Melcul roz de pe Muntele Kaputar, uriașul cu plămâni în loc de branhii

Datorită unor circumstanțe unice, mica pădure de pe vârful Muntelui Kaputar păstrează o rămășiță dintr-o eră geologică îndepărtată.

Măsurând doar 10 kilometri pătrați, această pădure adăpostește forme de viață care nu se găsesc nicăieri altundeva în lume. Printre acestea se numără un melc gigantic, de culoare roz aprins, o apariție spectaculoasă în mediul verde în care trăiește.

Melci tropicali pe un continent tot mai arid

Mecul roz
Foto: Australian Geographic

Cu milioane de ani în urmă, când Australia făcea parte dintr-un supercontinent cunoscut sub numele de Gondwana, teritoriul era acoperit de păduri tropicale luxuriante.

De atunci, condițiile de pe continent s-au schimbat drastic, climatul tot mai uscat distrugând multe dintre speciile specifice pădurii tropicale care domina odinioară regiunea.

Însă o erupție vulcanică (Muntele Kaputar este rămășița unui vulcan stins) petrecută în urmă cu 17 milioane de ani a favorizat menținerea climei mai reci și mai umede, condiție necesară pentru supraviețuirea câtorva dintre animalele care populau pădurea tropicală.

Melci roz 02
Foto: Serviciul de Parcuri Naționale, Faună și Floră al statului New South Wales

Muntele Kaputar găzduiește astăzi cel puțin 20 de specii de melci care nu se găsesc nicăieri altundeva în lume. Drept urmare, zona a fost clasificată comunitate ecologică pe cale de dispariție, prima de acest fel din Australia.

De departe cel mai colorat membru al acestui ecosistem este melcul gigant roz (Triboniophorus aff. graeffei), care poate atinge lungimea de 20 de centimetri și lățimea de 6 centimetri.

Aceste creaturi au culoarea roz aprins și fac parte dintr-o subclasă de gastropode numită Pulmonata, care au plămâni în loc de branhii.

Își petrec ziua ascunși sub covorul de frunze de pe sol

Melci roz 02
Foto: Oficiul pentru Mediu al Guvernului statului New South Wales via Flickr

Melcii trăiesc la altitudinea de aproximativ 1.500 de metri și își petrec cea mai mare parte a timpului îngropați sub stratul de frunze de eucalipt, cu care se hrănesc.

Însă, pe timpul nopții sau în diminețile umede, melcii roz ies de sub covorul de frunze și urcă pe copaci ca să mănânce algele și mușchiul care crește pe trunchiuri.

Potrivit lui Michael Murphy, un angajat al Serviciul de Parcuri Naționale, Faună și Floră din New South Wales, care patrulează în mod regulat pe Muntele Kaputar, în aceste momente ale zilei melcii ies la suprafață cu sutele.

Aceste creaturi au și un rol important în ecosistem: ajută la descompunerea frunzelor căzute pe sol, care servesc drept îngrășământ pentru alte plante din pădure. De asemenea, servesc drept hrană pentru păsări și alte animale.

Printre viețuitoarele deosebite de pe Muntele Kaputar se numără trei specii de melci canibali care se hrănesc cu „frații” lor vegetarieni, urmărindu-i după dârele de mucus.

Muntele Kaputar
În vara anului 2020, cei responsabili de administrarea Parcului Muntele Kaputar au pus la dispoziția vizitatorilor o aplicație prin care pot semnala prezența melcilor roz. Cu ajutorul informațiilor, administratorii speră că vor putea urmări mai bine starea de sănătate a acestor creaturi. Foto: Northern Daily Leader

Din păcate, echilibrul ecosistemului de pe acest munte din Australia este delicat, iar o creștere a temperaturii de doar unul sau două grade Celsius are potențialul de a distruge populația de melci.

Într-un efort de conservare a acestui habitat special, autoritățile din New South Wales au început demersurile pentru ca zona să fie desemnată Comunitate Ecologică în Pericol.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>