VIDEO Povestea fericită a lui Metro, calul care și-a salvat viața pictând

În anii săi de glorie, Metro a fost un cal de curse foarte cunoscut. Însă, din cauza unor probleme grave de sănătate, animalul a fost scos de pe circuit.

Părea că viața lui se va sfârși curând, iar medicii au recomandat eutanasia. Dar, datorită lui Ron și Wendy Krajewski, doi oameni inimoși, calul și-a descoperit un talent neobișnuit, care avea să-i salveze viața.

Gloria și decăderea lui Metro

Calul Metro 01
„Meteorul Metro” a câștigat opt curse în carieră, însă acest lucru a avut repercusiuni asupra genunchilor săi

Un proverb spune că „poți duce calul la apă, însă nu îl poți obliga să bea”. Atunci când Ron Krajewski i-a făcut pentru prima dată cunoștință lui Metro cu un șevalet, nu exista nicio garanție că animalul avea să picteze.

La urma urmei, acest cal se lupta cu probleme de sănătate încă de când fusese adoptat de către Ron și soția sa, Wendy, în 2009. Cândva, Metro fusese un cal de curse de succes.

Sub numele de „Meteorul Metro”, a câștigat opt curse și 300.000 de dolari la prestigioasele întreceri organizate în Parcul Belmont, din New York. Însă calul a fost retras din competiții după ce s-a accidentat la genunchi.

Probleme mari de sănătate

Calul Metro 02
Metro abordează pânza, asistat de Ron, și pictează de la stânga la dreapta

„Căutam un cal pe care Wendy să-l poată călări și probabil că am fost destul de naivi. În curând, am descoperit că Metro suferise niște răni mai grave decât ne-am așteptat atunci când l-am cumpărat”, a relatat Ron.

Sub supravegherea celor doi soți, Metro a trecut printr-o perioadă de câteva luni de reabilitare și tratament. O vreme, a purtat niște „papuci” special făcuți pentru el.

Însă, în 2012, radiografiile au arătat că articulațiile de la genunchi erau aproape complet distruse. Veterinarul le-a spus soților Krajewski că, în scurt timp, vor fi nevoiți să-l eutanasieze pe Metro.

„Nu voiam să-l las pe o pășune și să uit de el. Voiam să petrecem timpul împreună”, a povestit Ron.

Bărbatul observase că animalul atingea oamenii cu capul pentru a i se oferi atenție și că apuca obiectele cu gura.

Ron și ideea sa genială

Calul Metro 06

Fiind artist profesionist, Ron s-a întrebat dacă l-ar putea convinge pe Metro să țină în gură o pensulă.

„L-am învățat să atingă pânza cu nasul dacă voia să primească recompense alimentare și apoi l-am învățat să țină pensula în gură”, a spus Ron.

Și, spre surprinderea lui, ideea a început să dea rezultate.

„Ar fi putut să atingă pensula de pânză și apoi să o lase să cadă și asta ar fi fost totul. Din fericire, a început să picteze și părea să îi facă plăcere”, a relatat bărbatul.

În curând, Metro a ajuns să creeze opere pe care Ron le-a considerat suficient de bune ca să le pună în vânzare într-o o galerie locală.

Primele patru picturi s-au vândut chiar în săptămâna în care au fost expuse.

Stilul lui Metro a fost comparat cu cel al lui Jackson Pollock, un pictor celebru pentru tehnicile sale de împrăștiere și picurare a culorii.

„Niciun om nu ar putea să picteze ca Metro, fiindcă animalul nu plănuiește tabloul înainte de a-l face. Tușele sunt groase, aleatorii și uneori frânte, ceea ce permite expunerea culorilor de dedesubt. Pânza pur și simplu vibrează”, a afirmat, încântat, Ron.

Din nou celebru

Calul Metro 07
Tablourile lui Metro se vând pentru câteva sute de dolari

Abilitatea neobișnuită a lui Metro a atras atenția unui post local de televiziune din Gettysburg, Pennsylvania, iar povestea calului a fost difuzată la nivel național.

În 2014, exista deja o listă cu 150 de oameni care așteptau să cumpere una dintre operele lui.

Vânzările tablourilor au ajutat la finanțarea unui tratament experimental pentru Metro. După câteva luni, radiografiile arătau că tratamentul dădea rezultate.

Ron și Wendy îi țin pe Metro și pe celălalt cal al lor, Pork Chop („Cotlet de Porc”), într-un grajd aflat la șase kilometri de casă.

Cuplul vizitează caii de aproximativ cinci ori pe săptămână și în două dintre aceste ocazii Ron și Metro țin câte o ședință de pictură.

„Metro are un mic spațiu în hambar, pe care îl numim atelierul său. Spațiul este gata pregătit pentru ca animalul să poată picta”, a povestit Ron.

Ron este atât director artistic, cât și asistent. El alege culoarea și scufundă pensula în ea înainte de a i-o da calului. Apoi, Metro își „face de cap” cu pensula.

Doi artiști și o prietenie de-o viață

Calul Metro 04
Pork Chop (dreapta) îl observă pe Metro în timp ce pictează

Ron și Metro lucrează la trei sau patru pânze deodată, în timpul unei sesiuni de 20 de minute. Ron spune despre Metro că are o personalitate extrovertită și se simte confortabil în fața șevaletului.

Tablourile lui Metro continuă să se vândă bine.

„Avem tablouri de mărimi diferite, care variază ca preț de la 50 la 500 de dolari. Vindem unul sau două pe săptămână”, a povestit Ron.

Ron și Wendy donează jumătate din câștigurile lui Metro unei fundații de caritate numită New Vocations. Fundația se ocupă cu reantrenarea și cu găsirea unei case pentru foștii cai de curse.

Până acum, cei doi soți au donat 80.000 de dolari, care au ajutat între 50 și 60 de cai. La vârsta de 14 ani, Metro nu dă semne că ar vrea s-o ia mai ușor.

„Există ceva legat de pictură care îl interesează foarte mult pe Metro. Nu cred că se va sătura vreodată de pictat”, a concluzionat Ron.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu