Mina Coudesport, peștera misterioasă care produce gheață doar vara

La aproximativ șase kilometri distanță de Coudersport, în statul american Pennsylvania, se află una dintre cele mai bizare anomalii geologice. Este vorba despre o peșteră mică (sau un puț, mai bine zis), cu o deschidere cu diametrul de aproape trei metri.

În partea de jos a prăpastiei adânci de 12 de metri se află un strat de gheață. Țurțurii mari, care măsoară până la șapte metri lungime, și adesea până la un metru grosime, atârnă de părțile laterale și chiar sub gura peșterii, potrivit MNN.

Platforma situată peste intrarea în Mina Coudesport este blocată de gheață pe timpul verii. Foto: Pinterest

Aceasta este Mina de Gheață Coudersport. Totuși, spre deosebire de peșterile obișnuite de gheață, care se formează doar iarna, gheața din Mina de Gheață Coudersport apare în perioada cea mai fierbinte a anului.

Gheața începe să se formeze primăvara, crescând în volum pe măsură ce vremea devine tot mai caldă. Însă, când vine iarna și peste tot există zăpadă și gheață, și când pare să fie cea mai naturală perioadă pentru formarea zăpezilor, gheața din Mina Coudersport se topește „ca prin minune”.

Cauza acestui fenomen bizar este în mare parte un mister, dar teoria cea mai plauzibilă este că, în timpul iernii, aerul rece coboară în adâncurile muntelui prin fisuri formate în roci și, datorită interconectării neobișnuite a fisurilor de aici, acel aer rămâne blocat în anumite camere.

Când acest aer rece vine în contact cu apa subterană, se formează gheața. Acest lucru se întâmplă numai primăvara și vara, din cauza abundenței apei subterane în aceste anotimpuri.

Turiștii se înghesuie să vadă formațiunea geologică bizară. Foto: Flickr

Pe măsură ce iarna se apropie, muntele începe din nou să primească aer rece și împinge încet aerul cald prins în stânci pe timpul verii precedente. Pe măsură ce căldura este degajată prin peștera de gheață, acesta topește țurțurii formați vara.

Mina de Gheață Coudersport a fost descoperită în 1894 de un căutător de argint, John Dodd, pe care l-a impresionat profund misteriosul fenomen ce se repetă anual. Conform unui articol publicat în 1913, Dodd a realizat câteva experimente pe cont propriu:

A așezat două batoane de dinamită la aproximativ 2.5 metri într-o crevasă spre fundul puțului, apoi le-a detonat, însă fără să miște vreo o piatră sau să distrugă ceva. O posibilă concluzie este că sub mină există o peșteră suficient de mare încât să absoarbă șocul exploziei.

Mai târziu, Dodd a săpat o deschidere în deal și a găsit fisuri în stâncă, din care a adunat bucăți de gheață care cântăreau câteva kilograme.

Aceste crevase, de fapt, captează și conduc aer rece în peștera de gheață. Experimentul lui Dodd a arătat, de asemenea, că gheața se formează nu numai în interiorul peșterii, ci și în interiorul crevaselor.

La momentul publicării articolului, mina era relativ necunoscută. Astăzi, este o atracție turistică în toată regula.

Chiar dacă nu se poate coborî în peșteră, te poți bucura de curenții de aer rece care urcă din interior, stând pe platformă din lemn și aplecându-te peste balustrada metalică care înconjoară mica deschidere făcută direct peste mina de gheață.


În continuare, citește și:

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu