Ființele bizare din jurul nostru: Melcii cu 15.000 de dinți

Ai crede că melcii sunt niște creaturi banale, dar nu este așa. Știm că sunt emblema lentorii, însă unele specii au capacități uimitoare și puțin cunoscute.

De exemplu, există specii de melci care pot prospera în condiții foarte de mediu foarte dure (de pildă, în vulcani), își pot paraliza prada și se pot înmulți prin aruncarea unor „săgeți de iubire” spre partenerii lor.

Melc
Un melc la ora mesei. Foto: Pinterest

Dacă niciuna dintre aceste abilități nu te impresionează, aruncă o privire (cu microscopul) în gura unui melc! Vei descoperi mai multe șiruri de dinți ascuțiți, al căror număr se ridică la câteva mii.

Un  melc are între 2.000 și 15.000 de dinți. Aceștia sunt îndreptați spre interior, permițându-i melcului să apuce și să înghită hrana cu ușurință.

Mai multe șiruri de dinți. Ca la rechini!

Dinti melci
Așa arată dinții unui melc, văzuți la microscop. Foto: NHM.org

Numărul de dinți nu este singura caracteristică fascinantă a acestor creaturi. Melcii își schimbă dinții precum rechinii. Șirurile noi cresc în partea din spate a gurii și înaintează treptat spre exterior, pentru a le înlocui pe cele uzate.

Aceste șiruri alcătuiesc radula, o placă dură, asemănătoare unei pile, pe care melcul o folosește ca să apuce și să mestece hrana. Dintre toate varietățile de melci, melcul turtit – care trăiește în mare – este, probabil, cel mai dotat din punct de vedere al danturii.

Cel mai rezistent material de pe Pământ?

Dinții melcului turtit sunt alcătuiți din proteine întărite de nanofibre minerale. Potrivit unui studiu, aceste fibre sunt mai puternice chiar și decât pânza de păianjen, ceea ce înseamnă că ar putea fi cel mai rezistent material biologic de pe Pământ.

Totuși, aceste creaturi nu sunt chiar atât de înspăimântătoare: dinții melcului sunt pur și simplu minusculi. Spre exemplu, un dinte al melcului turtit este mai subțire decât un fir de păr.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și alte animale cu abilități ieșite din comun, precum dipnoiul african, peștele care doarme 5 ani, fără mâncare sau apă. Apoi, află 8 adevăruri uimitoare despre caracatițe, ființele cu 3 inimi.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • afacere profitabilă : stomatolog la melci !

  • >