4 mistere ale istoriei care așteaptă să fie descifrate

Istoria nu este doar o înșiruire seacă de evenimente pe care le cunoaștem uneori cu lux de amănunte. Certitudinile pe care le avem despre trecut, datorate moștenirii lăsate de sute de generații, sunt dublate de numeroase pete albe și întâmplări despre care știm prea puțin. O multitudine de mistere ale istoriei așteaptă încă să fie descifrate și aprind imaginația tuturor.

În acest articol îți prezentăm patru enigme ale trecutului pe care cercetătorii de azi se străduiesc să le elucideze.

1

Cadavrele din mlaștinile Europei

Mistere ale istoriei
O mumie descoperită într-o mlaștină. Foto: The Atlantic

De secole, arheologii și istoricii încearcă să descifreze misterul sutelor de cadavre îngropate în mlaștinile din Irlanda, Marea Britanie, Germania, Olanda și Danemarca.

Deși au mii de ani (cel mai vechi datează de acum aproximativ 10.000 de ani), aceste corpuri sunt extrem de bine conservate.

Datorită lipsei oxigenului și proprietăților antibacteriene ale turbei din mlaștini, trăsăturile feței, amprentele, părul și unghiile par neatinse de trecerea timpului.

Majoritatea acestor cadavre datează din Epoca Fierului, multe dintre purtând urme de tortură sau de lovituri puternice. Asta i-a făcut pe unii savanți să creadă că acești oameni au fost victimele unor ritualuri sau pedepse.

Ciudat este și faptul că trupurile au fost îngropate, deși în acea epocă morții erau, de regulă, incinerați. Dat fiind că nu există nici un fel de mărturie scrisă despre obiceiurile și ritualurile oamenilor din Epoca Fierului, povestea cadavrelor din mlaștini rămâne un mister.

2

Mistere ale istoriei: Prăbușirea civilizației minoice

Civilizatia minoica
Civilizația minoică este cunoscută mai ales datorită legendei Minotaurului. Foto: greece-is.com

Civilizația minoică s-a format pe Insula Creta în Epoca Bronzului și a înflorit între secolul al XXVII-lea î.e.n. și secolul al XV-lea î.e.n.

A avut o istorie zbuciumată, marcată de numeroase cataclisme, iar dispariția ei este unul dintre cele mai bine păstrate mistere ale istoriei.

Mulți pasionați de istorie se concentrează asupra dispariția Imperiului Roman, însă prăbușirea civilizației minoice ar putea fi o temă și mai captivantă.

Acum aproximativ 3.500 de ani, Creta a fost zguduită de un cataclism de mari proporții: erupția unui vulcan situat pe insula învecinată, Thera.

Arheologii au descoperit tablete care demonstrează că civilizația minoică a mai supraviețuit 50 de ani după erupție, după care s-a prăbușit. S-a speculat că sfârșitul i-a fost adus de cenușa care a acoperit insula și a distrus recoltele.

O altă teorie este faptul că, slăbită de cataclism, civilizația minoică a fost atacată și cucerită de greci.

3

Legiunea romană pierdută

Mistere ale istoriei 02
200 de soldați romani au luat calea pustietății, ajungând în Orient, conform unor scrieri vechi. Foto: Pinterest

Acesta este unul dintre cele mai interesante mistere ale istoriei. Legenda spune că, după ce armata generalului Crassus a fost zdrobită de parți în anul 53 î.e.n., sute de soldați romani au fost luați prizonieri.

Totuși, un grup de aproximativ 200 de romani a scăpat vigilenței parților și a rătăcit în pustietate, luând calea Orientului. Se pare că legiunea dispărută a fost descoperită 17 ani mai târziu, de către soldații armatei dinastiei Han.

Teoria pare să fie susținută de o relatare a istoricului chinez Ban Gu, care a lăsat scrieri despre o întâlnire cu o armată ciudată, compusă din aproximativ 100 de oameni.

În anii ’40, Homer Dubs, specialist în istoria Chinei, profesor la Universitatea Oxford, a lansat ipoteza că militarii romani din legiunea lui Crassus au fondat o comunitate în zona Deșertului Gobi.

Chinezi
Mulți dintre locuitorii satului Liqian au ochii verzi, trăsătură despre care se spune că au moștenit-o de la strămoșii lor romani. Foto: Vision Times

Așezarea pe care se presupune că au fondat-o soldații romani se numește Liqian, adică „Roma” în limba chineză.

Din 2005, s-au făcut cel puțin două teste ADN pentru a verifica teoria și pentru a clarifica cine erau acești oameni, despre care se spune că aveau ochii verzi, părul blond și că le plăceau luptele cu taurii.

Rezultatele primului test au arătat că 56% din ADN-ul unor locuitori din regiune era de origine europeană, însă nu a putut stabili și originea exactă a acestei moșteniri genetice. Un test desfășurat ulterior, însă, a respins teoria zestrei genetice romane.

4

Mistere ale istoriei: Helike, orașul scufundat

Povestea scufundării Atlantidei este unul dintre cele mai faimoase mistere ale istoriei. Dar acest oraș legendar nu este singurul care sfârșit înghițit de ape.

Helike
Ruinele orașului Helike. Foto: Helike Project

 

Helike, un oraș situat în provincia Achaea, din Grecia, s-a scufundat în iarna anului 373 î.e.n., din cauza unui cutremur, urmat de un tsunami devastator.

Așezarea era închinată zeului grec Poseidon, forța divină a mărilor, și și-a găsit sfârșitul în apele învolburate ale Golfului Corintului.

Până în secolul al XIX-lea, a existat o singură relatare a acestui dezastru natural, cea a scriitorului grec Pausanis, din secolul al II-lea e.n. De aceea, pentru mult timp s-a crezut că existența orașului Helike era doar o legendă.

Apoi, în 1861, un paleontolog a descoperit un obiect care părea să provină din Helike: o monedă de bronz cu chipul inconfundabil al lui Poseidon.

În 2001, doi arheologi și-au dat seama cum să ajungă la vestigiile orașului, acum aflate sub pământ. În prezent, istoricii încearcă să afle mai multe despre ascensiunea și prăbușirea bruscă a orașului numit „adevărata Atlantidă”.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și 9 monumente istorice misterioase, care încă nasc întrebări. Apoi, află mai multe despre 7 mari mistere ale lumii care, probabil, nu vor fi elucidate niciodată.

Ca să știi mai mult

Este un tratat de istorie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta. Dacă ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană sau ești un părinte al cărui copil va învăța de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, acest volum ar trebui să aibă un loc rezervat în colecția ta.

Comandă cartea „Roma Antică. O istorie pentru toți” pe Diverta.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu