O invenție „revoluționară”: Mașina care nu face nimic

La Muzeul Artizanatului din Carlsbad, California, există o mașinărie extraordinară. Alcătuit din sute de piese și mecanisme complicate,  dispozitivul are un singur scop: acela de a nu face nimic.

Minunea inginerească denumită – pe bună dreptate – „mașina care nu face nimic” a fost construită de Lawrence Wahlstrom, un fost fabricant de ceasuri de perete, în prezent pensionar.

mașina care nu face nimic
Foto: Mike Massee

Wahlstrom a lucrat și în domeniul presei scrise, și pentru o companie de telefoane. De asemenea, a fost îngrijitor și grădinar al unei proprietăți din Beverly Hills timp de 40 de ani.

Întotdeauna i-a plăcut să se joace cu ceasurile de perete și a urmat și un curs pentru a învăța să le repare. În tot acest timp, a devenit fascinat de mecanisme.

mașina care nu face nimic
Foto: Mike Massee

Mașina nu are niciun scop special. Ea se mișcă pe baza unor mecanisme foarte subtile și bine gândite. Când este conectată la curent electric, mașina zbârnâie și pare că prinde viață.

Mașina care nu face nimic, o bombă de idee

Apoi, lanțurile și rotițele se pun în mișcare ca să facă… nimic. Bărbatului i-a venit ideea de a construi așa ceva după ce a văzut o bombă rămasă după Al Doilea Război Mondial, care avea un mecanism complicat.

Așa că Wahlstrom s-a apucat de treabă. El a observat că oamenii preferă mai degrabă să se mire, să se distreze și să se amuze, decât să învețe ceva util.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Prin urmare, a adăugat din ce în ce mai multe rotițe dințate, de-a lungul unei perioade de 15 ani, începând cu anul 1948. Prima fotografie a mașinăriei a fost publicată în 1950.

De-a lungul anilor, numărul rotițelor a continuat să crească și a ajuns la 744 sau 764 (în funcție de relatarea pe care o citești). La fel ca mișcările mașinii, și numărul exact al rotițelor este fluid.

Mașina a atras de multe ori atenția mass-media de-a lungul timpului și a apărut în articole din reviste și în numeroase emisiuni TV.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

3 comentarii la „O invenție „revoluționară”: Mașina care nu face nimic”

Lasă un comentariu