Manipularea subconștientului – Mesaje subliminale ascunse în filme celebre

Ne încredem în propria judecată și găsim confortabilă ideea că ne controlăm mințile în fiecare moment. Probabil de aceea ne înspăimântă gândul că suntem bombardați (și controlați) cu mesaje subliminale.

Ideea că cineva ne-a strecurat în minte, fără să ne dăm seama, idei sau sentimente care nu sunt ale noastre e foarte greu de acceptat. Și totuși, multe dintre filmele pe care le apreciem conțin astfel de mesaje subliminale.

Fie că e vorba de apariții de câteva secunde sau de detalii introduse subtil, aceste mesaje subliminale ne induc diverse stări sau ne transmit idei bine ticluite. În acest articol îți prezentăm 4 filme celebre ai căror regizori se joacă cu mințile noastre, ale privitorilor, fără să ne dăm seama.

1. Trilogia Matrix, trimiteri către Biblie

Mesaje subliminale - Matrix
Mașina cu numărul DA203, o trimitere directă la un verset biblic

Matrix a fost unul dintre filmele de referință ale finalului anilor ’90, iar acest lucru nu este surprinzător. Lăudat pentru efectele speciale spectaculoase și inovatoare, acest film mai are ceva ce-l face special: este plin de mesaje subliminale și referințe religioase.

Pe lângă faptul că personajul principal, Neo, este „Cel Ales” (o metaforă care ne duce cu gândul la Isus), regizorul a „presărat” în film mai multe mesaje subliminale, care provin din Biblie.

O modalitate ingenioasă de a strecura astfel de mesaje au fost plăcuțele de înmatriculare folosite în film. Spre exemplu, mașina personajului negativ al trilogiei, Agentul Smith, are numărul de înmatriculare IS 5416.  Aceasta este o trimitere directă la un pasaj din Biblie, Isaia 54:16. Acest pasaj spune:

„Iată, Eu am făcut pe meşterul care suflă cărbunii în foc şi face o armă după meşteşugul lui. Dar tot Eu am făcut şi pe nimicitor ca s-o sfărâme.”

De asemenea, personajul Trinity (Trinitate, în traducere – o referire la Sfânta Treime), conduce o mașină al cărei număr de înmatriculare e DA203. Acest număr ne trimite, din nou, la Biblie, mai precis la Daniel 2:3. Acest pasaj spune:

„Împăratul le-a zis: «Am visat un vis; duhul îmi este tulburat şi aş vrea să ştiu visul acela».”

2. „Cu ochii larg închiși” conține mesaje subliminale în limba română

Mesaje subliminale - Eyes Wide Shut
Scena balului mascat din filmul „Cu ochii larg închiși”. În spatele pianistului, ritualul sinistru este în plină desfășurare. Pe fundal se aude o predică înregistrată într-o biserică din Baia Mare, redată în sens invers

Stanley Kubrick a fost un regizor extrem de atent la detalii, care obișnuia să-și prezinte ideile în moduri dintre cele mai bizare. „Cu ochii larg închiși” (Eyes Wide Shut, în limba engleză) a fost ultimul film regizat de Kubrick, care a decedat în 1999, la câteva zile după lansarea acestui film.

Pelicula e plină de scene misterioase sau de-a dreptul șocante și creează o atmosferă pe alocuri sinistră și incomodă. Unul dintre cele mai celebre momente este acela când personajul Bill (jucat de Tom Cruise) este martorul unui ritual satanic, care precede o orgie sexuală cu oameni mascați.

În videoclipul următor puteți urmări scena ritualului din filmul Eyes Wide Shut.

În timpul ritualului, preotul îmbrăcat în roșu, care conduce ceremonia, cântă o incantație lugubră, ce pare să n-aibă sens. Această scenă a intrigat mulți cinefili, iar secretul ei a fost, într-un final, descoperit.

Incantația rostită în timpul ritualului satanic este înregistrarea inversată a unui pasaj din Liturghie, cântată în limba română, într-o biserică din Baia Mare.

