Marmoseta pigmeu, maimuța de 100 de grame care se hrănește cu sevă

Marmoseta pigmeu este o primată minusculă, originară din pădurile tropicale din bazinul vestic al fluviului Amazon. Cântărind doar 100 de grame, este cea mai mică specie de maimuță din lume.

În medie, are aproximativ 15 centimetri înălțime și o coadă mai mare decât restul corpului, de 20 de centimetri. Trăiește în copaci, în zonele cu vegetație densă din apropierea râurilor.

Marmoseta pigmeu
Marmoseta pigmeu (Cebuella pygmaea). Foto: Pinterest

Marmoseta pigmeu are gheare ascuțite, care o fac un excelent cățărător, iar coada lungă îi conferă un echilibru de invidiat atunci când sare de pe o creangă pe alta.

Pentru că este atât de ușoară, marmoseta pigmeu poate ajunge în vârfurile copacilor, un loc în care multe dintre speciile de maimuță nu pot ajunge.

Se hrănește cu sevă și fructe

De asemenea, această creatură își poate roti capul la 180 de grade, ceea ce îi permite să depisteze prădătorii (care includ vulturii, ulii, felinele și șerpii).

Marmoseta pigmeu se hrănește cu seva, guma sau rășina secretate de anumiți copaci. Găurește scoarța cu dinții, pentru a stimula producția de sevă a copacului.

Așteaptă ca substanța să se acumuleze în gaură, iar apoi o mănâncă.

Marmoseta pigmeu 02
Foto: San Diego Zoo

Uneori, se hrănește și cu insecte, în special cu fluturii care sunt atrași de găurile cu sevă. Își completează dieta cu fructe și nectar.

Marmoseta pigmeu este tot mai populară ca animal de companie exotic, însă este greu de crescut. Puii luați de lângă familiile lor pot muri rapid, din cauza depresiei.

Cei care, totuși, supraviețuiesc trebuie hrăniți din două în două ore în primele două săptămâni.

De asemenea, aceste animale pot dezvolta antipatii puternice față de stăpânii lor, iar în unele cazuri chiar îi mușcă sau aruncă în ei cu fecale, ca formă de atac.


În continuare, te invităm să citești despre Bufetul Maimuțelor, un festival la care sunt invitați de onoare 3.000 de macaci.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu