Matthaus Hetzenauer: Cel mai bun lunetist nazist din Al Doilea Război Mondial

La numai 20 de ani, Matthaus Hetzenauer a devenit cel mai bun lunetist nazist și unul dintre cei mai decorați militari ai celui de-Al Treilea Reich.

Potrivit Wikipedia, din 1943 până în 1945, Hetzenauer a terorizat trupele sovietice de pe frontul de est. A împușcat și ucis 345 de inamici, deși biograful său crede că numărul real al putea fi dublu.

Lunetistul decorat a fost rănit și capturat înainte să ajungă la vârsta de 21 de ani, însă a devenit unul dintre cei mai mortali lunetiști din întreaga Germanie.

Copilăria și tinerețea

Cel mai bun lunetist nazist
Hetzenauer ținând în mâini arma sa mortală. Foto: Wikimedia

Cel mai bun lunetist nazist a crescut într-o regiune alpină din Austria. Cerul întins, distanțele mari și singurătatea Alpilor l-au ajutat să se afirme în armata germană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

S-a născut pe 23 decembrie 1924, în Brixen im Thale, într-o familie de țărani. Satul se află în partea de nord a țării, lângă granița cu Germania. În apropiere se află cele mai bune pârtii de ski din Alpi.

Simon Hetzenauer, tatăl lunetistului, și soția sa, Magdalena, trăiau de pe urma pământului și se descurcau cum puteau. Simon era un vânător excelent, iar abilitățile sale aduceau pe masa familiei carne de căprioară, elan și curcan sălbatic.

Tânărul Matthaus a deprins repede tehnicile tatălui său. Avea arma cu lunetă „în sânge”, deoarece unchiul său Josef era veteran al armatei austro-ungare, iar tânărul admira medaliile primite de acesta, printre care se număra și Crucea de Fier.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Vânând, Matthaus a deprins arta camuflajului, o abilitate foarte importantă pentru un lunetist. A învățat să fie foarte precis. De asemenea, a învățat să se miște repede dacă primul glonț nu dobora ținta.

Această abilitate era extrem de importantă pentru a scăpa de inamici. La vârsta de 17 ani, Matthaus a fost recrutat de armata germană.

A fost aferat batalionului 140 de vânători de munte din Kufstein, în Austria natală. Fortificațiile de aici sprijineau operațiunile de pe frontul de est și serveau drept avanpost defensiv în fața atacurilor inamice de la granița de sud a Germaniei.

Tânărul a schimbat unitatea în 1943 și a fost instruit în folosirea mortierelor și a artileriei. S-a antrenat drept infanterist montan timp de doi ani, poziție pentru care Matthaus era bine pregătit.

Însă, în timpul instruirii, comandanții săi i-au observat abilitățile de țintaș, așa că din martie până în iulie 1944, Matthaus s-a antrenat ca lunetist.  Talentul mortal al lui Hetzenauer a început să fie remarcat.

Matthaus Hetzenauer devine cel mai bun lunetist nazist

Cel mai bun lunetist nazist
Un lunetist german cercetând zona din fața sa. Foto: Wikimedia

Lunetistul se baza pe două modele de pușcă pentru a-și îndeplini sarcinile mortale. Cel mai bun lunetist german avea întotdeauna cu el o armă Karabiner 98K cu lunetă telescopică X6 și o pușcă Gewehr 43 cu lunetă ZF4 4X.

Cu aceste unelte, a devenit unul dintre cei mai mortali lunetiști din Al Doilea Război Mondial. Aceste arme au devenit o prelungire a mâinilor și ochilor lunetistului.

Armata germană l-a trimis pe Matthaus în Carpathia, Ungaria și în Slovacia, unde a luptat începând cu luna august 1944. Germanii încercau să oprească batalioanele sovietice care avansau pe acest front, așa că Hetzenauer s-a pus pe treabă.

Sarcina lui era să apere unitățile de artilerie montană de lunetiștii și de mitralierele sovietice. Era o sarcină zilnică, fiindcă brigăzile montane aveau de suferit baraje de foc continue din partea tunurilor sovietice.

Tânărul prefera să împuște comandanții de unități sovietice și soldații care mânuiau mitralierele. Adeseori străpungea cu curaj liniile inamice, împușcând anumite ținte și încercând să ucidă ofițerii comandanți.

Cel mai bun lunetist nazist a ucis, probabil, de două ori mai mulți inamici decât numărul oficial de 345 de victime.

Era ca un joc de șah cu lunete. Hetzenauer ucidea pionii ca să ajungă la rege. Era o chestiune de necesitate pe front.

„A trebuit să împușc comandanții și tunarii inamici, fiindcă forțele noastre erau prea slabe ca număr și muniție”, avea să relateze lunetistul.

Uneori, Hetzenauer aștepta ore întregi în frig și zăpadă înainte să tragă un singur glonț. Era răbdător, știind că o singură mișcare greșită putea să-i trădeze poziția și să îi aducă moartea din partea unui lunetist sovietic.

Distanța cea mai mare de la care a doborât o țintă a fost de 1097 de metri. Adică de zece ori lungimea unui teren de fotbal. Din august 1944 până în mai 1945, Hetzenauer a înregistrat un total de 345 de ținte ucise confirmate.

Cel mai bun lunetist nazist
Un lunetist german cu o cască camuflată. Foto: Wikimedia

Adică mai mult de o țintă pe zi. Lunetiștii sovietici aveau un număr mai mare de ținte doborâte, însă Matthaus deținea recordul printre trupele germane și toate țintele sale au fost doborâte într-o perioadă de numai zece luni.

Cel mai bun lunetist nazist a fost decorat pentru eforturile sale. A primit Crucea de Fier Clasa I și Clasa a II-a pentru numeroasele ținte doborâte și pentru curajul său din timpul bombardamentelor de artilerie și atacurilor inamice.

A fost singurul soldat care a primit Medalia de Aur pentru Lunetiști, apoi a primit Medalia de Aur pentru luptă corp la corp, Medalia de Argint pentru infanteriști, Medalia Neagră pentru răniți și Crucea Aurită a Germaniei.

Capturarea, bătrânețea și moartea

În noiembrie 1944, când încă avea puțin peste 20 de ani, Matthaus a fost rănit la cap în urma bombardamentelor de artilerie. A primit o medalie pentru asta, deoarece a mai fost rănit de încă două ori până la sfârșitul războiului.

O parte din sarcina sa era să acopere retragerea unității sale din fața forțelor sovietice, însă norocul i s-a terminat în mai 1945, când forțele sovietice l-au capturat.

Un lunetist german pregătindu-se să doboare o țintă. Foto: Wikimedia

Viața de prizonier nu era deloc plăcută, mulți dintre camarazii săi fiind torturați și uciși. Dintre cei trei milioane de germani capturați de sovietici, aproape un milion au fost uciși.

Cel mai bun lunetist german a petrecut cinic ani într-un lagăr sovietic pentru prizonieri, a supraviețuit și a fost eliberat în 1950.

Matthaus s-a întors acasă și a devenit tâmplar. S-a însurat cu Maria, care i-a supraviețuit cu doi ani. Conform Gravestone, cel mai bun lunetist nazist a murit în 2004, la vârsta de 79 de ani, după ce sănătatea i se deteriorase de-a lungul ultimei perioade a vieții.


În continuare, descoperă alți lunetiști excepționali din Al Doilea Război Mondial:


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Un comentariu la „Matthaus Hetzenauer: Cel mai bun lunetist nazist din Al Doilea Război Mondial”

  1. Si cu lunetisti faimosi este podit iadul. Am scris “si”, pt.ca eu nu concep sa tintesti fiinte nevinovate ,in conditiile in care poti manca nenumarate delicatese si te poti distra in multiple locuri din lume, fara pulpa de caprioara vanata,… ci sacrificata ca orice animal, creat pt.burta omulu,i in a 5-a zi a creatiei. Omul primitiv vana sa supravietuiasca,omul modern trebuie sa vaneze anumite animale,conform legislatiei. Am vorbit cu cineva care a participat in razboiul al 2-lea mondial, a cazut prizonier,a fost in lagar sovietic ,s-a intors in tara in1948 si a fost puscas,a tras,dar niciodata n-a tintit omul,posibil ca si glontele lui l-a nimerit, aleatoriu.

    Răspunde

Lasă un comentariu

>