5 mistere ale universului surprinse în fotografiile NASA

Atâta timp cât vom putea să ne punem întrebări, imaginația ne va împinge de la spate să căutăm, să cunoaștem și să mergem mai departe ca niciodată. Poate că tocmai de aceea omenirea s-a avântat în spațiu și încearcă să elucideze misterele universului, care ne scapă de epoci întregi.

În ultimii 50 de ani, am trimis nave care să exploreze Sistemul Solar și dincolo de el. Descoperirile făcute de aceste mașini spațiale continuă să ne uimească.

Neil Armstrong a spus-o cel mai bine:

„Misterul creează întrebări și aceste întrebări sunt baza dorinței de cunoaștere a omului.”

Iată câteva fotografii ale NASA și poveștile din spatele lor care – cu siguranță – îți vor aprinde imaginația!

1

O imagine face cât o mie de galaxii

Misterele universului
Această imagine înfățișează mii de galaxii acolo unde anterior se credea că este vid cosmic. Foto: Hubble/ESA/NASA

Când ne uităm pe cerul nopții, vedem nenumărate stele. Însă acestea sunt doar vecinii noștri apropiați din spațiu. Dincolo de ei, se află alte galaxii similare cu Calea Lactee.

În 2003 și 2004, Telescopul Spațial Hubble a realizat o serie de imagini de înaltă rezoluție și care reprezintă doar o porțiune infimă de spațiu cosmic vid.

Când au analizat imaginile (captate într-o zonă considerată anterior spațiu gol), savanții au descoperit galaxii. Și nu doar câteva. În această imagine compusă se află aproximativ 5.000 de galaxii.

Cum în univers există miliarde de galaxii, existența vieții extraterestre inteligente parte foarte posibilă.

2

Misterele universului și planeta pitică Ceres

Misterele universului
Ce sunt aceste lumini ciudate de pe Ceres? Foto: NASA/JPL-Caltec

Planeta pitică Ceres este unul dintre misterele universului care fascinează savanții încă de când acest corp a fost descoperit, în secolul XIX.

Prea mică pentru a fi o planetă și prea mare pentru a fi un asteroid, Ceres este cel mai mare obiect plutitor din centura de asteroizi dintre planetele Marte și Jupiter.

Imagini cu planeta pitică, realizate de naveta Dawn a NASA, au dus la nașterea unui nou mister legat de acest planetoid. Imaginile arată două puncte strălucitoare pe suprafața sa – unul pare mai luminos decât celălalt.

Să fie vorba de zăcăminte mari de metal, de vulcani gigantici sau de ceva și mai misterios? Va trebui să așteptăm niște imagini cu o rezoluție mai mare pentru a afla.

3

Lumina care nu ar trebui să existe pe Marte

Misterele universului
Robotul de pe Marte a realizat această imagine care înfățișează o lumină ciudată pe suprafața planetei. Foto: NASA/JPL-Caltech

Planeta Marte ne aprinde de mult timp imaginația. Modulul Rover al NASA a aterizat pe Marte pe 6 august 2012. De atunci, a trimis constant fotografii înapoi pe Pământ.

Pe 3 aprilie 2014, modulul a realizat această imagine, la scurt timp după sosirea la punctul de trecere numit „The Kimberley”. Imaginea a atras imediat atenția publicului din toată lumea. Cum anume se explică această lumină?

NASA a relatat că vede astfel de puncte strălucitoare în fiecare săptămână. Marte are o atmosferă extrem de rarefiată, care permite razelor cosmice să ajungă cu ușurință la suprafață.

Dacă o astfel de rază ar ajunge pe aparatul de fotografiat al modulului, ar putea să ia înfățișarea unui punct strălucitor. O altă posibilă explicație este și mai simplă: niște roci mari reflectă lumina Soarelui. Oricum ar sta lucrurile, vecinul nostru cosmic încă ascunde multe secrete.

4

Planeta Jupiter alimentează misterele universului

Oare vânturile sunt responsabile de acest hexagon aflat la polul nord al planetei Saturn? Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Marte nu este singura planetă din sistemul nostru solar care are secrete. Marea Pată Roșie de pe Jupiter este un fenomen celebru. Însă pe Saturn există o altă formațiune misterioasă: un hexagon uriaș situat la polul nord al planetei.

Fiecare latură a hexagonului are 13.800 de kilometri, adică mai mult decât diametrul Pământului. Savanții cred că, la fel ca în cazul petei de pe Jupiter, hexagonul este format de vânturile atmosferice puternice.

Însă nu putem fi siguri până când nu realizăm niște fotografii și mai detaliate cu această planetă.

5

„Cavalerul negru”: Satelit extraterestru sau gunoi spațial?

Un corp extraterestru sau o pătură termală scăpată de pe naveta spațială Endeavor? Foto: NASA

Ai auzit despre satelitul artificial extraterestru care orbitează planeta noastră și se numește „Black Knight” („Cavalerul negru”)?

Povestea sa a apărut pentru prima dată în ziare în 1954, când s-a relatat că doi sateliți artificiali orbitau Pământul. La acea vreme, nici SUA și nici URSS nu dispuneau de o astfel de tehnologie.

Povestea a fost confirmată în februarie 1960, când Departamentul de Apărare al SUA a descoperit un obiect necunoscut care se învârtea în jurul Pământului, pe o orbită polară. Nu mai văzuseră așa ceva, și era evident că obiectul nu avea o origine naturală.

Departamentul de Apărare a urmărit obiectul vreme de două săptămâni, timp în care zvonurile se răspândiseră foarte mult. Era rusesc, era „Black Knight”, avea o origine exotică?

Obiectul a fost în curând identificat ca fiind o bucată din satelitul Discoverer V, lansat de Forțele Aeriene cu câteva luni mai înainte. Însă misterul „Black Knight” nu se oprește aici.

Imaginea de mai sus a circulat pe internet drept cea mai recentă imagine a satelitului „Black Knight”. Imaginea a fost realizată de naveta spațială Endeavor, în timpul misiunii STS-88 din 1998.

Însă, în ciuda diferitelor relatări legate de această imagine, ea înfățișează numai resturi spațiale. De fapt, acest obiect nu este deloc extraterestru, ci pur și simplu o pătură termală care a scăpat de pe Endeavor în timpul acestei misiuni.

În orice caz, aceasta este varianta oficială a NASA.

Ca să știi mai mult, citește „Cosmos”

„Cosmos” este una dintre cele mai bine vândute cărți dedicate științei din toate timpurile. Folosind o proză clară, Sagan ne dezvăluie o lume albastră asemănătoare unei pietre prețioase, locuită de o formă de viață care abia începe să-și descopere propria identitate și să se aventureze în marele ocean al spațiului.

Cu o nouă introducere scrisă de colaboratoarea lui Sagan, Ann Druyan, ilustrații color și un nou cuvânt-înainte de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, „Cosmos” retrasează miliarde de ani de evoluție cosmică ce au transformat materia în conștiință, explorând subiecte precum originea vieții, creierul uman, hieroglifele egiptene, misiunile spațiale, moartea Soarelui, evoluția galaxiilor și, totodată, forțele și indivizii care au contribuit la nașterea științei moderne.

„Cosmos” se găsește cu reducere pe eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu