A fost creat materialul textil care se răcește când e cald și se încălzește la frig

De câte ori nu te-ai păcălit îmbrăcându-te prea gros sau prea subțire pentru temperatura de afară? De câte ori nu ai plecat în vacanță cu bagajul ticsit de haine de toate grosimile, pentru a te asigura că ai îmbrăcămintea potrivită pentru orice fel de vreme?

Ei bine, aceste griji – care ne-au definit vestimentația încă din preistorie – ar putea dispărea în curând. Asta, deoarece oamenii de știință din SUA au creat un material nou, care își schimbă proprietățile în funcție de mediul înconjurător.

Un singur material pentru orice vreme

Material
Foto: geek.com

În condiții de vreme caldă și umedă, materialul permite eliminarea căldurii, iar când aerul este rece și uscat, materialul reduce cantitatea de căldură eliminată. Astfel, materialul ar putea fi folosit pentru a-l răcori sau încălzi pe cel care îl poartă, ținând cont de cât îi este de cald sau de frig.

Savanții spun că noul material va putea fi folosit la confecționarea de îmbrăcăminte pentru sportivi, de la alergători la schiori. Materialul se adaptează și îi asigură persoanei care îl poartă temperatura corporală ideală.

Corpul uman este un radiator perfect și degajă foarte repede căldură. De-a lungul istoriei, singura cale de a regla acest radiator a fost să ne îmbrăcăm cu haine mai groase sau mai subțiri”, a afirmat pentru Sciencemag profesorul Min Ouyang, fizician la Universitatea din Maryland.

Materialele obișnuite proiectate pentru a ne încălzi rețin căldura degajată de corp, permițându-ne să rezistăm la temperaturi scăzute. Materialele proiectate pentru a ne răcori reflectă lumina solară și facilitează eliminarea căldurii.

Alergatori
Materialul va fi folosit, în primă fază, la fabricarea de echipamente sportive. Foto: runtastic.com

Însă materiale care să se adapteze la toată gama de temperaturi nu au existat până acum.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Cum funcționează

Secretul din spatele comportamentului acestui material stă în fibrele din care este făcut. Este vorba de două materiale sintetice, învelite în nanotuburi din carbon.

În condiții de căldură și umiditate, aceste fibre se contractă, permițând trecerea aerului și eliminarea căldurii. Când mediul este rece și uscat, fibrele se dilată, spațiul dintre ele se micșorează, iar căldura este reținută.

Materialul poate fi prelucrat, vopsit și spălat la fel ca celelalte materiale folosite la fabricarea de îmbrăcăminte sportivă. De asemenea, savanții cred că, în viitor, aceste fibre vor putea fi folosite și pentru confecționarea de îmbrăcăminte pentru publicul larg.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă alte 10 materiale și substanțe „extraterestre”, care par să sfideze legile fizicii. Apoi, află despre un material nou, creat de chinezi: Metalul lichid care amintește de filmul „Terminator 2”.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu