Melcul conic veninos, singura creatură care vânează cu ajutorul insulinei

Un nou studiu constată că cel puțin două specii de melci conici au transformat insulina într-o armă subacvatică. Când se furișează aproape de pradă, acești melci acvatici eliberează un nor de insulină, un hormon care poate declanșa scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Peștii din apropiere nu au nicio șansă. Afluxul brusc de insulină le pătrunde în branhii și ajunge apoi în fluxul sanguin. În câteva momente, nu mai au energie ca să înoate și sfârșesc mâncați de vii.

Un melc conic (Conus geographus) surprins la ora mesei. Foto: Jason Biggs / Baldomero Olivera

„Melcul are o gură foarte mare și prinde peștele cu totul. Faptul că un animal reușește să atace metabolismul prăzii sale este cu totul unic”, afirmă Helena Safavi, profesor de biologie la Universitatea din Utah, Statele Unite ale Americii, citată de LiveScience.

Safavi și colegii săi au descoperit această armă cu insulină în timp ce analizau veninul produs de diferiți melci conici. Se știe că peste 100 de specii ale acestor prădători subacvatici cu lungimea 15 centimetri eliberează toxine complexe, care paralizează prada.

În trecut, cercetătorii au folosit veninul de melc conic pentru a dezvolta medicamente, cum ar fi ziconotida, de 1.000 de ori mai puternică decât morfina și care a fost concepută pornind de la toxina produsă de melcul Conus magus.

Cochilia unui melc conic care folosește insulină la vânătoare. Foto: My Thi Thao Huynh

În general, melcii conici care folosesc „harpoane” ca să-și străpungă prada și să-i inoculeze neurotoxine nu secretă insulină.

Totuși, două specii – Conus geographus și Conus tulipa – utilizează insulina într-un cocktail de toxine pe care le eliberează în apă pentru a dezorienta peștii pe care urmează să-i mănânce.

Insulina este un hormon care ajută la menținerea la un nivel optim a cantității de zahăr din sânge. Oamenii produc insulină în pancreas, însă moluștele o produc în celulele neuroendocrine, cum ar fi celulele nervoase.

În mod neașteptat, aceste două specii de melci conici produc insulină normală în celulele lor neuroendocrine și insulină toxică în glanda care secretă venin.

Acesta este primul caz descoperit în care un animal folosește insulina în venin. Mai mult, insulina melcilor conici seamănă cu insulina peștilor, făcând-o un instrument eficient împotriva prăzii preferate a melcilor.

Când cercetătorii au injectat insulină în peștele-zebră, acesta a devenit letargic în mai puțin de un minut, chiar dacă avea în sânge un nivel ridicat de zahăr la începutul experimentului.

Insulina-venin variază, de asemenea, în funcție de dieta melcului. De exemplu, melcii conici care mănâncă viermi produc o insulină care seamănă cu insulina viermilor.

Conus geographus înghițind un pește atacat cu insulină. Foto: Baldomero Olivera

Acest lucru dovedește că unele specii de melci conici și-au perfecționat insulina-venin astfel încât să o imite pe cea a prăzii lor.

Este posibil ca C. geographus și C. tulipa să fi dezvoltat această insulină (cu structură chimică similară insulinei de pește) de-a lungul a milioane de ani, transformând-o într-o armă extrem de specializată, este de părere Jon-Paul Bingham, profesor de bioinginerie la Universitatea din Hawaii.

Potrivit acestuia, neobișnuita metodă de vânătoare folosită de melcii conici ar putea servi la crearea de noi medicamente și tehnici de administrare a acestora.

„O mulțime de medicamente au efecte secundare. Acestea apar tocmai pentru că medicamentele nu sunt selective. Dacă – folosind rețetele folosite de melci conici – putem ajusta medicamentele astfel încât să fie mai selective, probabil că vom fi în stare să producem medicamente mai bune”, afirmă Bingham.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>