spiritul său rebel. Foto: elle.com

După o ascensiune fulminantă pe scena muzicii rock, Jim Morrison a devenit unul dintre simbolurile spiritului rebel. Însă caracterul nonconformist al artistului a contribuit la căderea lui în dizgrație.

Prăbușirea lui Morriosn a început în 1969, în timpul unui concert susținut în Florida, când Jim Morrison și-a expus organele genitale în fața publicului.

După incident, muzicianul a fost condamnat pentru expunere indecentă și obscenitate, ceea ce i-a determinat pe mulți promotori să anuleze concertele trupei.

Morrison a făcut recurs împotriva condamnării. În martie 1971, în timp ce recursul era judecat, apăsat de problemele legale și personale, Morrison s-a mutat la Paris împreună cu prietena sa, Pamela Courson.

Morrison si Courson 02
Jim Morrison alături de Pamela Courson, care era, și ea, dependentă de droguri. Foto: twitter.com

În timp ce se afla la Paris, artistul s-a îngrășat atât de mult, încât a devenit de nerecunoscut. Mulți credeau că sănătatea lui era în pericol.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Jim Morrison și Pamela Courson au închiriat un apartament pe strada Beautreillis numărul 17-19. În dimineața zilei de 3 iulie 1971, Morrison a fost găsit fără suflare în baia apartamentului.

Courson a cerut ajutor, însă era prea târziu. Morrison a fost declarat mort în urma unui infarct provocat de abuzul de heroină.

Însă nu toți sunt de acord cu versiunea oficială a evenimentelor. Se știa că Morrison lua droguri și bea excesiv, așa că – cel mai probabil – drogurile au contribuit la decesul lui.

Mort acasă sau în club?

Bloc Jim Morrison
Blocul de pe strada Beautreillis 17-19. unde se afla apartamentul închiriat de Jim Morrison. Foto: wikimedia.org

Una dintre cele mai credibile relatări privind moartea lui Morrison spune că el și Courson își petrecuseră noaptea împreună ascultând discuri. Au prizat heroină, deoarece Morrison se temea de ace.

Tipul de heroină consumat era foarte puternic, iar Morrison a început să se simtă rău. A fost ajutat să ajungă în cadă, pentru a face o baie caldă.

Se crede că băile calde îi ajută să-și revină pe cei care iau supradoze de heroină. Dar pe Jim Morrison baia nu l-a ajutat.

Alții, printre care și Sam Bernett, manager de club și prieten cu Morrison, susțin că starul a murit, de fapt, în baia clubului Rock’n’Roll Circus, loc pe care îl frecventa adesea în timpul șederii la Paris.

Sam Bernett
Sam Bernett era unul dintre prietenii lui Jim Morrison. Foto: purepeople.com

Potrivit acestei relatării lui Bernett, în seara morții sale, Morrison a apărut în club pentru a cumpăra heroină. După ce a făcut rost de drog, a intrat în baie și nu ar mai fi ieșit.

Mai târziu, artistul a fost descoperit căzut într-o cabină de toaletă de către unul dintre bodyguarzii clubului. Șocat, Bernett l-a chemat pe unul dintre clienții clubului, care era medic, să îl examineze pe Morrison.

„Când l-am găsit, avea puțină spumă în jurul nasului, precum și puțin sânge, și doctorul a spus: «Este vorba de o supradoză de heroină»”, a povestit Bernett despre incident.

Bernett a vrut să cheme ambulanța, însă proprietarul clubului i-ar fi interzis acest lucru. Vrând să mușamalizeze decesul, traficanții care i-au vândut drogurile au susținut că artistul este doar inconștient.

L-au cărat acasă și l-au introdus în cadă. Cadavrul lui a fost descoperit de Courson în dimineața următoare.

Versiunea cântăreței Marianne Faithfull

Marianne Faithfull
Cântăreața Marianne Faithfull susține că fostul ei iubit i-ar fi dat drogurile lui Morrison. Foto: ultimateclassicrock.com

Mai există și varianta cântăreței Marianne Faithfull. Potrivit acesteia, un fost iubit de-al ei, care era și traficant de droguri, pe nume Jean de Breiteuil, este responsabil de moartea lui Morrison.

Potrivit acestei versiuni a evenimentelor, Faithfull și de Breiteuil au mers acasă la artist pentru a-i livra niște droguri. Însă heroina era de puritate prea mare și l-a doborât.

„Sunt sigură că a fost un accident. Bietul de el… Heroina era prea puternică și l-a ucis”, a spus Faithfull.

Dat fiind că pe trupul lui Morrison nu a fost efectuată o autopsie, a apărut o teorie nebunească: Morrison și-ar fi înscenat propria moarte. Unii spun că artistul încă locuiește în New York, recitând poezii în public.

Jim Morrison 02
Un lucru este sigur: decesul artistului a avut legătură cu drogurile. Foto: twitter.com

Alții cred că s-a mutat în statul Oregon, unde, sub numele de Bill Loyer, a deschis ferma Jim Morrison Sanctuary.

În ciuda tuturor zvonurilor, la trei zile după moarte, cadavrul lui Jim Morrison (sau, cel puțin, cadavrul unei persoane care semăna cu el) a fost îngropat în cadrul unei ceremonii restrânse în cimitirul Pere Lachaise din Paris.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și 5 artiști care au devenit celebri doar după moarte. Apoi, află poveștile a trei scriitori faimoși ale căror ultime zile sunt învăluite în mister.

Ca să știi mai mult

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

Comandă cartea „Puterea sub influența drogurilor” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu