Micul dejun și reclamele mincinoase. Cine ne-a „vândut” cerealele cu lapte și ouăle cu șuncă

O idee cu rădăcini foarte puternice în mentalul colectiv este că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. În funcție de cultură, oamenii din întreaga lume și-au creat propriile opinii despre ce se poate întâmpla (rău) dacă ocolesc această masă.

Totuși, cercetări medicale recente arată că a „sări” peste micul dejun (indiferent din ce este compus: ouă prăjite sau cereale cu lapte) nu generează probleme de sănătate sau performanțe mintale slabe. La urma urmei, o nutriție corectă nu se poate limita a un anumit moment al zilei.

Micul dejun
Foto: Pinterest

Cum am ajuns să acordăm acestei mese o importanță atât de mare? Puțini știu că această idee își are originile într-o serie de campanii publicitare menite să crească vânzările companiilor producătoare de fulgi de cereale, ouă și șuncă.

Pe vremea romanilor și în Evul Mediu, micul dejun era aproape inexistent

Importanța pe care o acordăm micului dejun este relativ recentă. Înainte de secolul XX, această masă nu era considerată esențială.

Spre exemplu, mulți romani consumau o singură masă pe zi – copioasă -, în jurul amiezii, conform istoricului Caroline Yeldham, citată de BBC. La aceasta se adăuga uneori o gustare de seară, ceva frugal.

„Romanii de rând credeau că este mai sănătos să mănânci o singură masă pe zi. A mânca mai mult era considerat o formă de lăcomie”, a relatat Yeldham.

În Evul Mediu, viața monastică a influențat puternic obiceiurile alimentare ale oamenilor. În această perioadă, oamenii de rând (și călugării, în special) se abțineau de la mâncare înainte de slujba de dimineață.

Micul dejun 02
Foto: Getty.edu

Abia în secolul XVII nobilimea occidentală a început, timid, să ia micul dejun. Totuși, acest obicei nu era foarte răspândit, iar a „sări” peste micul dejun nu era considerat o greșeală.

Revoluția Industrială a venit cu schimbări

Puțin mai târziu, în timpul Revoluției Industriale, orele de lucru au fost regularizate; marii industriași au ajuns la concluzia că muncitorii aveau nevoie de hrană consistentă dimineața ca să aibă mai multă energie pe parcursul zilei.

La acea vreme, nu exista o idee bine definită despre ce „este bine” să mănânci dimineața. Oamenii consumau orice aveau la îndemână, inclusiv resturi din ziua precedentă.

micul dejun cea mai importantă masă a zilei
Foto: BBC

Însă, spre finalul secolului XIX, indigestia a devenit o preocupare tot mia mare. Mesele copioase de dimineață au început să diminueze capacitatea de muncă a angajaților.

Treptat, oamenii au devenit mai atenți la ce mâncau dimineața, iar preocuparea pentru un mic dejun ușor, dar nutritiv, a luat amploare.

Fulgii de cereale au apărut în sanatoriile americane

micul dejun cea mai importantă masă a zilei
Sanatoriul Battle Creek, care a fost condus de John Harvey Kellogg. Foto: Wikimedia

Dincolo de Atlantic, în sanatoriile fondate în SUA de adepții religiei adventiste de ziua a șaptea, au apărut produse care aveau să revoluționeze micul dejun: cerealele.

Administratorii acestor sanatorii au început să hrănească pacienții cu mâncare preponderent vegetariană, în speranța că vor împiedica apariția bolilor.

Primele cereale (în sensul de fulgi de cereale) – inventate de James Caleb Jackson, iar apoi cele create de John Harvey Kellogg în 1877 – au apărut în sanatorii și au fost introduse în dieta pacienților ca tratament pentru diverse boli.

Jackson (care era predicator) și Kellogg (și el un om religios) au combinat nutriția cu principiile moralizatoare ale religiei ca să schimbe modul în care oamenii se raportau la micul dejun (și ca să obțină profit).

John Harvey Kellogg
John Harvey Kellogg. Foto: Wikimedia

Strategia lor nu avea legătură doar cu religia și cu sănătatea, ci includea și un respect deosebit pentru munca grea, iar ideea de a lua un mic dejun ușor pentru a fi mai eficient și mai productiv în muncă a adăugat încă o componentă moralizatoare.

Reclamele au pecetluit soarta cerealelor

Clișeul conform căruia micul dejun este cea mai importantă masă a zilei – dar numai într-o combinație de alimente foarte bine definită – s-a dezvoltat exact în această perioadă.

În anii ’40, după descoperirea vitaminelor, cerealele create special pentru micul dejun au fost îmbogățite și promovate ca sursă de vitamine. Reclamele de la acea vreme au început să promoveze micul dejun ca fiind „extrem de important” pentru sănătate.

micul dejun cea mai importantă masă a zilei
Reclamă la cerealele create de Kellogg. Foto: Etsy

De asemenea, în acea perioadă, femeile au început să lucreze în fabrici pentru a contribui la eforturile de război ale SUA și aveau nevoie de ceva rapid de preparat, dar nutritiv, pentru a-și hrăni copiii dimineața.

Această nevoie a fost exploatată pentru a promova cerealele ca fiind cele mai bune alimente pentru copii și a subliniat și mai mult importanța micului dejun.

Micul dejun copios a câștigat teren tot datorită publicitarilor

Edward Bernays
Edward Bernays. Foto: Braithwaite Communications

În timp ce Jackson și Kellogg au popularizat ideea unui mic dejun ușor pentru a vinde cereale, un maestru al publicității a reuși să răspândească ideea diametral opusă, tot pentru profit.

Expertul în relații publice Edward Bernays, nepotul lui Sigmund Freud, a recurs la minciună ca să-i convingă pe oameni să ia un mic dejun copios, pentru a crește vânzările unui client al său, producător de șuncă.

Bernays a convins un medic să declare că un mic dejun bogat în proteine, care includea șuncă și ouă, era mult mai sănătos decât un mic dejun ușor.

A trimis declarația medicului unui grup format aproximativ 5.000 de doctori din SUA, cerându-le să o semneze. Apoi, i-a convins pe jurnaliștii de la mai multe ziare să publice declarația semnată ca și când ar fi fost un studiu științific.

Reclama
Reclamă la șuncă publicată într-un ziar din SUA. Foto: Vintage Ad Browser

Această manevră a readus șunca și ouăle în prim-plan și a dat și mai multă greutate ideii că micul dejun era nu doar foarte important, ci și recomandat de medici. Cum era de așteptat, vânzările de șuncă și ouă au crescut exponențial.

Așadar, alimentele pe care foarte multă lume le consumă astăzi la micul dejun (cerealele, șunca și ouăle) au fost promovate intens de acești oameni, iar ideea conform căreia micul dejun este cea mai importantă masă a zilei este rezultatul unor campanii publicitare care s-au întipărit adânc în conștiința publicului.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Daca mananc dimineata pot sta toata ziua ok, e vorba de logica. Pentru activitate ai nevoie de calorii.

  • >