Ochii musculiței de oțet, sursă de inspirație pentru un material revoluționar

Inspirându-se din stratul nanometric care acoperă ochii musculițelor de oțet, o echipă de oameni de știință din Rusia și Elveția a reușit să creeze un material biodegradabil antireflectorizant, antimicrobian și care se curăță singur.

Materialul revoluționar ar putea fi folosit în medicină, electronică, industria auto și industria textilă.

Prim-plan cu ochii unei musculițe de oțet (Drosophila melanogaster). Foto: Wikimedia

O echipă formată din cercetători de la Universitatea Federală din Orientul Îndepărtat (OFOI), din Rusia, Universitatea din Geneva, Universitatea din Lausanne și Institutul de Tehnologie din Zurich, Elveția, a reușit să reproducă artificial stratul ce acoperă corneea muștelor Drosophila melanogaster, care protejează de praf ochii insectelor și estompează reflexia luminii.

Materialul ar putea avea numeroase întrebuințări în economie. Potrivit oamenilor de știință care au făcut descoperirea, noul material poate fi aplicat pe orice structură plană sau tridimensională, căreia îi conferă automat proprietăți antireflectorizante, antibacteriene și hidrofobe, inclusiv de autocurățare.

Această ultimă caracteristică este foarte importantă pentru „lentilele de noapte” scumpe (orto-k), folosite la corectarea vederii.

Există deja nanomateriale antireflectorizante, dar acestea sunt create prin metode complexe și costisitoare. În general, materialele de acest fel sunt aplicate pe ecranele calculatoarelor, lentilele pentru ochelari și picturile din muzee pentru a elimina reflexia și refracția luminii.

„Putem produce înveliș la scară nano în orice cantitate necesară, la costuri mai mici în comparație cu metodele moderne de fabricare a structurilor similare. Noul material este conceput din componente naturale și nu necesită echipamente speciale”, explică Vladimir Katanaev, lider de proiect și șef al Laboratorului de Farmacologie al OFOI, potrivit revistei Nature.

Rezultatele au aplicabilitate largă. De exemplu, materialul ar putea fi folosit la vopsirea textilelor, care astfel își vor schimba culoarea în funcție de unghiul din care sunt privite.

Schemă privind structurile nanometrice care acoperă ochii insectelor. Foto: Mihail Kriucikov

De asemenea, cu ajutorul noului produs s-ar putea crea articole de camuflaj mai bune, straturi antibacteriene pentru implanturile medicale și straturi de autocurățare pentru lentilele de contact și parbrize.

Straturile de protecție care acoperă ochii insectelor au fost descrise încă de la sfârșitul anilor ’60, când au fost studiate moliile, insecte mai mari decât muștele Drosophila.

Una dintre cele mai importante funcții ale acestor structuri nanometrice este anularea reflexiei luminii, ceea ce le permite insectelor să vadă mai bine pe întuneric.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu