Te irită zgomotul făcut când cineva mănâncă? S-ar putea să suferi de o afecțiune ciudată

Te irită la culme zgomotele produse de mestecat, înghițit, băut, sorbit și alte sunete similare pe care le produce corpul uman? Îți vine să urli la persoanele care fac asta sau să le spui ceva nepoliticos? Dacă ai răspuns afirmativ la aceste întrebări, s-ar putea să suferi de o afecțiune ciudată, puțin cunoscută, numită misofonie.

Când sunetele produse de alții devin insuportabile

Misofonie 02

Misofonia se traduce prin „ura față de sunet”. Cei care suferă de această boală sunt deranjați de anumite sunete, care celor din jur nu le creează niciun disconfort.

Pentru cei care suferă de această afecțiune, sunetele sunt resimțite ca fiind deosebit de supărătoare. Persoanele care au misofonie nu se pot concentra în prezența anumitor sunete.

De multe ori, au reacții nervoase, care merg de la aversiune, furie și dezgust până la agresiune verbală sau fizică. În cazuri extreme, cei care suferă de misofonie nu pot mânca alături de alți oameni, nu pot împărți biroul cu cineva și nu pot dormi lângă partenerii lor.

Uneori, acest lucru poate da naștere unor probleme grave în relații, în familie și între prieteni. Deși nu este clasificată ca boală auditivă sau psihică, misofonia a început să capteze atenția specialiștilor în anii 2000.

Din cauza ritmului de viață tot mai alert, a stresului și a poluării, tot mai mulți oameni au început să dezvolte astfel de simptome.

„Afecțiune misterioasă, numele tău e misofonie”

Misofonie 01

Până acum, afecțiunea a fost studiată foarte puțin. Potrivit puținelor studii pe marginea misofoniei, ea apare în adolescență. Uneori, ea afectează mai mulți membri ai aceleiași familii, deci ar putea avea o componentă genetică.

Potrivit cercetătorilor, oamenii care suferă de misofonie au ceva diferit față de restul lumii. Creierul acestor persoane conține multă mielină, o substanță care înconjoară și protejează axonii neuronilor.

Oamenii de știință cred că ar putea exista o legătură între afecțiune și cantitatea de mielină din creier. Desigur, nu se știe nimic cu certitudine, iar cercetările continuă.

Specialiștii spun că nu există vreun tratament precis și eficient pentru misofonie. Există, totuși, câteva metode de a lupta cu această problemă.

Unele clinici folosesc hipnoterapia, altele folosesc chiar terapia prin sunet. Deocamdată, cea mai populară metodă este terapia cognitiv-comportamentală.

Ca să știi mai mult, citește „Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane”

Ce este mintea? Din ce este făcută, de fapt, adevărata experiență a sinelui? Cum diferă mintea de creier? Cartea îl conduce pe cititor într-o călătorie profund personală și științifică spre adâncurile conștiinței, pe tărâmul experienței subiective și în cotloanele procesării informației – descoperind însușirea de autoorganizare a minții, care se manifestă atât din organismul uman, cât și din relațiile pe care le avem unul cu altul și cu lumea înconjurătoare.

„Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu