Materialul care ar putea reduce zgomotul făcut de avioane la nivelul unui uscător de păr

Materialul care ar putea reduce zgomotul facut de avioane la nivelul unui uscator de par

Zgomotul asurzitor produs de avioanele care survolează orașele lumii ar putea deveni de domeniul trecutului datorită unui nou material ultraușor creat de o echipă de cercetare de la Universitatea din Bath, Anglia.

În ultimul secol, avioanele au devenit tot mai puternice, dar și mult mai zgomotoase. De fapt, aeronavele moderne sunt atât de zgomotoase, încât unii dezvoltatorii imobiliari au redus prețurile apartamentelor din apropierea marilor aeroporturi din jurul lumii, ca să poată vinde locuințele.

Dar acest nou material ar putea în curând să elimine problema poluării fonice și să reducă drastic zgomotul produs de motoarele avioanelor.

Motoarele avioanelor ar putea „suna” ca uscătoarele de păr

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Bath a dezvoltat un material nou și deosebit de ușor, capabil să izoleze motoarele de avion și să reducă zgomotul cu până la 16 decibeli.

Astfel, sunetul de 105 decibeli produs de motoare în timpul decolării ar putea ajunge la nivelul celui produs de un uscător de păr, potrivit unui studiu publicat recent în revista Scientific Reports. Iar vestea bună este că materialul ar putea fi lansat pe piață în termen de un an și jumătate.

Noul izolator pentru motoare de avion este un aerogel compus din oxid de grafen și alcool polivinilic și cântărește doar 2.1 kilograme pe metru cub, fiind semnificativ mai ușor decât alte materiale fonoizolante.

Michele Meo
Profesorul Michele Meo ține în mână o mostră din noul material. Foto: Universitatea din Bath

Aerogelul are structura asemănătoare cu o bezea, ceea ce îl face suficient de ușor pentru a funcționa ca izolant pentru motoarele de avion, fără să adauge vreo greutate suplimentară, care ar necesita reproiectarea aeronavelor.

În prezent, echipa de cercetare se află în proces de optimizare a materialului, în speranța de a-i îmbunătăți capacitățile de disipare a căldurii, fapt care ar spori siguranța zborului și ar eficientiza consumul de combustibil.

Material aerogel
Foto: Universitatea din Bath

Materialul ar putea contribui la revoluționarea industriei aeronautice.

„Este un material foarte interesant, care ar putea avea mai multe aplicații, în primul rând în domeniul aerospațial, dar și în transportul auto și maritim, precum și în construcții”, a declarat pentru Phys.org profesorul Michele Meo, coordonatorul studiului.

Ar putea fi utilizat și la elicoptere și automobile

Meo a asemănat tehnica de realizare a materialului cu „bătutul” ouălor pentru omletă.

„Am reușit să obținem o densitate foarte scăzută folosind o combinație lichidă de oxid de grafen și un polimer. Acestea sunt «bătute» pentru a forma bule de aer, iar apoi amestecul este turnat în matrițe și congelat”, a relatat acesta.

Astfel, cercetătorii au obținut un material solid, dar care conține foarte mult aer, fapt care îl face deosebit de ușor și un foarte bun izolant fonic.

În următoarea perioadă, specialiștii intenționează să demareze colaborări cu mai multe companii din domeniul aeronauticii, ca să testeze capacitățile noului material ca izolant fonic pentru motoarele cu reacție.

Dar materialul ar putea funcționa și în cazul elicopterelor și chiar și al motoarelor de automobil, iar inginerii cred că aerogelul ar putea fi utilizat la avioanele cu reacție în termen de un an și jumătate.

Acest lucru este deosebit de important deoarece, pe măsură ce țările dezvoltate explorează soluții noi și durabile pentru industrii consacrate, cum ar fi transportul aerian și terestru, ca să reducă și, în cele din urmă, să elimine emisiile de carbon, inginerii și autoritățile au ocazia de a face ajustări suplimentare vehiculelor pun lumea în mișcare.

Avion zburand deasupra cladirilor
Foto: acousticsresearchcentre.no

Poluarea fonică nu amenință ecosistemul Pământului, dar este dăunătoare pentru urechile oamenilor, ca să nu mai vorbim de faptul că maschează sunetele produse de natură, aspect care poate afecta sănătatea mentală și comportamentul oamenilor și al animalelor.

Nu vom asista la o „amuțire” a avioanelor, dar reducerea substanțială a numărului de decibeli produși de traficul aerian ar putea face orașele mult mai primitoare.

Ca să știi mai mult, citește „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS”

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

„Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu