Un geniu chinuit: Câteva detalii despre suferințele lui Nikola Tesla

Nikola Tesla a fost una dintre cele mai sclipitoare minți din istorie și unul dintre cei mai mari inventatori, a pus bazele sistemelor care folosesc curentul alternativ și a fost pionierul comunicațiilor fără fir.

Practic, Tesla a lăsat o puternică amprentă asupra civilizației zilelor noastre, influența lui fiind vizibilă în toate domeniile în care este folosită electricitatea.

Portrete cunoscute. Nikola Tesla de-a lungul vieții

Însă mintea sclipitoare a inventatorului născut în Austro-Ungaria, pe teritoriul de astăzi al Croației, a fost lovită de numeroase angoase și episoade psihotice.

În spatele geniului Nikola Tesla stătea un om care se confrunta cu halucinații, un om cu comportament compulsiv, un om adeseori chinuit de propria lui minte.

1

Nikola Tesla avea un istoric de boli psihice

Nikola Tesla
Familia Tesla. Foto: Pinterest

Nikola Tesla s-a născut într-o familie a cărei existență a fost marcată de afecțiuni psihice. Jurnalele lui Tesla confirmă fără urmă de îndoială că și tatăl, și fratele lui au avut probleme psihice.

De exemplu, tatăl lui vorbea singur și nu rare erau ocaziile când se certa violent cu el însuși, imitând diverse voci.

Fratele mai mare al lui Nikola, Dane, suferea de halucinații și a fost protagonistul primei traume din viața tânărului Nikola Tesla – Dane a murit călcat în picioare de un cal, chiar sub ochii lui Nikola.

2

Chinuit de halucinații

Nikola Tesla 02
Foto: Researchgate

La scurt timp după moartea lui Dane, și Nikola a început să aibă halucinații. Obișnuia să vadă lumini puternice și orbitoare pe care le descria drept „limbi de foc care izbucnesc în jurul meu”.

Dacă i se vorbea despre un obiect, Tesla și-l reprezenta mintal în detalii atât de minuțioase, încât se încurca în conversații adeseori, neștiind dacă ceea ce vedea în fața ochilor era adevărat sau nu.

Pe măsură ce a avansat în vârstă, halucinațiile s-au înrăutățit, dar au fost și cheia geniului lui Tesla. Luminile puternice erau adesea însoțite de imagini pe care nu le mai văzuse niciodată. O anecdotă menționează chiar că ideea motorului alimentat de curent alternativ i-a apărut lui Tesla într-o imagine de acest fel.

3

Mesaje de la extratereștri

Tesla in laborator
Foto: Reddit

În 1899, în timp ce testa un dispozitiv, fizicianul a recepționat un semnal neobișnuit din spațiul cosmic. Cum părea să fie un mesaj repetitiv, Nikola Tesla era convins că transmisiunea venea fie de pe Venus, fie de pe Marte.

Prima oară a încercat să-și explice fenomenul în termeni convenționali, dar până la urmă a ajuns la convingerea că fusese contactat de extratereștri.

„Sunt tot mai convins că am fost primul care a recepționat un mesaj de pe o altă planetă”, scria Tesla în jurnalul său.

Mai târziu, în 1920, fizicianul avea să-și nuanțeze afirmațiile:

„Semnalele sunt prea puternice ca să fi fost transmise de la mare distanță, de pe Marte. Sunt forțat, deci, să recunosc că sursa acestor mesaje este undeva în spațiu, dar mai aproape de Pământ, poate chiar pe Lună. Totuși, sunt sigur că creaturile care transmit aceste semnale nu sunt de pe Marte și poate nici de pe o altă planetă din sistemul nostru solar”.

4

Nikola Tesla nu dormea mai mult de două ore

nikola-tesla-1
Foto: Medium

Nikola Tesla susținea că nu dormea niciodată mai mult de două ore pe zi și există legende conform cărora odată ar fi lucrat 84 de ore încontinuu, fără odihnă.

Își petrecea nopțile în laborator, făcând experimente care produceau sunete ce răsunau în întregul cartier.

S-a ajuns atât de departe, încât poliția primea telefoane de îngrijorare cu privire la fizician. Asistenții lui povesteau că, de multe ori, din cauza epuizării, inventatorul leșina și cădea într-un somn adânc chiar în timpul experimentelor.

5

Tesla suferea de tulburare obsesiv-compulsivă

Tesla 03
Foto: New York Times

Fizicianul avea câteva obiceiuri ciudate, care s-au înrăutățit în timp, și dezvoltase câteva ritualuri asupra cărora insista.

De exemplu, înainte de a mânca, Tesla calcula volumul alimentelor din farfurie. Susținea că dobândise acest obicei în copilărie și că nu putea scăpa de el. De asemenea, odată așezat la masă, își făcea un teanc de 18 șervețele; nu 17, nu 19, ci exact 18, pentru că numărul 18 este multiplu de 3.

De altfel, multe aspecte din viața lui Tesla se învârteau în jurul cifrei 3. Înconjura casa de trei ori înainte de a intra, numărându-și pașii. Când era cazat la hotel, insista să primească o cameră al cărei număr era divizibil cu 3 și cerea să i se aducă 18 prosoape în fiecare dimineață.

Ca o ironie, celebrul inventator a murit în camera 3327 de la etajul 33 al unui hotel, cu trei zile înainte de a împlini 87 de ani.

6

Nikola Tesla avea repulsie față de contactul fizic

Nikola Tesla batranete
Foto: History

Nikola Tesla era îngrozit de microbi și se simțea scos din zona de confort atunci când era nevoit să aibă contact fizic cu alți oameni. Ca să elimine riscul contactelor direct pe piele, purta mănuși  în situațiile care presupuneau să dea mâna cu cineva.

În cazul în care nu putea evita contactul fizic, se îndrepta spre toaletă – să se spele pe mâini – imediat după ce atingea alte persoane. Pentru această fobie, Tesla dădea vina pe munca în laborator.

Petrecuse atât de mult timp studiind creaturile microscopice care se află peste tot în jurul nostru, încât nu mai putea să ignore existența lor.

„Dacă te-ai uita măcar câteva minute la aceste oribile creaturi, n-ai mai bea niciodată nici măcar un strop de apă nefiartă sau nesterilizată”, scria fizicianul.

7

Credea că alcoolul prelungește viața

Tesla 04
Foto: FOX

Prea puține zile din viața lui Nikola Tesla treceau fără vreun pahar de whisky. Nu era alcoolic, ci era convins că găsise în alcool secretul sănătății. Omul de știință provenea dintr-o familie în care bărbații băuseră și trăiseră mult, fiind convins că există o legătură între consumul de alcool și longevitate.

Urmând tradiția familiei, Tesla consuma cantități mari de alcool și susținea că băutura îi dădea energie și îl ținea în viață.

Ca să știi mai mult, citește „Invențiile mele”

În continuare, îți recomandăm volumul autobiografic al lui Nikola Tesla, în care omul de știință împărtășește întâmplări cu totul neobișnuite din copilăria, tinerețea și cariera sa. Vei afla cum parcurgea mintea sa remarcabilă drumul către idei revoluționare și vei avea acces la perspectiva lui Tesla asupra vieții, societății și războaielor la care a fost martor. Datorită acestei cărți, vei pătrunde în universul puțin cunoscut al uneia dintre cele mai strălucite minți din istorie.

„Invențiile mele” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Un geniu chinuit: Câteva detalii despre suferințele lui Nikola Tesla”

Lasă un comentariu