A fost creat materialul textil care se răcește când e cald și se încălzește la frig

De câte ori nu te-ai păcălit îmbrăcându-te prea gros sau prea subțire pentru temperatura de afară? De câte ori nu ai plecat în vacanță cu bagajul ticsit de haine de toate grosimile, pentru a te asigura că ai îmbrăcămintea potrivită pentru orice fel de vreme?

Ei bine, aceste griji – care ne-au definit vestimentația încă din preistorie – ar putea dispărea în curând. Asta, deoarece oamenii de știință din SUA au creat un material nou, care își schimbă proprietățile în funcție de mediul înconjurător.

Un singur material pentru orice vreme

Material
Foto: geek.com

În condiții de vreme caldă și umedă, materialul permite eliminarea căldurii, iar când aerul este rece și uscat, materialul reduce cantitatea de căldură eliminată. Astfel, materialul ar putea fi folosit pentru a-l răcori sau încălzi pe cel care îl poartă, ținând cont de cât îi este de cald sau de frig.

Savanții spun că noul material va putea fi folosit la confecționarea de îmbrăcăminte pentru sportivi, de la alergători la schiori. Materialul se adaptează și îi asigură persoanei care îl poartă temperatura corporală ideală.

Corpul uman este un radiator perfect și degajă foarte repede căldură. De-a lungul istoriei, singura cale de a regla acest radiator a fost să ne îmbrăcăm cu haine mai groase sau mai subțiri”, a afirmat pentru Sciencemag profesorul Min Ouyang, fizician la Universitatea din Maryland.

Materialele obișnuite proiectate pentru a ne încălzi rețin căldura degajată de corp, permițându-ne să rezistăm la temperaturi scăzute. Materialele proiectate pentru a ne răcori reflectă lumina solară și facilitează eliminarea căldurii.

Alergatori
Materialul va fi folosit, în primă fază, la fabricarea de echipamente sportive. Foto: runtastic.com

Însă materiale care să se adapteze la toată gama de temperaturi nu au existat până acum.

Cum funcționează

Secretul din spatele comportamentului acestui material stă în fibrele din care este făcut. Este vorba de două materiale sintetice, învelite în nanotuburi din carbon.

În condiții de căldură și umiditate, aceste fibre se contractă, permițând trecerea aerului și eliminarea căldurii. Când mediul este rece și uscat, fibrele se dilată, spațiul dintre ele se micșorează, iar căldura este reținută.

Materialul poate fi prelucrat, vopsit și spălat la fel ca celelalte materiale folosite la fabricarea de îmbrăcăminte sportivă. De asemenea, savanții cred că, în viitor, aceste fibre vor putea fi folosite și pentru confecționarea de îmbrăcăminte pentru publicul larg.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă alte 10 materiale și substanțe „extraterestre”, care par să sfideze legile fizicii. Apoi, află despre un material nou, creat de chinezi: Metalul lichid care amintește de filmul „Terminator 2”.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu