Inspirându-se din stratul nanometric care acoperă ochii musculițelor de oțet, o echipă de oameni de știință din Rusia și Elveția a reușit să creeze un material biodegradabil antireflectorizant, antimicrobian și care se curăță singur.
Materialul revoluționar ar putea fi folosit în medicină, electronică, industria auto și industria textilă.

O echipă formată din cercetători de la Universitatea Federală din Orientul Îndepărtat (OFOI), din Rusia, Universitatea din Geneva, Universitatea din Lausanne și Institutul de Tehnologie din Zurich, Elveția, a reușit să reproducă artificial stratul ce acoperă corneea muștelor Drosophila melanogaster, care protejează de praf ochii insectelor și estompează reflexia luminii.
Materialul ar putea avea numeroase întrebuințări în economie. Potrivit oamenilor de știință care au făcut descoperirea, noul material poate fi aplicat pe orice structură plană sau tridimensională, căreia îi conferă automat proprietăți antireflectorizante, antibacteriene și hidrofobe, inclusiv de autocurățare.
Această ultimă caracteristică este foarte importantă pentru „lentilele de noapte” scumpe (orto-k), folosite la corectarea vederii.
Există deja nanomateriale antireflectorizante, dar acestea sunt create prin metode complexe și costisitoare. În general, materialele de acest fel sunt aplicate pe ecranele calculatoarelor, lentilele pentru ochelari și picturile din muzee pentru a elimina reflexia și refracția luminii.
„Putem produce înveliș la scară nano în orice cantitate necesară, la costuri mai mici în comparație cu metodele moderne de fabricare a structurilor similare. Noul material este conceput din componente naturale și nu necesită echipamente speciale”, explică Vladimir Katanaev, lider de proiect și șef al Laboratorului de Farmacologie al OFOI, potrivit revistei Nature.
Rezultatele au aplicabilitate largă. De exemplu, materialul ar putea fi folosit la vopsirea textilelor, care astfel își vor schimba culoarea în funcție de unghiul din care sunt privite.

De asemenea, cu ajutorul noului produs s-ar putea crea articole de camuflaj mai bune, straturi antibacteriene pentru implanturile medicale și straturi de autocurățare pentru lentilele de contact și parbrize.
Straturile de protecție care acoperă ochii insectelor au fost descrise încă de la sfârșitul anilor ’60, când au fost studiate moliile, insecte mai mari decât muștele Drosophila.
Una dintre cele mai importante funcții ale acestor structuri nanometrice este anularea reflexiei luminii, ceea ce le permite insectelor să vadă mai bine pe întuneric.