Mistere ale universului: 9 întrebări la care nimeni nu poate răspunde

În acest articol îți prezentăm câteva dintre cele mai bine păzite mistere ale universului. Am învățat atât de multe de-a lungul secolelor, dar iată că știința tot nu poate răspunde la aceste întrebări fundamentale…

Potrivit unor estimări, universul există de aproximativ 14 miliarde de ani. Nu e de mirare că încă ascunde multe enigme ce continuă să-i intrige (și să-i enerveze) pe astronomi și pe ceilalți oameni de știință.

Marile necunoscute variază de la originea materiei întunecate la dimensiunea spațiului cosmic.

1

Ce a fost înainte de Big Bang?

mistere ale universului
Foto: Pinterest

Unul dintre mai mari mistere ale universului se rezumă la această întrebare: dacă totul a început în urmă cu 14 miliarde de ani cu explozia numită Big Bang, ce a precedat acest eveniment? Nimic, conform lui Stephen Hawking.

Cu toate acestea, nimeni nu poate ști cu certitudine. Orice eveniment care s-a întâmplat înainte ca universul să apară este fără „consecințe observaționale”, așa că „am putea să îl eliminăm și din teorie și să spunem că timpul a început în Big Bang”, după cum spunea Hawking.

2

Mistere ale universului: Ce este materia întunecată?

Toate sunt compuse din materie barionică: protoni, electroni și neutroni. Până acum trei decenii, astronomii credeau că universul a urmat același model.

mistere ale universului
Foto: Pinterest

Cu toate acestea, descoperirile recente arată că doar 5 procente din întregul univers constau în materie barionică, în vreme ce restul de 95 de procente nici măcar nu pot fi detectate.

Oamenii de știință cred că un sfert din această „materie necunoscută” constă în materie întunecată, dar nimeni nu poate spune ce este aceasta sau din ce este făcută.

3

Cum poate gravitația să fie atât de puternică și atât de slabă în același timp?

Gravitația prezintă un paradox care poate fi rezumat prin această întrebare: de ce un simplu magnet de frigider poate sfida atracția gravitațională a unei planete?

Unii oameni de știință consideră că gravitația poate fi la fel de puternică precum celelalte forțe fundamentale (precum electromagnetismul), dar influența ei se diminuează deoarece se disipează și în alte dimensiuni.

În lipsa unor alte explicații, va trebui să ne mulțumim cu această teorie.

4

Cât de mare este Universul?

Dacă savanții știu că universul se extinde, înseamnă că au o idee generală și despre cât de mare este cosmosul, nu? Din păcate, nu este așa.

Ca să cunoască dimensiunea reală a universului, ar trebui să îi cunoască forma și viteza de expansiune, printre altele, dar și acestea sunt niște necunoscute.

5

Mistere ale universului: Există vreun alt tu?

doppelganger
Foto: repubblica.it

Dacă universul este forțat să se repete, să facă parte dintr-un multivers, ar putea exista o altă versiune a ta? Potrivit Space.com, dacă vei căuta suficient, chiar vei găsi o altă versiune a ta. De fapt, versiuni nesfârșite ale persoanei tale.

Unii dintre acești „gemeni” vor face exact ceea ce faci tu acum, în timp ce alții vor purta haine diferite azi, iar alții vor fi luat decizii de viață și de carieră foarte diferite de opțiunile tale.

6

Cum s-a format Luna?

Atracția gravitațională a Lunii este responsabilă de maree. Dar cum, oare, a apărut acest satelit natural al Pământului? La urma urmei, estimările arată că, de la formarea Sistemului Solar, au mai trecut 100 de milioane de ani până când Luna să apară.

Există mai multe teorii, dar niciuna nu poate fi testată. Între timp, un posibil indiciu pentru a descifra acest mister ar fi să înțelegem de ce Venus nu are niciun satelit, spune Dave Stevenson, profesor de științe planetare la California Institute of Technology.

Bineînțeles, nu știm nici asta…

7

Din tot universul, viața a apărut tocmai pe Pământ?

Mulți oameni acceptă fără rezerve teoria că viața a început chiar aici, pe Pământ, dar acest lucru nu este o certitudine. Oamenii de știință au găsit indicii că viața de pe această planetă ar fi putut proveni de pe Marte, fiind adusă aici de un meteorit.

cum a aparut viata
Foto: dreamstime.com

Totuși, problema este că savanții nu pot ajunge la un consens nici în ceea ce privește ramura științifică potrivită pentru a răspunde la această întrebare și nici dacă știința însăși poate veni cu o soluție.

8

Mistere ale universului: Există viață extraterestră?

De la începutul anilor ’60, oamenii de știință susțin că este foarte probabil ca viața inteligentă să existe în afara Terrei. Cu toate acestea, problema este că nu avem dovezi științifice.

De fapt, nu avem dovezi că există viață niciunde în afara planetei noastre, cel puțin pentru moment.

9

Cine este „la butoane”?

Dumnezeu
Foto: crossexamined.org

A început cineva sau ceva întregul proces care te-a făcut să citești acest articol? Sau poate că tot ceea ce se întâmplă dintotdeauna în istorie este pur și simplu rezultatul unui proces ghidat de legile naturii?

Chiar dacă mulți oameni de știință importanți spun că Dumnezeu nu există, nu toți oamenii de știință sunt atei. Aceasta este unul dintre misterele pe care este puțin probabil să le descifrăm vreodată, cel puțin nu în timpul acestei vieți…


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
 • constantin spune:

  1. -Dumnezeu Sfanta Treime! 2. – avbem fizica clasica, fizica cuantica si experienta religioasa.3. -Dupa Newton gravitatia este Dumnezeu. Dupa Sf Apostol Ioan, Dumnezeu este iubire!. 4. – Uniuversul nu poate fi decat rotund si marginit de Dumnezeu. Linia dreapta absokluta n u exista in univers, deci fiind curba, universul este rotund. 5. Oamenii nu sunt identici, varietatea ADN-ului este imensa, ar fi absurd sa fie identici ca sa satisfaca aceasta ipoteza a unora. 6. – Viata este de la Dumnezeu, Care este Viata. Nu poate fi adusa intr-un borcan de pe Marte. 7. -Viata extraterestra este Viata de Apoi, Viata eterna in Imparatia lui Dumnezeu, cu Sfintii si Dreptii Sai. Restul este fantezie.

  • Cristina Florentina Balici spune:

   Astea sunt si certitudinile mele!
   Minunat spus, Constantin!

 • Ana Idarb spune:

  Atâtea întrebări ciudate care sunt elucidate dacă acceptați adevărul revelat în Biblie. Timpul omului este dat de 6000 de ani plus 1000 (mileniul). Sigur că înainte de existența omului universul exista pentru că el nu depinde de om, ci de Dumnezeu. Deci pot fi miliarde de ani, după datarea cu carbon radioactiv și tot nu se va știi exact originea universului că omul nu e Dumnezeu, și condițiile de după geneza nu sunt aceleași cu cele anterioare. Vom desluși alte taine când va veni Isus a doua oară, atunci El ne va spune ce nu știm acuma.

  • Ce prosteală! Oare tu chiar înţelegi ce tîmpenii ai scris? Ce dovadă concretă ai, din care să rezulte indubitabil că ar exista bazaconia pe care prostimea a numit-o dumnezeu?

 • “Dacă universul este forțat să se repete, să facă parte dintr-un multivers, ar putea exista o altă versiune a ta? Potrivit Space.com, dacă vei căuta suficient, chiar vei găsi o altă versiune a ta. De fapt, versiuni nesfârșite ale persoanei tale.”
  Exista teoria dublului cuantic, e ineresant, ar putea fi legata cumva de ce ati scris voi.
  Multumesc pentru articol!

 • Eu as mai avea o intrebare referitoare la faptul ca universul se extinde. Presupun ca ceva, atunci cand se extinde sau se contracta, o face intr-o „incinta„. In ce consta acest spatiu in care se extinde universul ?

 • Nicolae Fluturel spune:

  Sä le luäm pe rand:1.Inainte de Big-Bang a fost Cuvantul si cuvantul era la Dumnezeu.Deci marele DIVIN.2.Materia intunecatä este materia brutä ne formatä,ne initiatä cu care Creatorul Creazä.3.Gravitatia diferä in raport cu forta de atracti.4.Pentru intelegerea noastr,este infinit.5.Da,axistä mai multe lumi paralele.6.Luna s-a rupt dintr-o planetä mai mare care era dejea formatä.7.Nicidecum,existä viatä pe multe planete.8.da existä.9.MARELE DIVIN.

 • >