În continuare puteți urmă secvența ritualului redată în sens invers, de la final spre început (astfel încât se pot înțelege cuvintele în limba română).

„Încă ne rugăm pentru mila, viaţa, pacea, sănătatea, mântuirea, cercetarea, lăsarea şi iertarea păcatelor robilor lui Dumnezeu, închinători, miluitori şi binefăcători ai sfântului lăcaşului acestuia. Zis-a Domnul către ucenicii săi: poruncă nouă vă dau vouă…”, se aude pe înregistrare.

3. Strălucirea, un film plin de paradoxuri

Mesaje subliminale - The Shining
O scenă din The Shining. Personajul interpretat de Jack Nicholson alunecă ireversibil pe panta nebuniei

Următorul film de pe lista cu mesaje subliminale este regizat tot de celebrul Stanley Kubrick. „Strălucirea”, cu titlul original „The Shining”, este ecranizarea romanului omonim al scriitorului Stephen King.

Povestea se țese în jurul lui Jack Torrance (jucat de Jack Nicholson), un alcoolic în curs de reabilitare, care se mută împreună cu familia la hotelul Overlook, pentru a-l administra.

În timp, spațiul care pare primitor îl transformă pe Jack într-un criminal psihopat. Pentru a sugera alunecarea lui Jack înspre nebunie, Kubrick modifică intenționat spațiul în care se desfășoară acțiunea. Îl transformă, pe nesimțite, într-un loc de neînțeles și paradoxal.

Ferestre false, camere care se suprapun, pereți construiți fără logică – toate aceste distorsiuni imperceptibile transmit un mesaj subtil spectatorilor.

Acest spațiu care sfidează logicile fizicii indică, în mod aproape imperceptibil, alunecarea personajului principal spre o lume care nu are sens.

4. Exorcistul și apariția „Căpitanului Howdy”

Mesaje subliminale - The Exorcist
Rânjetul din altă lume al Căpitanului Howdy

Deși a fost lansat în 1973, Exorcistul este în continuare un film de groază care-ți dă fiori. Înspăimântătoarea poveste prezintă cazul unei fete posedate de diavol, iar filmul este plin de scene șocante.

Ca și cum acestea n-ar fi fost de ajuns, regizorul a strecurat în film și câteva mesaje subliminale, care sporesc groaza. De mai multe ori de-a lungul peliculei, pentru doar o fracțiune de secundă, apare fața unui demon – denumit Pazuzu sau Căpitanul Howdy.

Potrivit regizorului William Friedkin, chipul Căpitanului Howdy apare și dispare atât de fulgerător încât inițial publicul nici măcar nu l-a remarcat. De altfel, aparițiile demonului pot fi observate doar dacă spectatorii apasă butonul „pauză” și opresc filmul la scena respectivă.

Motivul pentru care regizorul a introdus aceste apariții este acela de a crea tensiune și teamă în rândul publicului, fără ca acesta să-și dea seama ce a cauzat aceste sentimente.

Tot în acest scop, Friedkin a adăugat pe fundalul anumitor scene un zumzet de albine, care să sporească sentimentul de disconfort.

Ca să știi mai mult

Ce este mintea? Din ce este făcută, de fapt, adevărata experiență a sinelui? Cum diferă mintea de creier? Cartea îl conduce pe cititor într-o călătorie profund personală și științifică spre adâncurile conștiinței, pe tărâmul experienței subiective și în cotloanele procesării informației – descoperind însușirea de autoorganizare a minții, care se manifestă atât din organismul uman, cât și din relațiile pe care le avem unul cu altul și cu lumea înconjurătoare.

Comandă cartea „Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane” pe Cărturești sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Agentul Smith are număr Iași! (IS 5416)

  • Munteanu Ovidiu spune:

    Mesajul subliminal are efect, ori aici pot să tot văd și aud, că nu reactionez. Dacă nu scriați astea, n-aș fi știut.

  • Cristina spune:

    Foarte interesant articol . Nici eu nu am observat aceste mici amanunte ,care scapa privitorului . Va multumesc !

  • >