Mistere ale universului: 9 întrebări la care nimeni nu poate răspunde

În acest articol, îți prezentăm nouă dintre cele mai bine păzite mistere ale universului. Am învățat atât de multe de-a lungul secolelor, dar iată că știința tot nu poate da răspunsuri la aceste întrebări fundamentale…

Potrivit unor estimări, universul există de aproximativ 14 miliarde de ani. Nu e de mirare că încă ascunde multe enigme ce continuă să-i intrige (și să-i enerveze) pe astronomi și pe ceilalți oameni de știință. Marile necunoscute variază de la originea materiei întunecate la dimensiunea spațiului cosmic.

1. Ce a fost înainte de Big Bang?

mistere ale universului

Unul dintre mai mari mistere ale universului se rezumă la această întrebare: dacă totul a început în urmă cu 14 miliarde de ani cu explozia numită Big Bang, ce a precedat acest eveniment? Nimic, conform lui Stephen Hawking.

Cu toate acestea, nimeni nu poate ști cu certitudine. Orice eveniment care s-a întâmplat înainte ca universul să apară este fără „consecințe observaționale”, așa că „am putea să îl eliminăm și din teorie și să spunem că timpul a început în Big Bang”, după cum spunea Hawking.

2. Mistere ale universului: Ce este materia întunecată?

Toate sunt compuse din materie barionică: protoni, electroni și neutroni. Până acum trei decenii, astronomii credeau că universul a urmat același model.

Cu toate acestea, descoperiri recente arată că doar 5% din întregul univers este compus din materie barionică, în vreme restul de 95% nici măcar nu poate fi detectat. Oamenii de știință cred că 25% din acest „material necunoscut” constă în materie întunecată, dar nimeni nu poate spune ce este materia întunecată sau din ce este făcută.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

3. Cum poate gravitația să fie atât de puternică și atât de slabă în același timp?

mistere ale universului

Gravitația reprezintă un paradox enervant, care poate fi rezumat cu această întrebare: de ce un simplu magnet de frigider poate sfida atracția gravitațională a unei planete?

Unii oameni de știință consideră că gravitația poate fi la fel de puternică precum celelalte forțe fundamentale (precum electromagnetismul), dar influența ei se diminuează, deoarece se disipează și în alte dimensiuni.

În lipsa unor alte explicații, va trebui să ne mulțumim cu această teorie.

4. Cât de mare este Universul?

Dacă savanții știu că universul se extinde, atunci trebuie să însemne că au idee generală și despre cât de mare este cosmosul, nu? Din păcate, nu este așa.

Ca să cunoască dimensiunea reală a universului, ar trebui să îi știe forma și viteza de expansiune, printre altele, dar și acestea sunt necunoscute.

5. Mistere ale universului: Există vreun alt tu?

doppelganger

Dacă universul este forțat să se repete, să facă parte dintr-un multivers, ar putea exista o altă versiune a ta? Potrivit Space.com, dacă vei căuta suficient, chiar vei găsi o altă versiune a ta. De fapt, versiuni nesfârșite ale persoanei tale.

Unii dintre acești „gemeni” vor face exact ceea ce faci tu acum, în timp ce alții vor purta haine diferite azi, iar alții vor fi luat decizii de viață și de carieră foarte diferite de opțiunile tale.

6. Cum s-a format Luna?

Atracția gravitațională a Lunii este responsabilă de maree, dar cum, oare, a apărut acest satelit natural al Pământului? La urma urmei, estimările arată că, de la formarea Sistemului Solar, au mai trecut 100 de milioane de ani până când Luna să apară.

Există mai multe teorii, dar niciuna nu poate fi testată. Între timp, un posibil indiciu pentru a descifra acest mister ar fi să înțelegem de ce Venus nu are nicio lună, potrivit lui Dave Stevenson, profesor de științe planetare la California Institute of Technology.

