Când Rodney Marks, un tânăr astrofizician, a murit, evenimentul a fost pus inițial în seama unor cauze naturale. Însă detaliile care au ieșit la iveală ulterior au arătat că aceasta ar putea fi prima crimă comisă la Polul Sud.
Pe 11 mai 2000, Rodney Marks s-a îmbolnăvit. Avea febră, se plângea de dureri de stomac și greață și fusese consultat de doctor de mai multe ori. Potrivit Mental Floss, după 36 de ore de suferință, Marks a murit.
Dacă s-ar fi aflat în Australia, țara sa natală, ar fi beneficiat de îngrijiri medicale care l-ar fi putut salva. Însă Marks se afla la Stația Amundsen-Scott de la Polul Sud, în Antarctica, unul dintre cele mai izolate locuri de pe Pământ.

Dată fiind locul izolat și intensitatea iernii în Antarctica, trupul lui Marks nu a putut fi transportat imediat la tabăra principală de pe continent.
A fost păstrat acolo timp de șase luni, până când a putut fi transportat cu avionul în Christchurch, Noua Zeelandă, pentru autopsie.
Niciunul dintre cei care se aflau pe stația Amundsen-Scott nu bănuia cât de șocante aveau să fie rezultatele autopsiei. Fundația Națională pentru Știință, care conduce toate operațiunile SUA desfășurate la stație, a emis o declarație care spunea că Marks murise din cauze naturale.
Așa că, atunci când cercetările ulterioare au revelat faptul că Marks fusese otrăvit cu metanol (alcool metilic), s-a instalat panica.
Potrivit The Guardian, descoperirea a demarat o investigație care continuă până astăzi și care a fost înconjurată de controverse încă din prima zi.

Investigația a scos la iveală mai multe indicii care se băteau cap în cap. Marks avea urme de înțepături de ace pe brațe, însă nu avea droguri ilegale în organism. Inițial, s-a stabilit că a murit din cauze naturale, care ar fi putut avea de-a face cu abuzul de alcool pe termen lung.
Însă autopsia a arătat că nu putea fi vorba de așa ceva. Unii investigatori au sugerat că Marks, sub imperiul alcoolului, al singurătății și izolării din Antarctica, ar fi înghițit intenționat metanolul, încercând să se sinucidă.
Însă, după interogarea câtorva dintre colegii bărbatului, precum și a doctorului stației, s-a ajuns la concluzia că Marks nu simulase panica atunci când se îmbolnăvise.
Un investigator a lansat teoria conform căreia Rodney Marks ar fi ingerat din greșeală metanolul, în timpul procesului de distilare a propriei băuturi alcoolice. Însă teoria a fost respinsă, deoarece baza dispunea de un bar bine aprovizionat, care era aproape întotdeauna deschis.

În plus, Marks era un om de știință cu experiență și probabilitatea ca el sau oricare dintre cercetătorii din preajmă să riște să consume o băutură alcoolică fabricată ad-hoc era foarte scăzută.
Experiența acestor oameni de știință excludea probabilitatea ingerării accidentale a metanolului. Alcoolul metilic exista în stație numai în formă diluată, în produsele pentru curățenie.
Conform New Zealand Herald, nimeni nu poate exclude posibilitatea ca unul dintre cei aflați pe stație să-i fi strecurat lui Marks câteva picături de metanol în băutură. Prin urmare, singura explicație plauzibilă era crima.
Cineva îi strecurase cu bună știință lui Marks o doză letală de metanol. Pe stație se mai aflau alte 49 de persoane la acea vreme, așa că cercul de suspecți era destul de redus.
Apoi, investigatorii din Noua Zeelandă au intrat în conflict cu guvernul SUA. Teritoriul pe care a fost construită stația este de mult timp subiect de controverse între SUA și Noua Zeelandă.
Este o bază a SUA și cei mai mulți dintre cei care lucrează aici sunt americani, însă terenul pe care se află baza este revendicat de Noua Zeelandă. Această controversă crease valuri și înainte, dar s-a acutizat în timpul investigației.
Investigația oficială era condusă de Grant Wormald, care lucra pentru Poliția Noii Zeelande. Când a încercat să interogheze americanii care se aflau la bază, numai 13 din 49 au fost de acord să răspundă la întrebări.
Mai mult, când Wormald a cerut Statelor Unite informații despre savanții săi din Antarctica, SUA au refuzat să ofere informații sau să ajute în vreun fel investigația.
În schimb, americanii au demarat propria lor anchetă, ale cărei rezultate nu i-au fost comunicate și lui Wormald. Până în ziua de azi, nimeni nu știe cât de departe a mers investigația sau cât de multe au reușit să afle americanii.

Misterul morții lui Rodney Marks este încă neelucidat, deoarece investigația lui Wormald nu a fost niciodată finalizată. Totuși, probabilitatea de a afla noi informații despre caz pe cel mai izolat și misterios loc de pe Pământ este foarte mică.
Deocamdată, uciderea lui Rodney Marks rămâne singura crimă de la Polul Sud – o crimă încă neelucidată.
Ți s-a părut interesant acest subiect? Citește și 13 curiozități despre Antarctica, deșertul misterios de la Polul Sud. Apoi, află Secretele tărâmului alb: 7 lucruri mai puțin cunoscute despre Antarctica.