8 mistere ale lumii și fenomene stranii pentru care ne-ar plăcea să avem explicații

Lumea este un loc ciudat, care ascunde multe necunoscute. Tocmai de aceea, „nu știm” este răspunsul sincer la multe dintre întrebările comunității științifice.

Este paradoxal, dar toate soluțiile pe care omenirea le-a găsit după secole de cercetare nasc, la rândul lor, noi întrebări. Într-un fel, ne aflăm într-o cursă care nu se va sfârși niciodată.

Din tot acest noian de întrebări, trecem în revistă opt fenomene pentru care deocamdată nu avem explicații. Unele dintre ele sunt de dată recentă.

1

Supergrupurile de balene

Un supergrup de balene. Foto: Pinterest

Balenele cu cocoașă au format „supergrupuri” misterioase, și încă nu se știe de ce. Începând cu 2016, grupuri până atunci nemaiîntâlnite, de până la 200 de balene, au apărut pe coasta Africii de Sud.

Aceste grupuri sunt foarte ciudate, deoarece limita superioară pentru aceste animale solitare este, de obicei, comunitatea de șapte indivizi.

Comportamentul ar putea fi generat de schimbările legate de disponibilitatea prăzii sau de faptul că specia a crescut numeric în mod surprinzător în ultimii ani, însă chestiunea se află încă în dezbatere.

2

A noua planetă, gigantul absolut

Calculele matematice arată că misteriosul corp ceresc are dimensiuni comparabile cu ale planetei Neptun. Foto: Wikimedia

În 2015, astronomii au găsit dovezi matematice pentru existența unei a noua planete, de proporții uriașe, la marginile Sistemului Solar. Însă deocamdată nu o putem observa direct, cu toate că NASA a recrutat mii de oameni ca să caute indicii.

La începutul anului 2017, a apărut un candidat oficial pentru această prezență enigmatică, așa că să sperăm că nu trebuie să mai așteptăm prea mult până vom descoperi adevărul.

3

Cavitatea misterioasă din Marea Piramidă

Foto: Cosmos News

În urmă cu trei ani, arheologii au făcut o descoperire uimitoare în Marea Piramidă de la Gizeh, din Egipt: dovezi legate de existența unui vid ciudat în spatele laturii de nord a structurii și o cavitate misterioasă situată în partea de sus a laturii nord-estice.

Se crede că aceste goluri ar putea reprezenta camere secrete care le-au scăpat cercetătorilor și bandiților timp de mii de ani, iar arheologii speră să desfășoare scanări neinvazive ale interioarelor uriașelor presupuse morminte pentru a elucida misterul.

4

Enigma monstrului Tully

Oare vom putea vreodată să elucidăm enigma monstrului Tully? Savanții pur și simplu nu pot tranșa dezbaterile cu privire la această creatură marină arhaică.

Creatura, veche de 300 de milioane de ani, avea tentacule precum sepia, ochi precum crabul și un maxilar mai degrabă intimidant.

Această combinație de caracteristici a făcut ca animalul să fie comparat cu moluștele, artropodele și viermii și chiar și cu vertebrate mai complexe, precum mrenele.

Iată cum s-ar putea să fi arătat:

5

Pulsurile radio rapide

Încă nu știm ce anume cauzează pulsurile radio rapide – probabil cele mai ciudate fenomene din universul cunoscut. Sunt printre cele mai explozive semnale detectate vreodată în spațiu, dar sunt atât de misterioase, încât unii savanți le-au explicat ca venind din partea extratereștrilor.

Însă, după ce sursa unui astfel de semnal a fost în cele din urmă determinată, s-ar putea să ne apropiem de o explicație legată de cauza semnalelor.

6

Cea mai ciudată stea

Steaua lui Tabby în infraroșu (stânga) și în ultraviolet (dreapta). Foto: Pinterest

Steaua pe care unii o consideră „o superstructură extraterestră” pur și simplu nu renunță! Situată la o distanță de 1.500 de ani-lumină, KIC 8462852 (sau „steaua lui Tabby”) a trecut prin niște atenuări ale strălucirii fără precedent.

Cele mai multe stele trec periodic prin astfel de fenomene, cu o intensitate de 1%, însă această stea a ajuns la o atenuare de 22%, ceea ce este uimitor.

Steaua lui Tabby este atât de ciudată, încât un astronom a făcut sugestia celebră că la mijloc ar putea fi mâna extratereștrilor. Ultimul puseu de tipare luminoase ciudate le-a oferit savanților mai multe date cu care să lucreze, așa că să sperăm că vor putea elucida misterul.

7

Avionul care a stat aproape doi ani pe orbita Pământului

X-37, construit de Boeing. Foto: Getty Images

Misteriosul avion spațial X-37B al SUA a petrecut un număr record de 718 zile pe orbită, însă încă nu știm ce a căutat acolo.

Oficialii americani au gura zăvorâtă când vine vorba de explicații privind motivul pentru care drona (fără echipaj uman) a stat atât de mult timp în spațiu, însă au circulat zvonuri că armata ar testa propulsia electromagnetică a NASA în spațiu.

Oare putem elucida două mistere dintr-o lovitură?

8

O gaură „imposibilă” pe Marte

Gaura de la polul sud al planetei Marte. Foto: Pinterest

NASA nu poate explica cum a apărut această gaură ciudată și adâncă pe Marte. Ai crede că Mars Reconniassance Orbiter a văzut tot ceea ce este de văzut pe suprafața marțiană de-a lungul anilor petrecuți pe orbită, însă o fotografie făcută deasupra polului sud al planetei a revelat ceva ce încă nu se poate explica.

La scara de 50 de centimetri pe pixel, înseamnă că privim o gaură cu lățimea de cel puțin o sută de metri. Este rezultatul unei ciocniri sau al unei prăbușiri masive? În lipsa unor dovezi suplimentare, putem doar să speculăm…

Ca să știi mai mult, citește „Cosmos”

„Cosmos” este una dintre cele mai bine vândute cărți dedicate științei din toate timpurile. Folosind o proză clară, Sagan ne dezvăluie o lume albastră asemănătoare unei pietre prețioase, locuită de o formă de viață care abia începe să-și descopere propria identitate și să se aventureze în marele ocean al spațiului.

Cu o nouă introducere scrisă de colaboratoarea lui Sagan, Ann Druyan, ilustrații color și un nou cuvânt-înainte de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, „Cosmos” retrasează miliarde de ani de evoluție cosmică ce au transformat materia în conștiință, explorând subiecte precum originea vieții, creierul uman, hieroglifele egiptene, misiunile spațiale, moartea Soarelui, evoluția galaxiilor și, totodată, forțele și indivizii care au contribuit la nașterea științei moderne.

„Cosmos” se găsește cu reducere pe eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu