Un studiu recent realizat de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, UC Santa Barbara și Global Alliance for Improved Nutrition a arătat că peste jumătate din populația globului nu consumă suficienți micronutrienți esențiali, precum calciu, fier și vitaminele C și E, pentru o sănătate optimă.
Deficiențele de micronutrienți sunt larg răspândite și pot duce la diverse probleme de sănătate, cum ar fi rezultate slabe ale sarcinii și o susceptibilitate mai mare la boli. Studiul, primul de acest gen, a examinat aportul inadecvat de 15 micronutrienți esențiali necesari pentru sănătatea umană.
Folosind date din diverse surse, cercetătorii au analizat aportul nutrițional al populațiilor din 185 de țări, din 31 de țări. Ei au analizat aportul de vitamine și minerale, inclusiv calciu, iod, fier, riboflavină, folat, zinc și altele.
Studiul a constatat insuficiențe semnificative în ceea ce privește aportul de nutrienți, iodul, vitamina E, calciul și fierul fiind cele mai deficitare în dietele oamenilor din întreaga lume. Cercetarea a evidențiat, de asemenea, diferențe în aportul de nutrienți între bărbați și femei.
În general, femeile au avut rate mai ridicate de aport inadecvat de iod, vitamina B12, fier și seleniu, în timp ce bărbații au fost mai susceptibili de a duce lipsă de calciu, niacină, tiamină, zinc și alte vitamine.
Adulții tineri cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani au fost identificați ca fiind grupul cu cel mai scăzut aport de calciu, în special în regiuni precum Asia de Sud și de Est, Africa Subsahariană, America de Nord, Europa și Asia Centrală.
Studiul pune în lumină importanța abordării acestor deficiențe de micronutrienți pentru îmbunătățirea sănătății publice.