Incidentul auto cosmic: Mașina distrusă de un meteorit

Pe Pământ cad anual între 18.000 și 84.000 de meteoriți, dintre care cei mai mulți nu depășesc câteva grame, iar majoritatea trec neobservați. De aceea, evenimentul petrecut pe 9 octombrie 1992, când un meteorit de câteva kilograme a lovit un orășel din SUA, a uimit pe toată lumea.

Mai mult, bucata de piatră cosmică „s-a înfipt” în mașina unei tinere, având o viteză de 264 de kilometri la oră la momentul impactului. De altfel, mașina este cel mai faimos obiect lovit vreodată de un meteorit.

O minge de foc

Pe 9 octombrie 1992, o minge de foc strălucitoare a străbătut cerul nopții deasupra estului Statelor Unite. Mii de oameni au rămas uimiți văzând fenomenul.

Martorii au descris mingea de foc ca fiind mai strălucitoare decât Luna. Avea o traiectorie aproape orizontală și se îndrepta către nord-vest. În doar 40 de secunde, meteoritul a traversat patru state, străbătând 700 de kilometri în atmosferă.

Căldura enormă și forța de frecare au spart roca spațială în peste 70 de bucăți, dintre care câteva erau suficient de rapide și de mari încât să-și creeze propriile cozi strălucitoare.

O bucată de meteorit, de greutate considerabilă și cam de mărimea unei mingi de bowling, a aterizat în cele din urmă în Peekskill, New York, cu o bubuitură zgomotoasă.

În acel moment, Michelle Knapp, în vârstă de 17 ani, se uita la televizor în sufrageria părinților ei. Speriată de bubuitură, Knapp a ieșit din casă pentru a investiga ce s-a întâmplat.

Meteoritul a trecut milimetric pe lângă rezervor

VIDEO Incidentul auto cosmic - Mașina distrusă de un meteorit
Michelle Knapp pe șoseaua din fața casei, alături de mașina ei. Fotografia a fost făcută la câteva zile după impact. Foto: John Bortle

Pe șoseaua din fața casei, și-a găsit mașina, un Chevrolet Malibu, într-o stare jalnică. Portbagajul mașinii era îndoit și lovit și avea o gaură în el.

Sub mașină, înfipt în asfalt, era un bolovan. Piatra încă fumega și mirosea a ouă stricate. Ratase la milimetru rezervorul de benzină al mașinii.

Desigur, Michelle nu a fost deloc încântată. Cumpărase mașina recent, iar acum vehiculul era avariat serios. Tânăra a făcut ceea ce ar fi făcut oricine altcineva: a sunat la poliție și a raportat un caz de vandalism.

Însă, după ce a discutat cu un vecin, și-a dat seama că „opera” nu le aparținea unor vandali și că bucata mare de piatră căzuse, de fapt, din cer.

Presupunerea s-a dovedit a fi corectă. A doua zi, un curator de la Muzeul American de Istorie Naturală din New York a confirmat că obiectul era, într-adevăr, un meteorit.

VIDEO Incidentul auto cosmic - Mașina distrusă de un meteorit
Mama lui Michelle Knapp, lângă mașina fiicei ei. Foto: John Bortle

Era același meteorit care străbătuse cerul, atrăgând atenția atâtor oameni. Datorită intervalului orar în care a avut loc, căderea meteoritului din Peekskill a devenit unul dintre evenimentele de acest tip cu cei mai mulți martori din istorie.

Câțiva oameni care asistau la un meci nocturn de fotbal între licee au filmat incidentul. În total, 16 observatori din diferite locuri au înregistrat evenimentul cu camere de filmat. Acest record a fost depășit abia în 2013, atunci când un meteorit a explodat deasupra Rusiei.

Cele 16 filmări ale mingii de foc, realizate din perspective diferite, le-au permis oamenilor de știință să stabilească traiectoria exactă a meteoritului.

Mașina și meteoritul, vândute pe bani buni

VIDEO Incidentul auto cosmic - Mașina distrusă de un meteorit
Un pasionat de meteoriți se pozează lângă celebra mașină. Foto: John Bortle

Într-adevăr, Peekskill este unul dintre puținii meteoriți a cărui orbită este cunoscută cu precizie. Cât despre mașină, Michelle și-a acoperit paguba și chiar a făcut și un profit frumos, vânzând-o soției unui colecționar de meteoriți, pentru 25.000 de dolari.

De atunci, mașina a fost expusă în numeroase orașe din jurul lumii, precum Paris, Tokyo, Munchen și altele, dar și la Muzeul American de Istorie Naturală.

Mai mult, meteoritul, pe care Michelle l-a mutat de la fața locului, a fost vândut cu 50.000 de dolari unui grup de afaceriști. Astăzi, o bucată de un gram din celebrul meteorit costă aproximativ 125 de dolari.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu