5 minciuni care au schimbat cursul istoriei

5 minciuni care au schimbat cursul istoriei featured_compressed

Ca ființă umană, nu ar trebui să te surprindă faptul că oamenii se mint unii pe alții în fiecare zi. În esență, toți știm că a minți este un lucru rău și asta nu doar din punct de vedere moral. Minciunile chiar pot schimba lumea.

Da, dacă o minciună gogonată este crezută de mulți oameni, aceasta poate influența cursul istoriei. Iată cinci dintre cele mai mari minciuni spuse vreodată, care au avut impact asupra vieții câtorva milioane de oameni din lumea întreagă.

1. Minciuna prin care francezii au păstrat controlul asupra Algeriei în secolul XIX

Legionar francez alături de prostituate din Algeria, în Sidi Bel Abbes, 1957. Foto: Getty Images

Poate că n-o să-ți vină să crezi, însă francezii au reușit să păstreze controlul acestei colonii mințindu-i pe algerieni. Au reușit cumva să-i convingă pe localnici că aveau puteri magice și astfel au păstrat controlul.

În Algeria exista un grup de „oameni sfinți”, numiți „marabout”, și aceștia i-au mințit și ei pe locanici că aveau puteri magice. Însă acești „marabout” erau algerieni și le-au cerut oamenilor să se revolte împotriva francezilor.

Cum francezii nu aveau de gând să piardă colonia, au început să răspândească zvonuri false conform cărora Napoleon al III-lea trimisese cel mai puternic vrăjitor în Algeria. L-au pus pe magicianul Jean-Eugène Robert-Houdin (care avea să-l inspire mai târziu pe Harry Houdini) să pozeze în vrăjitor, iar oamenii l-au crezut.

Houdin a făcut o mulțime de trucuri, cum ar fi scoaterea ghiulelelor din pălării, folosirea magneților pentru a face obiectele să pară mai grele și a electrocutat chiar și oameni ca să-și arate puterea magică. Cum nu puteau să concureze cu Houdin, „marabout” au fost discreditați.

Pentru serviciile aduse țării sale, Jean-Eugène Robert-Houdin a fost decorat de statul francez. Iată cum, cu sprijinul algerienilor, Franța a reușit să țină sub control colonia.

2. Originea ZZ Top

ZZ Top (de la stânga la dreapta: Dusty Hill, Frank Beard, Billy Gibbons) la Festivalul din Glastonbury, în 2016. Foto: Wikimedia

Aceasta este una dintre cele mai bizare și fascinante minciuni spuse vreodată, deoarece consecințele sale au fost pozitive pentru toți cei implicați. În 1968 exista o trupă numită „The Zombies”, iar membrii deveniseră destul de populari.

Unul dintre cântecele lor devenise mare hit în SUA și trupa era din ce în ce mai căutată. Cererea a devenit atât de mare, încât compania lor de management, Delta Productions, a angajat oameni care să formeze două trupe numite „The Zombies”.

Niciuna din ele nu era cea autentică, deoarece aceasta se destrămase între timp în liniște, în Anglia. De fapt, muzicienii din trupa reală nici măcar nu știau că piesa lor era atât de populară în SUA.

Lumea dinaintea internetului era foarte diferită și oamenii nu erau atât de conectați. Cu trecerea timpului, muzicienii din trupa originală au aflat de înșelătorie și s-au reunit.

Pe de altă parte, doi oameni din trupa falsă, pe nume Frank Beard și Dusty Hill, au folosit experiența câștigată pentru a înființa o trupă nouă, numită „ZZ Top.”

3. Cum a devenit Isus alb

Diverse reprezentări moderne ale lui Isus. Foto: Letspleasegod.com

Fiind vorba un bărbat născut în Orientul Mijlociu, Isus este portretizat altfel decât ar fi putut arăta cu adevărat. Când a devenit Isus alb? Felul în care îl vedem pe Isus azi a fost determinat de o scrisoare mincinoasă.

Descrierea modernă a profetului provine dintr-o scrisoare care este pusă pe seama lui Publius Lentulus, care se pare că era guvernatorul Ierusalimului. Scrisoarea lui Lentulus îl descrie pe Isus ca având „păr de culoarea alunei necoapte, lung până aproape de urechi, o față fără riduri sau cusur, care era înfrumusețată de o culoare moderată”.

Această informație a fost publicată în secolul XV în „Introducere la Operele Sfântului Anselm” și artiștii au urmat această descriere în mai toate tablourile lor. Însă uimitor este faptul că oamenii au crezut că scrisoarea era adevărată.

În primul rând, postul de guvernator al Ierusalimului nu exista. Niciun detaliu din scrisoare nu era menționat în opera Sfântului Anselm și nu există nicio dovadă că Publius Lentulus ar fi existat cu adevărat.

Mai mult, limbajul folosit în scrisoarea era mult mai modern, fiind evident faptul că aparținea unei perioade mult mai recente decât cea în care scrisese Sfântul Anselm. În ciuda tuturor acestor evidențe, această minciună a schimbat felul în care oamenii și l-au imaginat pe Isus Cristos vreme de 500 de ani.

4. Ronald W. Richter, mincinosul care l-a dat jos pe președintele Argentinei

Ronald Richter (stânga) și Juan Domingo Perón. Foto: Wikimedia

De fapt, nu Ronald Richter l-a dat jos din scaun pe președinte, ci minciunile sale. La sfârșitul anilor ’40, Juan Peron, președintele respectat și iubit al Argentinei, dorea ca țara sa să devină o putere nucleară.

A început să caute savanți care puteau să ajute țara sa să îndeplinească această misiune gigantică. A dat peste Richter, care susținea că era un savant german de vârf și expert în energia nucleară. Timp de un an, s-au pompat bani în proiectul său, până când într-o zi, Peron a cerut să vadă progresele făcute.

Richter s-a lăudat că rezolvase problema fisiunii și reușise să stăpânească chiar și fuziunea. Încântat de veste, Peron s-a decis să o împărtășească lumii întregi. Însă întregul proiect a fost un eșec răsunător.

În loc să arate fisiunea nucleară, Richter a pus în scenă o explozie bazată pe TNT. În plus, câțiva savanți naziști reali au declarat că nu existase niciun savant cu numele de Richter. S-a dovedit că Richter era un tehnician de explozii care lucrase în Austria.

Umilința suferită în fața lumii întregi și faptul că fuseseră risipiți atâția bani a dus la îndepărtarea lui Peron din partea propriei sale armate. Minciuna lui Ronald Richter a schimbat soarta unei țări întregi.

5. Omul care a dobândit prin înșelătorie 50 de miliarde de dolari

Bernard Madoff. Foto: Bloomberg/Getty Images

În 2008, Bernard „Bernie” Madoff a mărturisit lumii că succesul nemaipomenit al firmei sale se baza pe o imensă minciună. Potrivit lui Madoff, în compania oamenii au investit (și au pierdut) aproape 50 de miliarde de dolari – o sumă uriașă de bani.

Bernie Madoff, fost broker, fost director la bursa NASDAQ din New York, și-a organizat afacerea ca o „schemă Ponzi” (o strategie de tip Caritas), așa că a reușit să adune sume enorme de bani de-a lungul unui deceniu întreg.

În cadrul unei asemenea „afaceri”, investitorul depune bani în schimbul unor dobânzi mari și păstrează o parte din banii rezultați în urma investiției. Banii rezultați din investiții noi sunt apoi folosiți pentru a plăti investițiile mai vechi, și, în timp, oamenii continuă să piardă bani.

Bernie nu a inventat acest tip de înșelătorie, însă a reușit să păcălească pe toată lumea timp de un deceniu, timp în care a acumulat sume uriașe de bani.

Ca să știi mai mult, citește „100 de greșeli care au schimbat istoria”

Oamenii fac greșeli (unii dintre ei comit erori catastrofale), iar marii lideri ai istoriei reușeau să greșească exact la fel de mult cât o fac mult-supravegheații politicieni din prezent. Unele dintre aceste greșeli au schimbat cursul istoriei întregii lumi sau cel puțin a unui continent. Erori și gafe care au prăbușit imperii, au distrus economii și au transformat lumea. De la Linia Maginot, la Criza rachetelor cubaneze, istoria este plină de mișcări proaste și de idei mai puțin geniale care s-au transformat în dezastre cu consecințe nelimitate. Acest volum analizează o sută de astfel de puncte de cotitură.

„100 de greșeli care au schimbat istoria” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

9 comentarii la „5 minciuni care au schimbat cursul istoriei”

  1. PENTRU MINTEA LUMINATA CARE A SCRIS DE HRISTOS (3. Cum a devenit Isus alb ) …IL INVIT SA CITEASCA CUM S-A NASCUT NOE SI CE CULOARE SI TRASATURI AVEA …..
    STIMATA REDACTIE VA IMPLOR SA NU MAI LASATI TOTI NEPOTEI SI AMANTELE SA SCRIE ARTICOLE PE SIT.
    II AJUTATI MAI MULT DACA II DATI AFARA PE MOTIV DE INCULTURA , DIPLOME OBTINUTE IN DORMITOR , ORI PE BANI SI SPOIALA INTELECTUALA ……..GENII DE FERENTARI….

    • Subscriu la comentariul d-lui George. Cu cat mergi mai mult in antichitatea timpurie,tipologiile umane erau mai amestecate. Pentru ca mostenirea genetica pentru indivizi puternic pigmentati,deci cu ten intunecat,ochi si par negru,doar aceasta apartine planetei Terra.”Cei veniti de sus”,apartineau unor tipologii adaptate unor planete mult mai slab insorite si deci mai putin pigmentate. Pigmentii fiind cei ce protejeaza de radiatiile solare intense.Iisus Hristos,Yahushua amashia in aramaica,este ipostasul in care s-a intrupat Fiul Lui Dumnezeu pe pamant,pentru a fi un model de urmat pentru omenirea aceasta de metisi in care doua mosteniri genetice se tot amesteca si separa,fara a se reusi omogenizarea.Dar si pentru a ne veni in ajutor prin sacrificiul Sau.EL a fost altceva decat un metis pamantesc cum suntem noi muritorii. Chiar si Sfanta Maria,mama Sa, a fost samanta divina si conceptia Sf Marii a fost si ea miraculoasa. Fiul Lui Dumnezeu a ales sa se intrupeze in mijlocul poporului ales,ca o confirmare si ca o siguranta in plus. Insa nu a fost pur si simplu o persoana umana terestra. Asa ca infatisarea Sa terestra a fost totusi mai apropiata de a fiintelor ceresti. Care stim ca au fost ca si acei Anunnaki, blonzi creti si cu ochi albastri.Aceste gene se pare ca au un oarecare avantaj evolutiv fata de zestrea genetica pamanteasca.Asa judec eu,cu mintea mea si cu cunostintele la care am avut acces.

Lasă un comentariu