Miniaturi letale: 5 ființe de care să te ferești în orice situație

Atunci când vorbim despre animale periculoase, ne vin în minte imaginile clasice cu lei, tigri sau urși. Cu toate acestea, există creaturi de dimensiuni mult mai mici, care sunt la fel sau poate chiar mai periculoase.

Iată cinci dintre ființele pe care niciunul dintre noi n-ar vrea să le întâlnească vreodată.

1

Caracatița cu inele albastre

La o primă vedere, această creatură mică și colorată pare inofensivă și chiar amuzantă, dar aparențele înșală.

Deși măsoară doar 10-15 centimetri, caracatița cu inele albastre este unul dintre cele mai veninoase animale care trăiesc în oceanele Terrei.

Specia este răspândită în Oceanul Indian și Oceanul Pacific, din Japonia până în Australia. Aceste caracatițe își paralizează prada printr-o mușcătură veninoasă, eliberând în corpul victimei tetrodotoxină.

În ciuda dimensiunii mici, veninul produs de caracatița cu inele albastre este suficient pentru a ucide șase adulți în câteva minute. Mușcăturile sunt mici și adesea nedureroase.

Multe dintre victime nu-și dau seama că au fost mușcate decât când dezvoltă insuficiență respiratorie și încep să nu-și mai simtă părți ale corpului.

Încă nu există un antivenin, așadar micuța creatură este unul dintre cele mai periculoși locuitori ai oceanelor.

2

Phyllobates terribilis

Această simpatică broscuță pare desprinsă din poveștile cu prinți și prințese. Totuși, dacă te întâlnești cu ea, cel mai bine este s-o eviți.

Specia este endemică coastei pacifice a Columbiei, are doar 5 centimetri lungime și este extrem de toxică.

Pielea broaștei este acoperită cu un strat dens de toxină, care, odată intrată în contact cu victima, îi distruge sistemul nervos.

Practic, toxina împiedică nervii victimei să transmită impulsuri nervoase, iar mușchii rămân contractați. Astfel, victima poate ajunge la insuficiență cardiacă sau fibrilații.

Toxina produsă de Phyllobates terribilis este de 20 de ori mai puternică decât cea a oricărei alte broaște și poate omorî oamenii la simpla atingere.

De aceea a și fost utilizată de triburile din Columbia pentru otrăvirea săgeților.

3

Conus geographus

Probabil că acest animal n-ar fi inclus de niciun om obișnuit pe lista creaturilor periculoase. Cu toate acestea, melcul Conus geographus este unul dintre cele mai veninoase animale care trăiesc în oceanele Indian și Pacific.

Cu o lungime de 15 centimetri, melcii din această specie își eliberează veninul printr-un dinte pe care-l pot lansa ca pe un harpon.

Veninul produs de Conus geographus este un mix de sute de toxine diferite, iar din această cauză oamenii de știință n-au reușit încă să dezvolte un antivenin.

Așadar, în cazul unei mușcături, medicii nu pot face altceva decât să lupte să țină victimele în viață până când efectul veninului trece.

Din fericire, decesele provocate de Conus geographus sunt rare, până acum fiind înregistrate 30 de cazuri.

4

Synanceia

Peștii din această specie, întâlniți în zonele de coastă ale oceanelor Indian și Pacific, au lungimea de 30-38 de centimetri.

Sunt aproape invizibili pentru că se camuflează perfect în mediul în care trăiesc.

Peștii Synanceia au drept armă un șir de țepi, situați pe partea dorsală, pe care îi ridică și cu care își injectează veninul.

Sunt printre cel mai veninoși pești de pe planetă, iar mușcătura lor – pe lângă că este extrem de dureroasă – este fatală pentru oameni.

5

Meduza Irukandji

Corpul acestei meduze are doar un centimetru cub, dar asta nu o împiedică să fie una dintre cele mai periculoase creaturi de pe Terra.

Trăiește în apele din nordul Australiei și poate fi întâlnită în zonele recifurilor de corali.

Cele patru tentacule ale meduzei Irukandji sunt înțesate de mii de nematociste, pe care animalul de folosește pentru a-și „injecta” victima cu venin.

Înțepătura meduzei cauzează crampe foarte de dureroase la mâini și picioare, dureri extreme de spate și de rinichi, o senzație de arsură pe piele, dureri de cap, greață, creșterea tensiunii, dar și anxietate foarte puternică.


În continuare, descoperă care sunt 5 dintre cele mai periculoase șopârle, iar apoi află mai multe despre 13 dintre cele mai periculoase animale de pe Pământ.


Distribuie:

Citește în continuare

  • Militaru Petre spune:

    FELICITARI , intradevar lucruri pe care nu le sti. Continuati si cu altele.-

  • >