Megalitul Al Naslaa: „Glumă de piatră” sau dovada unei civilizații avansate

În plin deșert, în Peninsula Arabă, între întinderi nemărginite de nisip, se află un bloc imens de piatră ale cărui secrete dăinuie de mii de ani. Este vorba de megalitul Al Naslaa, din oaza Tayma din Arabia Saudită, tăiat în două cu o precizie ieșită din comun.

Întreaga greutate a blocului de piatră se sprijină pe un piedestal erodat, într-un echilibru perfect, care pare să sfideze logica. Este megalitul Al Naslaa rezultatul câtorva milenii de eroziune (așa cum susține o teorie) sau creația unei civilizații antice avansate, dar necunoscute?

Până acum, s-au strâns o mulțime de ipoteze, dar niciun răspuns cert.

O tăietură perfectă, ca de laser

megalitul Al Naslaa - Piatra
Foto: Wikimedia

Oaza Tayma este faimoasă pentru o moștenirea sa istorică. În Antichitate, oaza se afla pe una dintre principalele rute comerciale din Orient. La un moment dat, aici și-a avut reședința regele babilonian Nabonidus.

Oaza este menționată în texte asiriene și biblice atât ca punct comercial, cât și datorită sculpturilor în piatră realizate aici. Însă punctul de atracție al oazei este de departe o rocă imensă, denumită Al Naslaa.

Uriașul bloc de piatră este amplasat pe ceva ce pare a fi un piedestal natural erodat. Blocul este secționat pe mijloc, printr-o linie perfect dreaptă, ce pare realizată cu un instrument de mare precizie.

Megalitul a fost descoperit în 1883 de Charles Huver, iar de atunci este în centrul multor teorii și controverse. Motivul este, evident, tăietura precisă care separă cele două bucăți ale monolitului.

Megalitul Al Naslaa: multe teorii și prea puține date

Cercetătorii care au studiat formațiunea Al Naslaa au avansat diverse ipoteze. Unele sunt bazate pe logică și știință, altele sunt o interpretare alternativă a istoriei. Punctul lor comun este, însă, faptul că niciuna nu a fost confirmată pe deplin.

Probabil cea mai plauzibilă teorie este aceea că Al Naslaa este o formațiune naturală. Cea mai mare parte a Peninsulei Arabe este formată din calcar, gresie și șisturi cristaline.

Aceste depuneri sedimentare s-au format pe vremea când regiunea era acoperită de apele mării. Astăzi, în deșert, nisipul adus de vânt și ploile periodice au săpat în solul din calcar și gresie, creând multe forme neobișnuite.

megalitul Al Naslaa - Fanta
Foto: RWC News

Unele dintre ele, precum megalitul Al Naslaa, au un aspect extraordinar. Este posibil ca aspectul inedit al acestui bloc de piatră să fi fost dat de nisipul purtat de vânt, care s-a lovit timp de mii de ani de suprafața rocii.

Rocile formate în acest mod se numesc ventifacte. Ele au forme dintre cele mai bizare, iar suprafața lor este foarte fină, ca și când ar fi fost șlefuită de om.

Un alt loc faimos pentru numeroase ventifacte este deșertul Egiptului. Rocile de aici seamănă cu niște ciuperci gigantice, plantate bine în pământ. Nu se știe sigur dacă piatra Al Naslaa este într-adevăr un ventifact, deși „piedestalul” pe care se află pare să indice asta.

Partea superioară a blocului are o suprafață extrem de fină pe o latură, dar forma de ansamblu este prea neregulată ca să fie vorba de un ventifact. Totuși, spun cercetătorii, ar putea fi vorba de un ventifact în curs de formare.

O veche falie?

