Megalitul Al Naslaa – „Glumă de piatră” sau dovada unei civilizații avansate

În plin deșert, în Peninsula Arabă, între întinderi nemărginite de nisip, se află un bloc imens de piatră ale cărui mistere dăinuie de mii de ani. În oaza Tayma, din Arabia Saudită, se află un lucru extraordinar și inexplicabil: megalitul Al Naslaa, tăiat în două cu o precizie excepțională.

Întreaga lui greutate se sprijină pe un piedestal erodat, într-un echilibru perfect, care sfidează orice logică. Este oare megalitul Al Naslaa rezultatul a mii de ani de eroziune (așa cum susține o teorie) sau creația unei civilizații antice avansate?

Până acum, avem o mulțime de ipoteze, dar niciun răspuns cert.

O tăietură perfectă, ca de laser

megalitul Al Naslaa - Piatra

Foto: unusualplaces.org

Oaza Tayma este faimoasă pentru o moștenire istorică unică. În antichitate, oaza se afla pe una dintre principalele rute comerciale din Orient.

La un moment dat, aici și-a avut reședința regele babilonian Nabonidus. Oaza este menționată în texte asiriene și biblice atât ca punct comercial, cât și datorită sculpturilor în piatră realizate aici.

Însă punctul de atracție al oazei este de departe o rocă imensă, denumită Al Naslaa. Uriașul bloc de piatră este amplasat pe ceva ce pare a fi un piedestal natural erodat.

Blocul este secționat pe mijloc, printr-o linie perfect dreaptă, ce pare realizată cu un instrument de mare precizie. Megalitul a fost descoperit în 1883 de Charles Huver, iar de atunci este centrul multor teorii și controverse.

Motivul este, evident, falia extrem de dreaptă și precisă care separă cele două bucăți ale monolitului. Cercetătorii care au studiat formațiunea Al Naslaa au avansat diverse ipoteze.

Unele sunt bazate pe logică și știință, altele sunt o interpretare alternativă a istoriei. Punctul lor comun este, însă, faptul că niciuna nu a fost confirmată pe deplin.

Megalitul Al Naslaa: multe teorii și prea puține date

megalitul Al Naslaa - Fanta

Foto: rwcnews.com

Probabil cea mai plauzibilă teorie este aceea că Al Naslaa este o formațiune naturală. Cea mai mare parte a Peninsulei Arabe este formată din calcar, gresie și șisturi cristaline.

Aceste depuneri sedimentare s-au format pe vremea când regiunea era acoperită de apele mării. Astăzi, în deșertul arabic, nisipul adus de vânt, dar și ploile periodice au săpat în solul din calcar și gresie, creând multe forme neobișnuite.

Unele dintre ele, precum megalitul Al Naslaa, au un aspect extraordinar. Aspectul inedit al acestui bloc de piatră ar putea fi dat de nisipul purtat de vânt, care s-a lovit timp de mii de ani de suprafața rocii.

Rocile formate în acest mod se numesc ventifacte. Ele au forme dintre cele mai bizare, iar suprafața lor este foarte fină, ca și când ar fi fost șlefuite de om.

Un alt loc faimos pentru numeroase ventifacte este deșertul Egiptului. Rocile de aici seamănă cu niște ciuperci gigantice, plantate bine în pământ.

Nu se știe sigur dacă piatra Al Naslaa este într-adevăr un ventifact, deși „piedestalul” pe care se află pare să indice asta. Partea superioară a blocului are o suprafață extrem de fină pe o latură, dar forma de ansamblu este prea neregulată ca să fie vorba de un ventifact.

Totuși, spun cercetătorii, ar putea fi vorba de un ventifact în curs de formare.

O veche falie?

megalitul Al Naslaa - Piedestal

Foto: avilagtitkai.com

Geologii care au examinat „tăietura” dintre cele două părți ale blocului spun că ea s-a format probabil din cauza deplasării plăcilor tectonice. S-a sugerat, de asemenea, că linia realizată cu atâta precizie ar putea fi chiar o falie dintre două plăci.

Având în vedere că roca aflată în apropierea unei falii tinde să slăbească și să se erodeze repede, această teorie este, și ea, valabilă. Mai mult, este posibil nisipul care s-a lovit de crăpăturile rocii timp de mii de ani să fi erodat materia mult mai repede.

Ruptura ar putea fi explicată și printr-o fractură cauzată de presiune. Conform geologilor, astfel de fracturi sunt în general foarte drepte și seamănă cu cele artificiale.

Creația unei civilizații avansate?

megalitul Al Naslaa - Puma Punku

Cercetătorii fac măsurători la Puma Punku
Foto: hiddenincatours.com

Acestea sunt teoriile clasice, dar există și altele, mai ieștite din comun. Unii cercetători au sugerat că roca ar fi fost tăiată cu laserul, de o civilizație antică avansată.

Precizia cu care a fost tăiat imensul bloc, precum și faptul că falia este extrem de bine șlefuită ne duc imediat cu gândul la obiectele realizate artificial. Al Naslaa nu este singurul bloc de piatră cu tăieturi ce par făcute cu ajutorul tehnologiilor avansate.

Astfel de creații au mai fost descoperite la Puma Punku (Bolivia), dar și în alte situri arheologice din întreaga lume. De asemenea, un alt indiciu al unei civilizații antice avansate, astăzi necunoscute, se află chiar în Balcani, în Bosnia și Herțegovina.

Aici, arheologul Semir Osmanagic a descoperit o sferă de piatră ce poate schimba istoria. Toate aceste probe pun megalitul Al Naslaa într-o altă lumină.

Este posibil, deci, ca toate aceste structuri să fi fost realizate de o civilizație cu cunoștințe tehnice avansate, pierdută în negura timpului? Unii istorici sunt tentați să creadă asta, dar până la descoperirea de noi dovezi nicio teorie nu poate fi confirmată incontestabil.

Articole fascinante

  • Dan spune:

    Totul pentru omul de rînd e un mister…nu trebuie sa stim prea multe ….

    • NEAGU MARIANA spune:

      …. omul de rând a învățat să citească și să ” decanteze” singur unele …. știri senzaționale ! … folosirea minții într-o anumită direcție poate fi de folos și omului …de rând ! …. atât timp cât avem palpabil o eră a URIAȘILOR și ni se ascunde totul despre ea ,consider că e MAREA VERIGĂ CE NE POATE EXPLICA ….MISTERELE !

  • >