Ce caută pe Lună o piatră de pe Terra? Așchia nu sare departe de trunchi

Când astronauții misiunii Apollo 14 au adus înapoi pe Pământ roci lunare, este posibil să fi luat cu ei și o bucată de piatră provenită de pe planeta noastră.

Această bucată de granit de pe Lună ar putea fi prima dovadă că rocile se pot desprinde de pe Pământ și pot ajunge în alte locuri din univers.

Totodată, este una dintre cele mai vechi roci de pe Pământ găsite vreodată, aici sau în altă parte. Rocile de pe Lună sunt aruncate în spațiu și ajung frecvent pe Pământ sub formă de meteoriți, dar iată că și reciproca ar putea fi valabilă.

Această rocă a fost adusă de pe Lună, dar ea ar putea proveni, de fapt, de pe Pământ. Foto: NASA

Citește și Luna: coincidențe cosmice stranii pe care știința nu le poate explica

„Pământul a fost lovit de multe obiecte mari și se poate ca un astfel de impact să fi aruncat materie suficient de departe încât să ajungă pe Lună”, susține William Bottke, de la Institutul Southwest Research din Colorado, citat de New Scientist.

Jeremy Bellucci și colegii săi de la Muzeul Suedez de Istorie Naturală au găsit un astfel de obiect, o bucată minusculă de granit, într-o rocă lunară adusă pe Pământ de astronauții misiunii Apollo 14 de la NASA.

Cercetătorii au evaluat compoziția chimică și proprietățile fizice ale cristalelor de zirconiu din această bucată de granit, pentru a afla cum s-au format.

La Centrul Spațial Johnson, NASA păstrează o colecție de 163.000 de mostre de „astromaterial”, inclusiv aceste roci lunare. Foto: Michael Stravato / New York Times

Au descoperit că cristalele au fost create într-un mediu bogat în oxigen și la o temperatură prea joasă și o presiune prea ridicată ca să fie vorba despre o rocă lunară.

„Dacă s-a format pe Lună, trebuie să se fi format la o adâncime de 167 de kilometri. Nici măcar un impact masiv cu suprafața Lunii nu ar fi de ajuns ca să dezgroape roci de la o asemenea adâncime”, explică Bellucci.

Este posibil ca roca să se fi format în condiții neobișnuite pe Lună, însă Bellucci spune că explicația cea mai simplă este pur și simplu că roca provenea de pe Pământ, fiind similară cu rocile care se formează în magma de aici.

Dar această dezbatere nu s-a încheiat.

„Au atras atenția asupra unei nepotriviri interesante și asupra unei ipoteze, iar acum trebuie să ne dăm seama dacă este valabilă sau nu. Asta ar putea implica studierea altor mostre lunare și căutarea unor roci care să aibă în compoziție substanțe care nu pot fi găsite pe Lună, ceea ce ar însemna că provin în mod sigur de pe Pământ”, spune William Bottke.

Fiindcă acest este atât de vechi – se estimează că s-a format în urmă cu patru miliarde de ani, fiind una dintre cele mai vechi roci de pe planeta noastră descoperite vreodată -, meteorit de pe Pământ ar putea să ne dea indicii despre cum arăta suprafața Pământului la scurt timp după ce s-a format, cu aproximativ 4.5 miliarde de ani în urmă.

Spre deosebire de Pământ, Luna s-a schimbat mult mai puțin de la momentul formării sale, așa că ar fi locul perfect de depozitare a unei capsule a timpului din „prima tinerețe” a planetei noastre.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Ce caută pe Lună o piatră de pe Terra? Așchia nu sare departe de trunchi”

Lasă un comentariu