Cel mai periculos copac din lume: Mărul morții este atât de toxic, încât nu poți sta sub el când plouă

În 1999, Nicola Strickland, radiolog, a plecat într-o vacanță pe Insula Tobago, în Caraibe, un paradis tropical cu plaje pustii. În prima zi, a plecat să caute scoici și coral în nisipul alb, dar vacanța a luat repede o turnură urâtă.

Împrăștiate printre nucile de cocos și mango de pe plajă, Strickland și prietena ei au văzut niște fructe verzi cu miros dulceag. Din nefericire, au hotărât să le guste.

Hippomane mancinella pe o plajă tropicală. Foto: Pinterest

În câteva momente, aroma dulce și plăcută s-a transformat într-o senzație copleșitoare de arsură care s-a înrăutățit atât de tare, încât femeile nu au mai putut înghiți.

Fructele în cauză erau ale arborelui Hippomane mancinella, zis și „măr de plajă” sau „guava cu otravă”. Crește în zonele tropicale din sudul Americii de Nord, în America Centrală, Caraibe și în nordul Americii de Sud, potrivit Science Alert.

Planta mai poartă și alte nume în spaniolă, „arbol de la muerte”, care înseamnă „copacul morții”, sau „manzanilla de la muerte”, adică „mărul morții”. De fapt, conform Guinness World Records, Hippomane mancinella este cel mai periculos copac din lume.

Nicola Strickland a experimentat direct toxinele „mărului diavolului”. Foto: nhs.uk

Toate părțile sale sunt extrem de otrăvitoare, iar atingerea sau ingerarea oricărei părți din acest copac poate fi letală. Hippomane mancinella aparține genului Euphorbia, care conține și poinsettia, o plantă folosită în scop decorativ de Crăciun.

Arborele secretă o seva vâscoasă și lăptoasă care se scurge din orice – scoarță, frunze și chiar fructe – și poate provoca iritații grave, asemănătoare arsurilor, dacă intră în contact cu pielea.

Asta, deoarece conține o serie de toxine. Se estimează că de reacțiile cele mai grave de face vinovat forbolul. Deoarece acesta este ușor solubil în apă, nu ai vrea să stai sub copac atunci când plouă – picăturile de apă ce transportă seva diluată pot provoca arsuri puternice.

Un fruct de Hippomane mancinella. Foto: Pinterest

Din cauza acestor proprietăți îngrozitoare, în unele regiuni, pe copac sunt vopsite cruci roșii sau chiar sunt montate semne de avertizare explicite.

Ai crede că oamenii ar putea pur și simplu să-i taie, dar s-a dovedit că acești copaci joacă, de fapt, un rol important în ecosistemele lor locale: formează păduri dense, care asigură o excelentă protecție împotriva vântului și apără de eroziune plajele din America Centrală.

Au fost raportate cazuri grave de inflamații ale ochilor și chiar de orbire temporară cauzată de fumul lemnului ars al acestui copac, ca să nu mai vorbim de efectele inhalării fumului.

Un semn care avertizează cu privire la pericolul de a atinge copacul Hippomane mancinella. Foto: Pinterest

Cu toate acestea, tâmplarii din Caraibe folosesc de secole lemnul de Hippomane mancinella, odată ce l-au tăiat cu grijă și l-au uscat la soare pentru a-i neutraliza seva otrăvitoare.

„Adevărata amenințare cu moartea vine din consumul micuțelor sale fructe rotunde. Ingerarea fructelor se poate dovedi fatală când vărsăturile severe și diareea deshidratează corpul dincolo de posibilitatea recuperării”, potrivit BBC.

Din fericire, Strickland și prietena ei au supraviețuit – au mâncat doar o cantitate infimă de mere de plajă. În 2000, Strickland a publicat un articol în care a descris în detaliu simptomele.

A durat opt ​​ore pentru ca durerea să se diminueze treptat, în timp ce ambele victime ale copacului Hippomane mancinella beau lapte. Toxina a continuat să se scurgă în ganglionii limfatici de pe gât, cauzându-le dureri suplimentare.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Cel mai periculos copac din lume: Mărul morții este atât de toxic, încât nu poți sta sub el când plouă”

  1. Întreg „clanul” EUPHORBIILOR formează latexuri toxice dar nu chiar atât de periculoase ca acest reprezentant. Personal transplantând o Euphorbia splendens şi ajungând urme de latex pe mâna ce care m-am şters la ochi am avut usturimi groaznice de a trebuit să ajung la Urgenţe la spitalul de ochi. După un tratament de patru zile am revenit la normal.
    Deci ATENŢIE!

    Răspunde

Lasă un comentariu