Melcul care se auto-decapitează și își regenerează întregul corp

Oamenii de știință din Japonia făcut recent o descoperire surprinzătoare: două specii de melci de mare care au abilitatea de a se decapita, dezvoltând apoi un nou corp din capul retezat. Întreg procesul de regenerare durează doar două săptămâni și este cu adevărat uimitor.

Majoritatea cazurilor de regenerare la animale implică părțile rănite sau secționate ale corpului, precum picioarele sau coada.

Elysia cf. marginata
Un melc din specia Elysia cf. marginata. Foto: Pinterest

Dar acești melci de mare, Elysia cf. marginata și Elysia atroviridis (care aparțin ordinului Sacoglossa), sunt capabili să își regenereze întregul corp păstrându-și doar capul, pe care îl pot detașa intenționat de corpul inițial.

De parcă acest lucru nu ar fi suficient de ciudat, capetele melcilor pot supraviețui în mod autonom săptămâni întregi, „furând” capacitatea de fotosinteză de la plantele cu care se hrănesc.

Mai mult, deși este desprins de cap, corpul este capabil să supraviețuiască, la rândul lui, zile sau chiar luni în șir.

Descoperirea a fost făcută accidental

Corp si cap
Corpul și capul pot supraviețui independent unul de celălalt. Foto: Sayaka Mitoh

Cercetătorii care au făcut descoperirea au publicat concluziile în revista Current Biology la 8 martie 2021.

„Credem că aceasta este cea mai radicală formă de autonomie și de regenerare din natură”, a declarat Sayaka Mitoh, de la Universitatea din Nara, Japonia, coautoare a studiului.

Mitoh a observat pentru prima oară acest comportament bizar din întâmplare, într-un acvariu din laboratorul universității. În 2018, aceasta a văzut capul detașat al unui melc din specia Elysia cf. marginata deplasându-se în cerc în jurul corpului secționat.

A crezut că melcul va muri în scur timp, însă acest lucru nu s-a întâmplat, relatează SciTech Daily. În schimb, rana de pe partea din spate a capului melcului s-a vindecat, iar pe locul cicatricii a început să crească un corp nou.

După câteva zile, corpul nou avea deja inimă, iar după aproximativ trei săptămâni melcul înlocuise corpul vechi în proporție de 80%, inclusiv organele vitale fără de care capul reușise să supraviețuiască atât de mult.

Investigațiile ulterioare au arătat că o altă specie de melc de mare din ordinul Sacoglossa (Elysia atroviridis) este, la rândul ei, capabilă să se regenereze în acest fel și că anumite exemplare pot trece prin întregul proces de mai multe ori.

În mod surprinzător, și corpul desprins de cap a reușit să supraviețuiască.

Potrivit lui Mitoh, corpul vechi continuă să se miște și să trăiască între câteva zile și câteva luni, iar inima acestuia este perfect funcțională. Cu toate acestea, potrivit CNN, corpurile decapitate nu par să aibă abilitatea de a dezvolta capete noi.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că doar melcii mai tineri sunt capabili de autonomie și regenerare. În cazul melcilor mai bătrâni, capetele au supraviețuit până la zece zile, dar nu au început să se hrănească sau să se regenereze.

„Fură” capacitatea de fotosinteză de la plante

Procesul de regenerare necesită multă energie, greu de produs în cazul capului autonom. Dar melcii au o armă secretă: „fură” cloroplaste (părțile celulelor care le permit plantelor să transforme lumina în energie prin fotosinteză) din algele pe care le mănâncă și le încorporează în propriile țesuturi.

Melc fotosinteza
Foto: Grunge

Acest lucru le permite să se hrănească prin fotosinteză, obținând suficientă energie pentru a duce la bun sfârșit procesul de regenerare.

Nu se știe cum reușesc melcii să își regenereze întregul corp, însă cercetătorii bănuiesc că celulele stem joacă un rol important în proces.

O altă întrebare fără răspuns este de ce își abandonează melcii vechiul corp, mai ales că nu există niciun motiv evident pentru a face acest lucru (corpul nu este rănit).

Una dintre ipoteze este faptul că vechiul corp este infestat de paraziți, iar capul îl elimină ca să-și asigure supraviețuirea.

Savanții intenționează să își continue cercetările, pentru a descoperi mecanismele care stau în spatele acestei regenerări demne de filmele SF.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu