Goana mortală după aur: Iadul din minele de la Serra Pelada

În 1980, fotograful brazilian Sebastião Salgado a călătorit la minele din Serra Pelada, la aproximativ 430 de kilometri de gura de vărsare a fluviului Amazon, pentru a documenta una dintre cele mai mari goane după aur din istorie.

Ceea ce a găsit Salgado la Serra Pelada a îngrozit o lume întreagă: mineri care lucrau în condiții inumane, un haos de nedescris și pericole mortale la tot pasul. La Serra Pelada, sălbăticia și violența erau ceva obișnuit. Se poate spune că Salgado a fotografiat iadul pe Pământ.

S-au înghesuit ca furnicile într-un puț imens

Serra Pelada
Haosul într-o singură imagine: jos, în puț, minerii încarcă sacii cu minereu; apoi, îi cară pe cap sau pe umeri în timp ce urcă scările șubrede de lemn până sus, la marginea minei, unde îi așteaptă supraveghetorii înarmați. Foto: Sebastião Salgado

Totul a început la finalul anilor ’70, când un copil a găsit o pepită de aur de 6 grame pe malul unui râu din zonă. Descoperirea a declanșat o isterie generală în lumea căutătorilor de aur.

Animați de ideea de a se îmbogăți peste noapte, zeci de mii de mineri, din toate colțurile Braziliei, au venit la Serra Pelada, călcându-se în picioare pentru a săpa un puț imens.

Salgado a realizat o serie de fotografii șocante cu muncitorii care săpau neîncetat. Imaginile atestă condițiile periculoase în care lucrau oamenii și întreaga nebunie și haosul creat.

Serra Pelada 03
Foto: Sebastião Salgado

Una dintre cele mai bulversante fotografii înfățișează sute de muncitori care se înghesuie pe niște scări înalte, escaladând marginile puțului.

„Fiecare fir de păr mi se zburlise. Era ca și când aș fi călătorit în timp, la începuturile omenirii”, a povestit Sebastião Salgado despre impresia pe care l-a lăsat-o atmosfera apocaliptică de la Serra Pelada.

20 de cenți pentru un sac de pământ

Serra Pelada 04
Foto: Sebastião Salgado

La apogeu, la mina Serra Pelada erau angajați aproximativ 100.000 de săpători sau „garimpeiros”. Aceștia lucrau în condiții îngrozitoare, riscându-și viața în fiecare clipă.

Săpătorii răscoleau pământul de pe fundul puțului, umplând saci ce cântăreau între 30 și 60 de kilograme. Apoi, cărau sacii grei în sus, cale de 400 de metri, până la gura minei. Acolo, pământul era cernut pentru a scoate din el aurul.

În medie, muncitorii erau plătiți cu 20 de cenți pentru fiecare sac, primind un bonus dacă în pământ se descoperea aur.

Violența, prostituția, bolile și moartea erau ceva la ordinea zilei. În orașul din apropiere, unde locuiau minerii, mii de fete minore își vindeau trupurile pentru câteva foițe de aur. Rata criminalității era extrem de ridicată: în fiecare lună aveau loc între 60 și 80 de crime.

90% din aurul descoperit a fost furat

La trei luni după descoperirea rezervei de aur, armata braziliană s-a implicat pentru a preveni exploatarea muncitorilor și conflictele dintre mineri și proprietarii minei.

Guvernul a fost de acord să cumpere tot aurul pe care îl găseau „garimpeiros”, oferind 75% din prețul listat la bursa din Londra.

Oficial, în cei șase ani de funcționare a minei, au fost descoperite aproximativ 45 de tone de aur. Însă, potrivit estimărilor, aproape 90% din aurul găsit la Serra Pelada a fost furat.

În 1986, mineritul a fost sistat deoarece mina a fost inundată, făcând imposibile alte explorări. Studiile geologice estimează că aici încă s-ar putea afla între 20 și 50 de tone de aur, îngropate sub lacul murdar care a răsărit în locul puțului.

Serra Pelada 02
Foto: Sebastião Salgado

În 2012, după 20 de ani pauză, o companie braziliană a primit licență de exploatare la Serra Pelada.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu