Ghicitori din altă lume. Misterul neelucidat al dodecaedrelor romane

Sunt realizate din bronz și au câte 12 fațete pentagonale, fiecare cu o gaură circulară în mijloc. Au dimensiuni diferite, sunt vechi de aproape două milenii și sunt complet învăluite în mister.

Aceste dodecaedre de bronz au fost descoperite pe întregul teritoriu vechiului Imperiu Roman, dar nimeni nu știe la ce erau folosite.

dodecaedre de bronz
Foto: Web FM

Cu dimensiuni cuprinse între 4 și 11 centimetri, peste o sută de asemenea artefacte bizare au fost descoperite în țări precum Germania, Franța, Belgia, Marea Britanie, Italia sau Austria, dar și în alte părți ale vechiului imperiu.

Un lucru este clar: dodecaedrele erau foarte răspândite. În ciuda acestui fapt, ele nu sunt menționate în niciun text antic, astfel că modul în care erau întrebuințate rămâne o necunoscută.

Totuși, de-a lungul secolelor, arheologii și istoricii au avansat diverse teorii și speculații în scopul de a elucida misterul, iar câteva dintre ele merită atenție.

Dodecaedre de bronz: dispozitive de măsurare?

Dodecaedru 2
Foto: Gralien Report

Una dintre cele mai răspândite teorii este că dodecaedrul roman era folosit ca dispozitiv de măsurare pe câmpul de luptă. Mai precis, dodecaedrul ar fi fost folosit de combatanți pentru a calcula traiectoria proiectilelor.

Acest fapt ar putea explica găurile de dimensiuni diferite din fațetele în formă de pentagramă, dar nu există alte dovezi care să valideze această ipoteză.

O teorie similară susține că misterioasele artefacte erau folosite, de fapt, pentru a realiza măsurători topografice. Cu toate acestea, nici această teorie nu a fost susținută cu dovezi.

Așadar, nu se știe exact cum ar putea fi folosit dodecaedrul ca obiect de măsurare.

Dodecaedre de bronz folosite în astronomie?

Una dintre cele mai interesante teorii este cea potrivit căreia dodecaedrele erau instrumente astronomice cu utilizare în agricultură.

Conform acestei ipoteze, cu ajutorul dodecaedrului se putea calcula unghiul luminii solare și, prin urmare, se puteau calcula cu precizie zilele potrivite pentru însămânțare sau alte lucrări agricole, susține G. M. C. Wagemans, cel care a lansat această teorie.

Totuși, un argument care pare să desființeze ideea este faptul că dodecaedrele descoperite nu sunt standardizate. Având dimensiuni diferite, deci și precizie în grade diferite, pare improbabil ca ele să fi fost folosite ca instrumente astronomice.

Obiecte religioase?

dodecaedre de bronz
Foto: Notey

O altă teorie, nedemonstrată încă, este că dodecaedrele ar fi fost artefacte religioase, folosite ca obiecte sfinte de druizii din Britannia și Caledonia. Cu toate acestea, niciun text sacru sau dovadă arheologică nu susține această teorie.

Este, oare, posibil ca aceste obiecte bizare să fi fost folosite ca simple jucării sau în vreun joc recreațional jucat de soldați, în timpul campaniilor militare?

Unele surse sugerează că dodecaedrele ar fi fost folosite într-un joc cu bile, în care jucătorii trebuiau să arunce pietre de la distanță și să nimerească gaura circulară de pe una dintre fețe.

Și mai multe întrebări fără răspuns

O altă descoperire adâncește misterul despre funcția acestor obiecte. Cu câțiva ani în urmă, matematicianul Benno Artmann a descoperit un icosaedrul (un poliedru cu 20 de fețe), clasificat în mod eronat drept dodecaedru și lăsat de izbeliște în depozitul unui muzeu.

Descoperirea lui Artmann ridică întrebarea dacă nu există cumva și alte artefacte geometrice, de alte tipuri – hexagoane sau octogoane – încă nedescoperite.

În pofida tuturor întrebărilor rămase fără răspuns, un lucru este sigur: dodecaedrele romane erau foarte prețuite de proprietarii lor. Multe dintre ele au fost descoperite în tezaure, printre monede și alte obiecte de valoare.

S-ar putea să nu aflăm niciodată scopul dodecaedrelor romane, dar sperăm că alte descoperiri arheologice ar putea ajuta la elucidarea acestei enigme.

Ca să știi mai mult, citește „Roma Antică. O istorie pentru toți”

Este un tratat de istorie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta. Dacă ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană sau ești un părinte al cărui copil va învăța de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, acest volum ar trebui să aibă un loc rezervat în colecția ta.

„Roma Antică. O istorie pentru toți” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu