Megascolides australis, râmele de 3 metri lungime confundate uneori cu șerpii

Pe valea râului Bass din Gippsland, în sud-estul statului australian Victoria, trăiesc unele dintre cele mai mari râme din lume, care pot crește până la trei metri lungime.

Râma gigantică din Gippsland (Megascolides australis) este una dintre cele mai fascinante creaturi din lume, capabilă să supraviețuiască într-un mediu complet schimbat de oameni și arătându-se rareori la suprafață.

O râmă uriașă descoperită de muncitori. Foto: ABC Pilbara

Aceste râme uriașe pot fi găsite doar într-un perimetru de 250 de kilometri pătrați, un habitat acoperit cândva de păduri dense, dar transformat între timp în terenuri agricole, potrivit Australian Geographic.

În afară de mărimea impresionantă, această capacitate de a supraviețui într-un peisaj din care vegetația nativă a fost complet eliminată este o altă trăsătură fascinantă a râmei gigantice din Gippsland.

Râmele au fost descoperite în anii 1800, când muncitorii de pe o linie de cale ferată au dezgropat din greșeală un specimen. Crezând că era un fel de șarpe, muncitorii au prezentat animalul unui profesor de la Universitatea din Melbourne, care a confirmat că, de fapt, era o râmă crescută peste măsură.

De atunci, au fost descoperite constant specimene mai lungi de un metru, precum și o mulțime de specimene de până la doi metri.

Deși recordul mondial Guinness pentru cea mai mare râmă din lume aparține unui exemplar de Microchaetus rappi, din Africa de Sud, care măsura 6.7 metri, ca specie, Megascolides australis sunt de departe cele mai mari râme din lume.

Acești viermi fascinanți au o piele foarte moale și încât trăiesc în sisteme de vizuini permanente și umede.

Foto: giantearthworm.org.au

Din cauza mărimii lor și a solului umed în care trăiesc, mișcarea subterană rapidă a râmelor uriașe din Gippsland produce zgomote ciudate, gâlgâitoare, care amintesc de apa care se scurge dintr-o cadă de baie, după cum poți observa în documentarul de mai jos.

Aceste sunete bizare sunt suficient de puternice pentru a fi auzite la suprafață, îngrozindu-i pe cei care nu știu că sunt produse de niște animale inofensive.

Folosindu-și capetele musculoase pentru a scormoni prin pământ în timp ce ingerează ciuperci, bacterii, alge și microbi, râmele gigantice din Gippsland pot ajunge până la adâncimea de 1.5 metri.

Par unele dintre cele mai timide creaturi cunoscute, deoarece sunt rareori văzute la suprafață. De fapt, singurul moment în care se știe că ies la suprafață este în timpul ploilor abundente, când vizuinile lor sunt inundate.

Este uimitor că râmele gigantice s-au adaptat și au supraviețuit în ciuda faptului că habitatul lor s-a schimbat drastic în ultimele două secole, însă activitatea umană a pus specia pe lista celor pe cale de dispariție.

Toxinele folosite în agricultură și vulnerabilitatea râmelor la rănile fizice, din cauza dimensiunilor lor, nu au făcut decât să înrăutățească situația.

Nimeni nu știe cu adevărat cum se împerechează râmele gigantice din Gippsland, deoarece ieșirea la suprafață pare puțin probabilă din cauza amenințării prădătorilor, iar vizuinile lor subterane sunt atât de strâmte încât permit trecerea unui singur exemplar odată.

Râmele din Gippsland pot ajunge la trei metri lungime. Foto: Rodney Start / Museums Victoria

Oamenii de știință speculează că râmele își pot lungi corpul, devenind mai subțiri, astfel încât doi indivizi să încapă unul lângă celălalt în vizuină, dar nimeni nu știe cu adevărat cu siguranță cum se desfășoară procesul de împerechere.

Râmele uriașe din Gippsland produc un singur ou pe an, din care va ieși un singur pui, după o perioadă de 12 luni.

Măsurând aproximativ 30 de centimetri la momentul eclozării, puiul este deja uriaș, dar are o rată de creștere foarte lentă pentru restul vieții, ceea ce, potrivit unor oameni de știință, sugerează că aceste animale pot trăi zece ani, poate chiar mai mult.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu