Holocaustul animalelor: Când englezii au ucis 750.000 de câini și pisici

Între 1941 și 1945, în întreaga Europă ocupată de Germania, naziștii și colaboratorii lor au ucis în mod sistematic aproximativ șase milioane de oameni. Cunoscut drept Holocaust, acest eveniment a fost una dintre cele mai mari atrocități comise vreodată.

Însă, cu doi ani înainte de Holocaust, Europa, mai precis Marea Britanie, a fost scena unui alt masacru de proporții colosale, deși de data aceasta victimele au fost animale de companie.

masacrul animalelor de companie
Panicați de îndemnul guvernului, britanicii s-au încolonat la cabinetele veterinare ca să-și eutanasieze animalele de companie. Foto: Getty Images

În 1939, temându-se de lipsa de hrană pe timp de război, guvernul britanic a organizat uciderea a 750.000 de animale de companie în toată țara în decurs de o săptămână. Astăzi, evenimentul este cunoscut sub numele de „Masacrul animalelor de companie” sau „Holocaustul animalelor” din Marea Britanie.

Holocaustul animalelor de companie din 1939

În 1939, guvernul britanic a înființat o structură al cărei rol era să decidă ce să facă cu animalele de companie odată cu izbucnirea războiului.

Structura în cauză era preocupată de faptul că, atunci când guvernul avea să raționalizeze alimentele, proprietarii de animale de companie urmau să fie puși în situația de a împărți rațiile cu animalele lor sau de a le lăsa să moară de foame.

Ca răspuns la aceste temeri, autoritățile au publicat o broșură intitulată „Sfaturi pentru proprietarii de animale”. Broșura sugera eliminarea animalelor de companie din marile orașe și se încheia cu îndemnul:

„Dacă nu le puteți da în grija vecinilor, cel mai bine ar fi să le distrugeți.”

Broșura conținea, de asemenea, imaginea unui pistol pneumatic, care putea fi folosit pentru uciderea animalului într-un mod „uman”.

Dintr-o dată, animalele de companie – pisici și câini până atunci iubiți de toată lumea – au fost ucise de proprietarii lor. În fața nenumăratelor cabinete veterinare din întreaga țară s-au format cozi lungi de oameni care stăteau cu câini în lesă și pisici în cuști, așteptând să le vină rândul și să le omoare.

masacrul animalelor de companie
„Instrumentul standard pentru distrugerea umană a animalelor de casă”, imagine din broșura care a dat startul isteriei. Foto: Wikimedia

Cadavrele animalelor de companie s-au strâns grămezi în fața cabinetelor veterinare care, cu doar câteva săptămâni înainte, se ocupaseră de sănătatea și bunăstarea lor.

Măcelul a avut o asemenea amploare și s-a petrecut atât de repede, încât Liga Națională pentru Apărarea Câinilor a rămas fără stocuri de cloroform, iar unele incineratoare s-au blocat din cauza volumului mare de cadavre, potrivit The Independent.

O organizație caritabilă a pus la dispoziție o pajiște pe post de cimitir pentru animale, unde au fost îngropate aproximativ 500.000 de cadavre.

Critici la adresa masacrului animalelor de companie

Când a început Al Doilea Război Mondial, în 1939, mii de englezi s-au îngrămădit la cabinetele veterinare și la adăposturile pentru animale ca să-și eutanasieze patrupedele.

Multe asociații de veterinari s-au arătat împotriva acestor măsuri drastice, dar, chiar și așa, au fost asaltate de proprietarii de animale de companie încă din primele zile. Când Londra a fost bombardată, și mai mulți proprietari s-au grăbit să își eutanasieze animalele.

„Oamenii erau îngrijorați de amenințarea bombardamentelor și de lipsa de hrană și considerau că nu era potrivit să aibă «luxul» unui animal de companie pe timp de război”, explică Pip Dodd, curator la Muzeul Național al Armatei.

Mulți au condamnat actele de ucidere a animalelor de companie, iar unii britanici au ieșit să protesteze pe stradă. Battersea Dogs & Cats Home, împotriva curentului general, a reușit să hrănească și să îngrijească 145.000 de câini în timpul războiului.

masacrul animalelor de companie
O pisică este salvată după un bombardament. Foto: Biblioteca de Stat din Australia

Ducesa Nina Douglas-Hamilton, mare iubitoare de pisici și militantă împotriva uciderii lor, a creat într-un hangar încălzit un sactuar pentru animale.

Se estimează că peste 750.000 de animale de companie au fost ucise pe parcursul masacrului. Mulți proprietari de animale, după ce au trecut peste teama de bombardamente și lipsa de hrană, au regretat că și-au ucis patrupedele și au dat vina pe guvern pentru declanșarea isteriei în masă.

Masacrul animalelor de companie din 1939 este un episod tragic din istoria Marii Britanii, dar, în mod ciudat, a fost în mare parte uitat.

Este ca și cum o rușine colectivă ar fi îndepărtat tragedia din mintea oamenilor, în speranța că evenimentul nu va mai fi menționat niciodată.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu