O enigmă nedescifrată: Megaliții cu chip uman din Valea Bada

La aproximativ 15 kilometri sud de Parcul Național Lore Lindu, de pe insula indoneziană Sulawesi, într-o zonă cunoscută ca Valea Bada, se află mai multe statui megalitice, care – în mod straniu – amintesc de statuile Moai, de pe Insula Paștelui, de statuile din Bolivia, precum și de artefactele descoperite la Gobekli Tepe, în Turcia, pe locul celui mai vechi monument din lume.

Statuile au corpuri drepte și capete supradimensionate. Ochii rotunzi, sprâncenele, obrajii și bărbiile le sunt definite doar cu ajutorul unor linii curbate și fine.

Ciopliți de o civilizație necunoscută

Megaliti 01
O statuie cu chip curios ne „privește” din iarba deasă. Foto: Oliver Davis via Flickr

Cele mai multe dintre aceste statui megalitice misterioase sunt izolate, pe jumătate îngropate în pământ, ascunse vederii de iarba înaltă. Altele sunt răsturnate în albiile râurilor.

Până acum, în zonă au fost descoperite peste 400 de statui, dintre care doar aproximativ 30 înfățișează figuri umane. Situl a fost descoperit în urmă cu mai bine de un secol, dar știm foarte puține despre civilizația care a realizat aceste statui.

Nici măcar nu știm când au fost ciopliți acești megaliți. S-au propus teorii care spun că statuile au o vechime cuprinsă între 1.000 și 5.000 de ani. Localnicii știau de existența megaliților cu secole înainte ca europenii să sosească în zonă.

Megaliti 02
Foto: Magdalena & Thomas via Flickr

Pe baza genului pe care îl are fiecare statuie, identificat după organele genitale clar vizibile, megaliții au primit diverse nume. Cel mai mare dintre megaliți reprezintă un bărbat, are înălțimea de patru metri și a fost poreclit Palindo sau Animatorul.

[adsense-centu]

O altă statuie, numită Langke Bulawa (sau Brățara de aur), reprezintă o femeie înaltă de 1.8 metri.

Misterul se împletește cu folclorul

Sătenii au țesut tot felul de povești în jurul acestor personaje. De exemplu, se spune că Palindo era bufonul curții și a fost plasat în așa fel încât să stea cu fața către palatul antic al regelui.

Se spune statuia a ajuns să fie înclinată din cauza luptelor crâncene purtate de-a lungul timpului de triburile locale.

Există și personaje mai puțin plăcute, cum ar fi Tokala’ea, despre care se spune că a fost un violator transformat în stană de piatră. O altă statuie, pe nume Tadulako, reprezintă un protector de încredere al satului, care a fost transformat în granit fiindcă a furat orez.

Statuile cu aspect uman nu sunt singurii megaliți din zonă, în Valea Bada existând peste 400 de sculpturi în piatră. Unele dintre ele, numite kalamba, sunt niște pietre circulare, care se aseamănă cu niște ceaune sau rezervoare.

Aceeași postură enigmatică este reprezentată pe statui despărțite de mii de ani și mii de kilometri. De la stânga la dreapta: 1. Statuie din Valea Bada, 2. Statuie Moai din Insula Paștelui, 3. Statuie de la Tiwanaku (sau Tiahuanaco), Bolivia, 4. și 5. Stâlpi de la Gobekli Tepe, 6. Statuia „Omului din Urfa”, descoperită în apropiere de Gobekli Tepe

Potrivit folclorului local, kalamba niște căzi pe care le foloseau regii antici. De asememea, ar putea fi vorba de niște recipiente pentru depozitarea grânelor. Unele dintre ele au capace masive.

De asemenea, unele sunt însoțite de tăblițe de piatră găurite, folosite probabil pentru măcinarea hranei. Cel mai ciudat este că, în afară de acești megaliți de piatră abandonați, nu au fost descoperite niciodată unelte, urme de așezări sau alte dovezi legate de civilizația care a relizat statuile.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „O enigmă nedescifrată: Megaliții cu chip uman din Valea Bada”

  1. Civilizați globală care a creat toți megaliți de ii găsim azi pe toate continentele, a plecat sau au fugit de mult de pe pământ, nu vorbim de 1000-5000 de ani, ci zeci de milenii in urmă…

    Răspunde

Lasă un comentariu