Mersul pe scândură: Chiar foloseau pirații această metodă de execuție?

Dacă ai urmărit vreodată filme și desene animate cu pirați, trebuie să fi văzut vreo scenă în care un prizonier este forțat de mardeiași să meargă pe o scândură. În astfel de scene, victima este forțată să meargă până la capătul unei scânduri de lemn proiectate pe lateralul unei nave, căzând apoi în apă și sfârșind înecată sau mâncată de rechini.

Este o presupusă formă de pedeapsă pe care povestitorii o menționează de multă vreme și care, odată cu trecerea timpului, a ajuns să se impună și în lumea divertismentului. Dar oare pirații chiar au folosit această metodă de execuție?

Cea mai veche relatare despre mersul pe scândură

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/piratii-chiar-isi-obligau-victimele-sa-mearga-pe-scandura-0_700x420.jpeg
Foto: Wikimedia Commons

Când vine vorba de a descoperi detalii din trecut, primul lucru pe care ar trebui să îl facem este să căutăm surse istorice. Ei bine, una dintre cele mai vechi dovezi pe această temă provine dintr-o carte în limba engleză care descria aventurile pe mare ale piraților și stilul lor de viață.

Denumită „A General History of the Pyrates”, această lucrare a fost publicată în 1724 de un autor care lucra sub pseudonimul „Captain Charles Johnson”. Aceasta afirmă că, în perioada romană antică, pirații din Mediterană le redau libertatea prizonierilor într-un mod destul de crud.

Potrivit cărții, pirații forțau prizonierul să sară de pe scândură, astfel încât, dacă scăpa viu (ceea ce era practic imposibil să se întâmple în largul mării), acesta era liber să-și trăiască viața.

Relatările incomplete ridică semne de întrebare cu privire la această practică

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/piratii-chiar-isi-obligau-victimele-sa-mearga-pe-scandura-1_700x420.jpeg
Foto: Wikimedia Commons

În ciuda informațiilor din cartea citată, majoritatea celorlalte relatări din acea epocă despre actul de a merge pe scândură sunt mai degrabă incomplete, în cel mai bun caz.

Potrivit History, înainte de execuția sa din 1769, un marinar pe nume George Wood a mărturisit chiar că a forțat cel puțin un prizonier să facă acest lucru. Numai că, în mod interesant, Wood nu era un pirat, ci un marinar obișnuit.

53 de ani mai târziu, un martor ocular a scris că William Smith, un căpitan britanic, a fost capturat de niște pirați. Potrivit martorului, lângă goeletă a fost așezată o scândură pe care l-au pus pe căpitanul Smith să meargă, astfel încât, atunci când acesta s-a apropiat de capătul dinspre mare, pirații au înclinat scândura, aruncându-l în apă.

Ce putem concluziona din toate acestea?

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/piratii-chiar-isi-obligau-victimele-sa-mearga-pe-scandura-2_700x420.jpeg
Foto: PxHere

Din cauza acestei lipse de dovezi concrete, majoritatea istoricilor concluzionează că, deși acest tip de execuție a existat, aplicarea sa a fost foarte rară. În schimb, mulți prizonieri au fost probabil ținuți în viață ca ostatici, ceea ce ar fi fost mult mai avantajos pentru pirați în cazul unui posibil șantaj.

În cele din urmă, pirații nu s-ar fi obosit să folosească un mijloc atât de elaborat (și predispus la incidente) ca să scape de prizonierii lor. Pe de altă parte, acei corsari cărora le plăcea în mod deosebit să-și tortureze victimele (cum ar fi Edward Low), ar fi preferat metode care să prelungească mai mult agonia celor pe care îi omorau.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu