Ai auzit până acum de microfotografie? Câștigătorii acestei competiții anuale de microfotografie Nikon te vor face să regreți că ai chiulit vreodată de la orele de științe ale naturii.
Dacă te întrebi ce este o microfotografie, o să-ți răspundem pe loc: este o poză făcută printr-un microscop. Lucrul fotografiat poate fi extrem de mic, însă imaginile rezultate sunt pur și simplu impresionante…

Competiția de Microfotografie „Lumea Mică”, organizată de Nikon, se desfășoară încă din anul 1975. Cel mai recent concurs a avut peste 2.000 de competitori din 88 de țări.
Primul loc l-a câșigat această imagine, realizată de doctorul Bram van der Boek de la Institutul Olandez de Cancer. Imaginea înfățișează o celulă epitelială care manifestă o cantitate excesivă de keratină, potrivit oficialilor concursului.
El a făcut fotografia în timp ce studia celulele și tumorile din cadrul cancerului de piele. Fotografia a fost mărită de 40 de ori.
Tehnicile moderne de microfotografie oferă imagini incredibile
„Câștigătorii de anul acesta reflectă cercetările și tendințele remarcabile din științe. De asemenea, fotografiile permit publicului să arunce o privire asupra unei lumi ascunse”, a afirmat într-un comunicat de presă Eric Flem, responsabil de comunicare pentru Nikon Instruments.
„Fotografia câștigătoare de anul acesta este un exemplu al muncii importante din lumea științei. Acea lume poate fi împărtășită datorită tehnologiei imagistice care avansează repede”, a adăugat reprezentantul Nikon.

Fotografia de pe locul doi de anul acesta înfățișează floarea unei plante (Senecio vulgaris). „Doctorul Havi Sarfaty, din Yahud-Monoson, Israel, a înscris această fotografie în concurs datorită felului în care ea reprezintă complexitatea nevăzută a unei simple flori de grădină”, potrivit oficialilor concursului.

Fotografia de pe locul al treilea, de Jean-Marc Bablian din Nantes, Franța, arată poate ca Pac-Man, dar nu este vorba de vreun joc video. Este, de fapt, o algă Volvox vie care eliberează coloniile-fiice.
Fotografia este mărită de o sută de ori, potrivit declarației de presă.

Această imagine microscopică a unei tenii a câștigat locul patru. Ea se aseamănă cu creaturile de coșmar care pot fi găsite la mare adâncime în oceane.
Din fericire, aceste tenii sunt foarte mici. Această imagine a fost mărită de 200 de ori.

Această fotografie cu polen de crin a fost făcută de doctorul David A. Johnson de la Unitatea de Imagistică Biomedicală a Spitalului Universitar Southampton. Fotografia a câștigat locul al șaselea.

Să fie, oare, o grămadă de lumini de Crăciun? Sau o meduză? Sau poate o fotografie abstractă a unui grup de baloane?
Nu. Această fotografie, care a luat locul șapte, înfățișează axoni etichetați individual într-un ganglion al unui embrion de pui.

Această fotografie a luat locul nouă. Ea te-ar putea face să te gândești la pomii de Crăciun. Dar conținutul acestei fotografii nu are nimic de-a face cu copacii mereu verzi și luminile care clipesc.
Ceea ce se vede este un țesut asemănător cu cel cartilaginos. El crește într-un laborator unde sunt folosite celule stem de os.

Ochii unui țânțar te privesc fix în această fotografie care a câștigat locul al 12-lea. Fotografia îi aparține lui Charles B. Krabs din Issaquah, Washington.

David Millard din Austin, Texas a câștigat locul al 14-lea cu această fotografie. Ea înfățișează ouă de fluture depuse pe o frunză. Fotografia este mărită de 7.5 ori.

Această fotografie a câștigat locul al 18-lea. Ea înfățișează pielea unui castravete de mare, mărită de 100 de ori. Culorile stridente se datorează tehnicii numite „polarizare”.
Aceasta este creată direcționând lumina printr-un filtru de polarizare. Astfel, lumina este transmisă într-o singură direcție.
Felul în care materialele interacționează cu lumina polarizată poate să ofere informații suplimentare despre structura și compoziția lor.
Ți-au plăcut aceste fotografii? Care imagine te-a impresionat cel mai mult? Pentru că ne-ar plăcea să știm ce crezi, te rugăm să îți spui opinia într-un comentariu.
Sunt impresionata de ceea ce nu putem vedea!
Felicitari pentru postarea acestor rezultate ale concursului organizat de Nikon!