Secretele lumii ascunse ochiului liber – Concursul de microfotografie Nikon

Ai auzit până acum de microfotografie? Câștigătorii acestei competiții anuale de microfotografie Nikon te vor face să regreți că ai chiulit vreodată de la orele de științe ale naturii.

Dacă te întrebi ce este o microfotografie, o să-ți răspundem pe loc: este o poză făcută printr-un microscop. Lucrul fotografiat poate fi extrem de mic, însă imaginile rezultate sunt pur și simplu impresionante…

microfotografie
Această fotografie înfățișează celule epiteliale umane (keratinocite HaCaT) a căror keratină a fost marcată fluorescent

Competiția de Microfotografie „Lumea Mică”, organizată de Nikon, se desfășoară încă din anul 1975. Cel mai recent concurs a avut peste 2.000 de competitori din 88 de țări.

Primul loc l-a câșigat această imagine, realizată de doctorul Bram van der Boek de la Institutul Olandez de Cancer. Imaginea înfățișează o celulă epitelială care manifestă o cantitate excesivă de keratină, potrivit oficialilor concursului.

El a făcut fotografia în timp ce studia celulele și tumorile din cadrul cancerului de piele. Fotografia a fost mărită de 40 de ori.

Tehnicile moderne de microfotografie oferă imagini incredibile

„Câștigătorii de anul acesta reflectă cercetările și tendințele remarcabile din științe. De asemenea, fotografiile permit publicului să arunce o privire asupra unei lumi ascunse”, a afirmat într-un comunicat de presă Eric Flem, responsabil de comunicare pentru Nikon Instruments.

„Fotografia câștigătoare de anul acesta este un exemplu al muncii importante din lumea științei. Acea lume poate fi împărtășită datorită tehnologiei imagistice care avansează repede”, a adăugat reprezentantul Nikon.

microfotografie
Această fotografie, făcută de doctorul Havi Sarfaty al Clinicii pentru Ochi din Yahud-Monoson, Israel, a câștigat locul al doilea. Ea înfățișează Senecio vulgaris, o plantă cu flori

Fotografia de pe locul doi de anul acesta înfățișează floarea unei plante (Senecio vulgaris). „Doctorul Havi Sarfaty, din Yahud-Monoson, Israel, a înscris această fotografie în concurs datorită felului în care ea reprezintă complexitatea nevăzută a unei simple flori de grădină”, potrivit oficialilor concursului.

microfotografie
Foto: Arată ca un mic Pac-Man, dar sunt de fapt alge Volvox vii care eliberează colonii-fiice

Fotografia de pe locul al treilea, de Jean-Marc Bablian din Nantes, Franța, arată poate ca Pac-Man, dar nu este vorba de vreun joc video. Este, de fapt, o algă Volvox vie care eliberează coloniile-fiice.

Fotografia este mărită de o sută de ori, potrivit declarației de presă.

microfotografie
Nu e de mirare că oamenilor nu le plac teniile. Această fotografie înfățișează o Taenia solium cu scolix-ul scos în afară

Această imagine microscopică a unei tenii a câștigat locul patru. Ea se aseamănă cu creaturile de coșmar care pot fi găsite la mare adâncime în oceane.

Din fericire, aceste tenii sunt foarte mici. Această imagine a fost mărită de 200 de ori.

microfotografie
Această fotografie, care a luat locul al șaselea, înfățișează polen de crin, mărit de 63 de ori

Această fotografie cu polen de crin a fost făcută de doctorul David A. Johnson de la Unitatea de Imagistică Biomedicală a Spitalului Universitar Southampton. Fotografia a câștigat locul al șaselea.

microfotografie
Potrivit oficialilor concursului, această imagine arată „axoni etichetați individual într-un ganglion al unui embrion de pui”

Să fie, oare, o grămadă de lumini de Crăciun? Sau o meduză? Sau poate o fotografie abstractă a unui grup de baloane?

Nu. Această fotografie, care a luat locul șapte, înfățișează axoni etichetați individual într-un ganglion al unui embrion de pui.

microfotografie
Nu, nici acesta nu este un pom de Crăciun. Este o fotografie a unui țesut asemănător cu cel cartilaginos. El crește într-un laborator unde se folosesc celule stem de os. Fibrele de colagen sunt în verde și depozitele de grăsime în roșu

Această fotografie a luat locul nouă. Ea te-ar putea face să te gândești la pomii de Crăciun. Dar conținutul acestei fotografii nu are nimic de-a face cu copacii mereu verzi și luminile care clipesc.

Ceea ce se vede este un țesut asemănător cu cel cartilaginos. El crește într-un laborator unde sunt folosite celule stem de os.

microfotografie
Acest Opiliones (țânțar) te măsoară din priviri

Ochii unui țânțar te privesc fix în această fotografie care a câștigat locul al 12-lea. Fotografia îi aparține lui Charles B. Krabs din Issaquah, Washington.

microfotografie
Arată ca niște fructe mici de ananas, nu? De fapt, sunt ouă de fluturi comuni (Mestra amymone), depuse pe o frunză de Tragia

David Millard din Austin, Texas a câștigat locul al 14-lea cu această fotografie. Ea înfățișează ouă de fluture depuse pe o frunză. Fotografia este mărită de 7.5 ori.

microfotografie
Această imagine arată ca o scenă animată, dar nu este. Este pielea unui castravete de mare (Synapta), mărită de 100 de ori.

Această fotografie a câștigat locul al 18-lea. Ea înfățișează pielea unui castravete de mare, mărită de 100 de ori. Culorile stridente se datorează tehnicii numite „polarizare”.

Aceasta este creată direcționând lumina printr-un filtru de polarizare. Astfel, lumina este transmisă într-o singură direcție.

Felul în care materialele interacționează cu lumina polarizată poate să ofere informații suplimentare despre structura și compoziția lor.

Ți-au plăcut aceste fotografii? Care imagine te-a impresionat cel mai mult? Pentru că ne-ar plăcea să știm ce crezi, te rugăm să îți spui opinia într-un comentariu.

Ca să știi mai mult, citește cartea „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

Comandă „100 de fotografii care au schimbat lumea” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Natalia+Hornet spune:

    Sunt impresionata de ceea ce nu putem vedea!
    Felicitari pentru postarea acestor rezultate ale concursului organizat de Nikon!

  • >