O invenție „revoluționară”: Mașina care nu face nimic

La Muzeul Artizanatului din Carlsbad, California, există o mașinărie extraordinară. Alcătuită din sute de piese și mecanisme complicate, minunea inginerească are un singur scop: acela de a nu face nimic.

Dispozitivul denumit – pe bună dreptate – „mașina care nu face nimic” a fost construit de Lawrence Wahlstrom, un fost fabricant de ceasuri de perete, în prezent pensionar.

mașina care nu face nimic
Foto: Mike Massee

Wahlstrom a lucrat și în domeniul presei scrise, și pentru o companie de telefoane. De asemenea, a fost îngrijitor și grădinar al unei proprietăți din Beverly Hills timp de 40 de ani.

Întotdeauna i-a plăcut să se joace cu ceasurile de perete și a urmat și un curs pentru a învăța să le repare. În tot acest timp, a devenit fascinat de mecanisme.

mașina care nu face nimic
Foto: Mike Massee

Mașina pe care a construit-o cu migală nu are niciun scop special. Se mișcă pe baza unor mecanisme foarte subtile și bine gândite, iar când este conectată la curent electric zbârnâie și pare că prinde viață.

Mașina care nu face nimic, o bombă de idee

Apoi, lanțurile și rotițele se pun în mișcare ca să facă… nimic. Bărbatului i-a venit ideea de a construi așa ceva după ce a văzut o bombă rămasă după Al Doilea Război Mondial, care avea un mecanism complicat.

Așa că Wahlstrom s-a apucat de treabă. După ce a observat că oamenii preferă mai degrabă să se mire, să se distreze și să se amuze, decât să învețe ceva util, bărbatul a decis să creeze ceva cu adevărat surprinzător.

 

Prin urmare, a adăugat din ce în ce mai multe rotițe dințate, de-a lungul unei perioade de 15 ani, începând cu anul 1948. Prima fotografie a mașinăriei a fost publicată în 1950.

De-a lungul anilor, numărul rotițelor a continuat să crească și a ajuns la 744 sau 764 (în funcție de relatarea pe care o citești). La fel ca mișcările mașinii, și numărul exact al rotițelor este fluid.

Mașina a atras de multe ori atenția mass-media de-a lungul timpului și a apărut în articole din reviste și în numeroase emisiuni TV.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

3 comentarii la „O invenție „revoluționară”: Mașina care nu face nimic”

Lasă un comentariu