Geologii care au examinat spațiul dintre cele două părți ale blocului spun că „tăietura” s-a format probabil din cauza deplasării plăcilor tectonice. S-a sugerat, de asemenea, că linia realizată cu atâta precizie ar putea fi chiar o falie dintre două plăci.

megalitul Al Naslaa - Piedestal
Foto: Avilagtitkai

Având în vedere că roca aflată în apropierea unei falii tinde să slăbească și să se erodeze repede, această teorie este, și ea, valabilă. Mai mult, este posibil nisipul care s-a lovit de crăpăturile rocii timp de mii de ani să fi erodat materia mult mai repede.

Fanta ar putea fi explicată și printr-o fractură cauzată de presiune. Conform geologilor, astfel de fracturi sunt în general foarte drepte și seamănă cu cele artificiale.

Creația unei civilizații avansate?

megalitul Al Naslaa - Puma Punku
Cercetătorii fac măsurători la Puma Punku. Foto: Hidden Inca Tours

Acestea sunt teoriile clasice, dar există și altele, mai ieșite din comun. Unii cercetători au sugerat că roca ar fi fost tăiată cu laserul de o civilizație antică avansată.

Precizia cu care a fost tăiat imensul bloc, precum și faptul că falia este extrem de bine șlefuită ne duc imediat cu gândul la obiectele realizate artificial. Al Naslaa nu este singurul bloc de piatră cu tăieturi ce par făcute cu ajutorul tehnologiilor avansate.

Astfel de creații au mai fost descoperite la Puma Punku (Bolivia), dar și în alte situri arheologice din întreaga lume. De asemenea, un alt indiciu al unei civilizații antice avansate, astăzi necunoscute, se află chiar în Balcani, în Bosnia și Herțegovina.

Aici, arheologul Semir Osmanagic a descoperit o sferă de piatră enormă și misterioasă. Într-un fel, toate aceste probe pun megalitul Al Naslaa într-o lumină nouă.

Este posibil, deci, ca toate aceste structuri să fi fost realizate de o civilizație care avea cunoștințe tehnice avansate, dare care s-a pierdut în negura timpului? Unii istorici sunt tentați să creadă asta, dar, până la descoperirea de noi dovezi, toate teoriile rămân demne de luat în seamă.

Ca să știi mai mult, citește „Cartea foametei”

Moldova Sovietică, 1946-1947: mama face turte din iarbă și pământ și le împarte cu grijă între copii. Tatăl pleacă la oraș, în căutare de hrană, și la întoarcere moare în pragul casei, epuizat de foame. Vecinului cineva i-a furat calul și i l-a omorât ca să-l mănânce. Iar despre o femeie ce locuiește câteva case mai încolo s-a auzit că și-a ucis mezinul de câteva luni pentru a-și hrăni copiii rămași în viață. Între timp, detașamentele de rechiziționare își continuă cu sârg misiunea, ca nu cumva să fi scăpat vreun bob de grâu prin podul cuiva.

S-a scris mult despre foametea din 1932–1933 din Ucraina, dar câtă lume știe că a mai fost o foamete, la fel de cruntă, în Moldova — cauzată nu de secetă, cum se pretinde în documentele vremii, ci de zelul autorităților comuniste —, care a ucis peste 200 000 de oameni? Volumul de față vine să umple acest gol, cu mărturii cutremurătoare ale supraviețuitorilor, documente și fotografii de arhivă.

Deşi lectura este aproape insuportabilă, o dată ce ai deschis cartea n-o poți lăsa din mână, pentru că totul pare scos dintr-un roman de groază inabil exagerat. Numai că e perfect autentic.

„Cartea foametei” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „Megalitul Al Naslaa: „Glumă de piatră” sau dovada unei civilizații avansate”

    • …. omul de rând a învățat să citească și să ” decanteze” singur unele …. știri senzaționale ! … folosirea minții într-o anumită direcție poate fi de folos și omului …de rând ! …. atât timp cât avem palpabil o eră a URIAȘILOR și ni se ascunde totul despre ea ,consider că e MAREA VERIGĂ CE NE POATE EXPLICA ….MISTERELE !

Lasă un comentariu