Bineînțeles, nu știm nici asta…

7. Din tot universul, viața a apărut tocmai pe Pământ?

cum a aparut viata

Cei mai mulți considerăm că viața de pe Pământ a început chiar aici, dar acest lucru nu este o certitudine. Oamenii de știință au găsit indicii că viața de pe această planetă ar fi putut proveni de pe Marte, fiind adusă pe Pământ de un meteorit.

Totuși, problema este că savanții nu pot ajunge la un consens nici în ceea ce privește ramura științifică potrivită pentru a răspunde la această întrebare și nici dacă știința însăși poate veni cu o soluție în această chestiune.

8. Mistere ale universului: Există viață extraterestră?

De la începutul anilor 1960, oamenii de știință susțin că este foarte probabil ca viața inteligentă să existe în afara Terrei. Cu toate acestea, problema este că nu avem dovezi științifice.

De fapt, nu avem dovezi că există viață niciunde în afara planetei noastre, cel puțin pentru moment.

9. Cine este „la butoane”?

A început cineva sau ceva întregul proces care te-a făcut să citești acest articol? Sau poate că tot ceea ce se întâmplă dintotdeauna în istorie este pur și simplu rezultatul unui proces ghidat de legile naturii?

Chiar dacă mulți oameni de știință importanți spun că Dumnezeu nu există, nu toți oamenii de știință sunt atei. Aceasta este unul dintre misterele pe care este puțin probabil să le descifrăm vreodată, cel puțin nu în timpul acestei vieți…


Distribuie articolul:

Citește în continuare

4 comentarii la „Mistere ale universului: 9 întrebări la care nimeni nu poate răspunde”

 1. 1. -Dumnezeu Sfanta Treime! 2. – avbem fizica clasica, fizica cuantica si experienta religioasa.3. -Dupa Newton gravitatia este Dumnezeu. Dupa Sf Apostol Ioan, Dumnezeu este iubire!. 4. – Uniuversul nu poate fi decat rotund si marginit de Dumnezeu. Linia dreapta absokluta n u exista in univers, deci fiind curba, universul este rotund. 5. Oamenii nu sunt identici, varietatea ADN-ului este imensa, ar fi absurd sa fie identici ca sa satisfaca aceasta ipoteza a unora. 6. – Viata este de la Dumnezeu, Care este Viata. Nu poate fi adusa intr-un borcan de pe Marte. 7. -Viata extraterestra este Viata de Apoi, Viata eterna in Imparatia lui Dumnezeu, cu Sfintii si Dreptii Sai. Restul este fantezie.

  Răspunde
 2. Atâtea întrebări ciudate care sunt elucidate dacă acceptați adevărul revelat în Biblie. Timpul omului este dat de 6000 de ani plus 1000 (mileniul). Sigur că înainte de existența omului universul exista pentru că el nu depinde de om, ci de Dumnezeu. Deci pot fi miliarde de ani, după datarea cu carbon radioactiv și tot nu se va știi exact originea universului că omul nu e Dumnezeu, și condițiile de după geneza nu sunt aceleași cu cele anterioare. Vom desluși alte taine când va veni Isus a doua oară, atunci El ne va spune ce nu știm acuma.

  Răspunde
  • Ce prosteală! Oare tu chiar înţelegi ce tîmpenii ai scris? Ce dovadă concretă ai, din care să rezulte indubitabil că ar exista bazaconia pe care prostimea a numit-o dumnezeu?

   Răspunde
 3. “Dacă universul este forțat să se repete, să facă parte dintr-un multivers, ar putea exista o altă versiune a ta? Potrivit Space.com, dacă vei căuta suficient, chiar vei găsi o altă versiune a ta. De fapt, versiuni nesfârșite ale persoanei tale.”
  Exista teoria dublului cuantic, e ineresant, ar putea fi legata cumva de ce ati scris voi.
  Multumesc pentru articol!

  Răspunde

Lasă un comentariu